whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, stress, proeflessen, Soest, rust, geluk, inzicht, privéleven, werk, verlangens, slapeloosheid, concentratieklachten, fit, zeecoach, zenleraar, positieve effecten, ademhaling, bloeddruk


Zen.nl nu ook in SoestPeter Beijer

Steeds meer mensen ontdekken het mediteren. Nienke Kruithof start deze maand een vestiging van Zen.nl in Soest. Zij ervaart door de zenmeditatie-beoefening meer rust, geluk en inzicht in privéleven en werk.

De afgelopen decennia is het leven sneller, drukker en vooral stressvoller geworden. Internet, e-mail en social media brengen positieve dingen met zich mee maar deze voortschrijdende technieken zorgen er ook voor dat je bijna altijd ‘aan staat’. Daarnaast zien we veel van wat mogelijk is en dat voedt onze verlangens, we willen daardoor ook veel. Het is een van de vele redenen voor slapeloosheid en concentratieklachten. Zenmeditatie gebruikt een techniek die traint in mentaal fitter worden wat positieve gevoelens versterkt.

Nienke Kruithof, afkomstig van Texel, maar inmiddels al een aantal jaren woonachtig en actief is in Soest, is het gezicht en de drijvende kracht van Zen.nl in haar woonplaats. Zij legt uit: "Zen is een meditatietechniek die als training te vergelijken is met mentale fitness. Zen betekent letterlijk concentratie. Centraal staat het trainen van je aandacht. Mensen die gaan mediteren merken al snel de resultaten ervan, ze kunnen zich vaak beter concentreren, slapen beter, hebben meer energie en zijn creatiever. Zowel privé als in het werk kan zenmeditatie leiden tot verdieping en beter functioneren. Ik stond acht jaar geleden ook altijd aan, maar door mediteren heb ik geleerd daar een goede middenweg in te vinden.”

Nienke startte als zencoach en is nu zenleraar: "De opleiding heeft mij persoonlijke verdieping gegeven. De positieve effecten heb ik zelf mogen ervaren. Na mijn eerste zenlessen ervoer ik meer concentratie, ik sliep beter, kreeg goede inzichten en ik leefde steeds meer in het nu. Over het algemeen heb ik meer rust in mijn leven gekregen.“

Fit worden wordt altijd op het lichamelijke geprojecteerd, maar geestelijk fit worden is eveneens van evident belang, stelt Nienke. "Door stress gaan de ademhaling en de bloeddruk omhoog en maken we ongezonde stresshormonen aan. De zenmeditatie zorgt voor diepe ademhaling, ontspanning en het loslaten van gedachtes. Mediteren is een kwestie van oefenen. Vergelijk het met het leren van fietsen of (voor de liefhebbers) gitaar leren spelen. Dat heb je als beginner niet direct onder de knie, maar zodra je weet hoe het gaat hoef je er nauwelijks over na te denken. Dat is met zenmeditatie net zo. Voor mij is het hetzelfde als tandenpoetsen. Ik doe het dagelijks voor mijn eigen welzijn.”

Bij zen.nl Soest worden meditatiecursussen gegeven voor beginners en gevorderden. Ook biedt Nienke coaching en is er elke maand een stille zondag. Belangstellenden zijn van harte welkom om kennis te komen maken tijdens een van de gratis proeflessen die starten op 15 januari. De cursus wordt op dit moment hybride aangeboden, wat betekent dat mensen naar de cursusruimte kunnen komen aan de Valeriaanstraat maar ook online kunnen aanschuiven.

Aanmelden voor de proefles bij Nienke Kruithof kan via de website: www.zen.nl/soest.