zen actueel blog zen actueel blog

 


Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, eten, aandacht, koken, zeeklooster, niets verspillen, hebzucht, rituelen, mindful eten, fitter, energieker, gezonder, Confucius, ademKOM ETEN MET AANDACHT
SHOJIN RYORIRemko de Beer / Zen.nl Tilburg

Maak kennis met het eten in Japanse zenstijl en ervaar de kracht van aandacht en 'precies genoeg' op 26 november tijdens de intensieve zendodag in Tilburg. Het thema is 'aandacht, eten en adem'. Koos de Wolf, chefkok van restaurant de Houtloods, verzorgt een veganistische Shojin Ryori lunch met 5 verschillende gerechten.

SHOJIN RYORI
Shojin ryori is een manier van koken gebaseerd op de gebruiken in zenkloosters. Het bereiden en eten van de gerechten heeft als doel het zuiveren van lichaam en geest. De gerechten zijn veganistisch en shojin ryori koken is in lijn met het boeddhistische uitgangspunt om niet te doden, geen vlees of zeevruchten te gebruiken maar alleen granen, groenten, zaden en zeewier. De fundamenten van shojin ryori: hoogwaardige natuurlijke ingrediënten, seizoensgebonden producten, het gebruik van verschillende kleuren en niets verspillen. Er ontstaat een gebalanceerde maaltijd door goed te letten op vijf smaken, vijf kleuren, vijf bereidingsmethoden en vijf elementen.

In zenkloosters bestaat shojin ryori uit een eenvoudige reeks gerechten genaamd 'ichijiru-issai’, of 'soep plus één gerecht' waarmee zenmonniken met een minimale hoeveelheid voeding hun gezondheid optimaal ondersteunen. Op speciale dagen wordt er ook ‘ichijiru’, of ‘soep plus drie gerechten’ geserveerd.

ORYOKI
Het idee erachter is om genoeg te eten, zonder toe te geven aan hebzucht. Deze op matigheid gerichte eetstijl staat bekend als 'oryoki' (‘precies genoeg’). De rituelen die ermee gepaard gaan leggen de nadruk op aandachtig of mindful eten. De paradox van ‘precies genoeg’ is door minder te gebruiken meer voldoening te ervaren.

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, eten, aandacht, koken, zeeklooster, niets verspillen, hebzucht, rituelen, mindful eten, fitter, energieker, gezonder, Confucius, adem

HARA HACHI BU
Dit principe kent veel overeenkomsten met een ander Japans gebruik (met name in de Okinawa prefectuur) wat afstamt van het Confuciaans idee dat je eet totdat je 80% vol zit, of letterlijk vertaald: buik (hara) 80 % (hachi) vol (bu(n me))’. De ervaring leert dat je op deze wijze met minder eten je fitter en energieker voelt en gezonder leeft. Andersom wist Confucius al dat hoe meer je eet, hoe meer je de volgende keer nodig hebt het gevoel van genoeg te ervaren.

PROEF ZELF
Zen.nl Tilburg organiseert op zaterdag 26 november een intensieve zendodag (eendaagse retraite) in de mooie kapel van Wijkcentrum Koningshaven in Tilburg (8.30 / 16.30 uur). We wisselen periodes van zazen (25 minuten zitmeditatie) af met kinhin (5 minuten loopmeditatie). Daarnaast zijn er enkele teisho’s (lezingen). Het thema van de dag is 'aandacht, eten en adem'.

Topkok Koos de Wolf, verzorgt een veganistische Shojin Ryori lunch met 5 gerechten.

Er zijn nog enkele plekken beschikbaar voor (oud-)cursisten van Zen.nl vestigingen. Aanmelden via https://www.zen.nl/tilburg/activiteiten/zendodag

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, eten, aandacht, koken, zeeklooster, niets verspillen, hebzucht, rituelen, mindful eten, fitter, energieker, gezonder, Confucius, adem