whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, topsport, coach, corona, focus, aandacht, sc Heerenveen, meer balans, trainen geest, emoties, gevoelens, mentale fitheid


Zen in topsport



Steven Edelenbos, Zen.nl Groningen

Steven integreert als coach zenmeditatie in de topsport. De effecten zijn zichtbaar, voelbaar en meetbaar.

Verwarring
Sinds het begin van de coronatijd heb ik ervaren dat het speelveld zich verschuift in de sportwereld. In deze tijden konden we bij sc Heerenveen doorwerken op het veld, de rest van (sportend) Nederland zat thuis en alleen de voetbalwereld en een handje vol Olympische atleten mochten nog dagelijks trainen. Als ik dan op het sportpark was viel het eens te meer op hoe verschillend iedereen reageerde op de wisselende omstandigheden. Een enkeling kon relativeren en zijn aandacht direct op een doel gericht krijgen. Onder normale omstandigheden is er altijd een volgende wedstrijd of ander belangrijk duel, maar in deze tijden viel iedereen terug op zijn eigen interne wereld. En dat viel voor een groot aantal vies tegen, daar wilde ik iets aan doen.

Tijd rijp voor oefening van de geest
Jaren hiervoor was ik zelf met zen in aanraking gekomen via Phill Jackson, Kobe Bryant en Michael Jordan. Ik wist niet wat zen was maar dat er iets te halen viel was wel duidelijk. Nu in deze interessante corona-omstandigheden begon ik binnen Heerenveen met het leren van meditatie aan groepen, en het effect was meteen zichtbaar. Focus, meer balans binnen het team en bovenal kwam het spelplezier, de twinkeling in de ogen meer naar voren. Geen wedstrijd in het verschiet en toch meer intensiteit in de trainingen, duidelijk terug te zien in allerlei prestatiedata, zoals de snelheid van bewegen aan de halters.

Voor mijzelf was het geven van meditatie-lessen niet iets nieuws, ik run de vestiging Zen.nl Groningen en coach daarnaast cursisten aan de hand van de inzichten die zij zelf uit de meditatie naar voren halen. Schijnbaar was het moment nu rijp om ook in de sport deze methode toe te passen. Sinds corona geef ik deze training aan de roeiers van Aegir, toproeiers uit Groningen en de junioren van FC Heerenveen. Mijn ambitie is om ook het eerste elftal als groep op de meditatiemat te krijgen.

Veel lichaam weinig geest
Trainen in de top zit op dit moment in een super interessante fase. We zijn ons er allemaal van bewust dat de geest het verschil maakt, psychologen zijn welkom en vrijwel iedere trainer verdiept zich op verschillende manieren in de atleten en wel zodanig dat hij of zij hen beter begrijpt, kan raken en kan motiveren. Waar meditatie voor mij een streepje voor heeft en waar we in de toekomst ook heen zullen gaan, is de (zen)beoefening, het trainen van de geest. De geest komt veel beter tot zijn recht als er aandacht voor is, als hij geïntegreerd kan worden voor de training of wedstrijd en de tijd krijgt gedachten te reflecteren na de wedstrijd. De jaren 2020 - 2030 zullen zich kenmerken door een generatie die zijn geest leert trainen door het gebruik van meditatie, biofeedback en andere vormen van mentale training. Als wij als coaches niet openstaan én meedoen, dan missen we een grote kans. Daarom adviseer ik sinds een jaar iedere atleet die ik coach om 20 minuten te mediteren in de ochtend om de geest te activeren en 20 minuten in de avond om te reflecteren, warming up en cooling down. Het effect is zichtbaar, voelbaar en meetbaar.

Beeldjes per minuut
Maar wat is er dan meetbaar? Uit onderzoek van onder andere Ap Dijksterhuis is gebleken dat iemand die dagelijks mediteert letterlijk meer ziet. Zaken die anders in het onbewuste blijven, komen bij mensen met meditatie-ervaring helder in beeld. Zonder meditatie leven we op HD mét meditatie op 4K. We verwerken informatie sneller en staan daarom in directer contact met emoties, gevoelens en de wereld om ons heen. Zo voelen we beter aan wat het juiste is om te doen en zijn daarom meer weerbaar en pro-actiever. Allemaal kwaliteiten die een voorwaarde zijn om aansluiting te vinden in de top. Mediteren is een vorm van gezonde doping, met veel positieve bijwerkingen.

Dagelijkse hobbel als oefening
Via de beoefening komen we in sterk contact met onszelf en zijn de hobbels die we dagelijks moeten nemen beter op te lossen. Een roeier benoemde het als volgt: ik kijk altijd op tegen het laatste stuk van de wedstrijd, door te mediteren kijk ik er nu de hele ochtend naar uit.

Ik ben begonnen met het integreren van zenmeditatie in de Topsport, bij Aegir en SC Heerenveen. Ik ben niet de enige die dit doet, maar ik ben nog wel een uitzondering, zeker in de voetbalwereld. Ik hoop met mijn voorbeeld veel van mijn collega’s te inspireren, want mentale fitheid is gezonder dan eenzijdige kracht- en snelheidmeting en ook nog eens veel mooier om naar te kijken. Geïnteresseerde collega’s kunnen contact met me opnemen: steven@zen.nl.