whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, komorebi, vertraagd, zintuigen, open, bosbaden, shinrin-yoku, Boeddhanatuur, ikigai, Japan, schoonheid, licht, schaduw, natuur, ego, waarneming


Komorebi:
de dans van licht en schaduwEvert-Jan Kema / Zen.nl Amersfoort

Als je vertraagd loopt gaan je zintuigen meer open. Je gaat meer zien, horen, ruiken en proeven. Je ervaart meer. Je ervaart het leven. Dat is wat deelnemers aan de workshops Japans bosbaden van Evert Jan aan den lijve ervaren. In dit artikel licht Evert Jan het fenomeen Komorebi toe. De volgende workshop op 29 oktober is in de prachtige natuur van De Sallandse heuvelrug. Voor meer info en aanmelding zie: Eén worden met je boeddha-natuur

Het spel van licht en schaduw
Bij Shinrin-yoku, Japanse bosbaden, leg ik verbinding met het zenboeddhisme door deelnemers te wijzen op niet meteen herkenbare veranderingen in de natuur. Nu de herfst is begonnen zou je op kunnen merken dat het licht verandert. Het steeds veranderende schijnen van het licht is een prachtige metafoor voor het schijnen van ons eigen licht, onze Boeddhanatuur. Mijn inspiratie voor de workshops haal ik onder andere uit het mooie boek Shinrin-yoku van Francesc Miralles & Héctor Garcia, die ook de auteurs zijn van de bestseller Ikigai. Het Japanse woord voor de patronen van licht en schaduw die in het bos ontstaan is Komorebi.

Enkele citaten uit het boek
Japanners houden van de veranderende schoonheid van de clair-obscur waarvan de vorm wordt bepaald door het soort bomen, de wind, de luchtvochtigheid en de tijd van het jaar. De Komorebi omvat alle effecten van licht en schaduw die de natuur kan voortbrengen: het glanzen van de zon op de bladeren, het geheimzinnige gordijn dat ontstaat als het mistig is, de damp na de regen als de zon plotseling doorbreekt, de beweging van de schaduwen van bladeren op de bodem van het bos…

Deze Japanse tekens geven de herkomst van het woord Komorebi aan: 木 漏 れ日 木 boom, 漏 wat ergens tussendoor glipt, れ日 zonlicht. Vrij vertaald: het zonlicht wat ergens tussendoor glipt.

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, komorebi, vertraagd, zintuigen, open, bosbaden, shinrin-yoku, Boeddhanatuur, ikigai, Japan, schoonheid, licht, schaduw, natuur, ego, waarneming

De Komorebi bepaalt de dans tussen de schaduwen en het licht. Deze onvertaalbare term wordt gebruikt voor controle van licht en donker die door de natuur worden voortgebracht. Als we door het bos lopen, kan kennis van dit concept ons helpen de schoonheid te zien van patronen die ontstaan als het zonlicht door de bladeren van de bomen valt. De Komorebi is een abstract kunstwerk dat door de natuur wordt gevormd.

Boeddhanatuur
Door dit op te merken ontstaat er meer verbinding met je Boeddhanatuur. Je zintuigen openen zich en je ziet steeds meer. Je merkt dat niets in de natuur stilstaat maar alles continu verandert. Je hebt het gevoel dat je opgaat in het geheel, waarin de tijd even stilstaat en een intense rust je overvalt. Je ego, je eigen belangrijkheid en je projecties vallen weg. Langere tijd in vertraging lopen bevordert de verdieping van onze openheid en versterkt onze waarneming. Gedachten vertragen en allerlei ideeën en opvattingen verdwijnen langzamerhand; je zit minder in je hoofd. Er ontstaat ruimte in jezelf, waarin je het spel van licht en schaduw dat je zelf bent, gaat ervaren.

Ervaringen
Na afloop van de voorgaande workshop verwoordden de deelnemers na afloop enkele van hun ervaringen als volgt:

Vandaag bevestiging van wat ik al wist. De natuur is alles. De natuur doet goed. Wij zijn de natuur.

In de natuur vind ik alles wat ik nodig heb. Opladen, vertragen, energie. Zintuigen: hoor, zie, voel, ruik, proef. Ik laat meer toe in waarnemen.

Ik wil niet meer weg van deze plek. De plek die ik gevonden heb in mezelf. En er is weer ruimte naast me. Om in verbinding deze plek te delen met iemand anders.


De volgende workshop Eén worden met je boeddha-natuur is op 29 oktober a.s. in de 'achtertuin' van Zen.nl Nijverdal, de prachtige natuur van De Sallandse heuvelrug. Leer daar met nieuwe ogen de herfstkleuren bewonderen en ervaar zelf de komorebi.
Voor aanmelding zie Eén worden met je boeddha-natuur