whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, chronische ziekte, zoektocht, gezondheid, proefles, beter voelen, sceptisch, begripvol, geduldig, controle, flexibel, vriendelijk, denken, gedachten, rustiger, emoties, vertrouwen, gunnen, koranstudie, wijsheden, malen, innerlijke rust, doel, pijn, ademhaling, zenleraarWaarom Zenmeditatie bij een chronische ziekte?Imge Özdemir, Zen.nl Rotterdam-Zuid

Op haar zoektocht om beter met haar gezondheid om te gaan ontdekte Imge zen en meditatie. Dit bracht haar veel meer dan ze had verwacht.

De proefles
Vanwege mijn gezondheid ben ik op zoek naar mogelijkheden waardoor ik mij innerlijk en uiterlijk beter kan voelen. Hoewel ik best sceptisch ben over dat men beter kan omgaan met een chronische ziekte door meditatie, wilde ik het toch proberen. Ik moest en zou een manier vinden waardoor ik mijn ziekte beter kon accepteren. Via een advertentie ben ik terecht gekomen bij Zen.nl. Zij boden een gratis proeflesmeditatie aan. De zenlerares is Hanneke. Hanneke is kalm, begripvol en helpt graag, dit straalde ze al uit tijdens onze eerste kennismaking. De proefles was rustgevend. Uiteraard kon ik niet direct verwachten dat alles is veranderd, ook al wilde ik het gelijk voelen.

Alle begin is moeilijk
Waarom ik uiteindelijk ook voor Zen.nl heb gekozen, is omdat het ‘simpel’ is. Er zijn geen strenge regels, je kletst eerst wat met elkaar, daarna mediteer je samen, je telt je ademhaling, en daarna praat je er weer over! Alles mag, niks moet. Toch vond ik het in het begin moeilijk om geduldig te zitten en te wachten totdat het voorbij was. Ik moest en zou controle hebben en moest weten hoe lang nog! Hoe lang nog?! Mijn lichaam werkte niet mee, en als ik dit aan de zenlerares doorgaf gaf ze tips met haar lieve, zachte stem. Als je het zo niet kan, probeer zo te zitten. Als het te zwaar is voor je armen, laat gewoon je armen zakken. Als 20 minuten niet lukt, probeer korter. Zo flexibel, zo vriendelijk. Je kan altijd bij haar terecht en ondanks dat een gesprek kort is, is het altijd krachtig. Als je aan het denken bent, laat je gedachten gaan! Wees niet streng voor jezelf.

Verandering
Mijn vriend gaf aan dat ik rustiger ben geworden, hij merkte dit, ikzelf niet! Verandering in je leven duurt even, minimaal drie maanden, misschien zie je zelf niet dat je bent veranderd, anderen zien het wel. Maar ik merkte dat ik het steeds meer begreep, ik merkte dat ik minder nadenk over onbelangrijke zaken, dat ik minder vaak mijn gedachte ‘kwijt’ ben, dat ik mijn emoties beter kan controleren en innerlijk zeker meer rust voel, maar ik ben er nog niet! Ik maak het nog steeds moeilijk voor mijzelf, alsof ik het mijzelf niet gun.

Vertrouwen
Na mijn introductiecursus van vijf maanden begon ik aan de gevorderdencursus. Nu na bijna een jaar mediteren bij Zen.nl gun ik mijzelf meer. Nu met de koanstudie merk ik dat ik meer zelfvertrouwen krijg! Ik durf meer voor mijzelf op te komen! Het allerleukste van dit alles is: onbewust is er altijd iemand die er voor je is, misschien niet fysiek, maar wel als je het nodig hebt. Hanneke is er niet alleen voor ons om ons wijsheden over te brengen, maar als ze ziet dat je gedreven en leergierig bent, wil ze je graag verder helpen. ‘Oh jij wilt meer over de Diamant Sutra weten, ik heb een boek voor je dat je mag lenen’ en dit is één van de vele vrijgevige voorbeelden.

Geduld
Ook merk ik dat ik meer geduld heb, ik hoef niet meteen datgene te doen wat er in me opkomt; voorheen was ik er over blijven malen totdat ik het wel echt moest doen. Qua innerlijke rust heb ik mijn doel behaald. Lichamelijk merk ik dat ik de pijn wat meer aankan en sneller opmerk. Mijn ademhaling is ook veel beter geworden wat ik merkte toen ik voor de tram moest rennen en het joggen best lang volhield, voorheen was dit absoluut niet gelukt. Ik heb veel meer geleerd dan ik zocht. En ik leer wat ik allemaal kan.

Gewoon doorgaan
Ook al voel je in het begin geen ontwikkeling, blijf doorgaan. Uiteindelijk doe je het voor jezelf en gedeeltelijk ook voor anderen. Het is fijn om een leraar te hebben die echt achter je staat. Gun jezelf Zen.nl, gun jezelf een zenleraar/lerares!