whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, wijsheid, hartsutra, zenmeester, Arthur Nieuwendijk, online cursus, inzichtDe dwaze wijsheid van de HartsutraArthur Nieuwendijk / Zen.nl Amsterdam / 9 mrt. 2023

Vanaf dinsdagavond 16 mei verzorgt zenmeester Arthur Nieuwendijk een zesdelige collegereeks over de inhoud en vorm van de Hartsutra. Voor meer info en aanmelding klik hier.

Wie een dieper inzicht zoekt in zen komt al snel de Hartsutra tegen. De Hartsutra is de meest gebruikte en meest gereciteerde tekst in het Mahayana boeddhisme. Zen heeft zijn wortels in deze traditie.

Als je de Hartsutra voor de eerste keer leest, dan weet je eigenlijk niet wat je leest. Het is een knotsgekke tekst die nergens op lijkt te slaan. Het begin en het einde misschien uitgezonderd. Maar het middendeel klinkt als een verfijnde vorm van onzin.

Als je van het woord ‘nee’ houdt, dan voel je misschien wel enige affiniteit met deze tekst. Want ‘nee’ is het woord dat verreweg het vaakst wordt gebruikt: nee dit, nee dat, nee alles.

Het is een sutra over wijsheid. Maar een dwaze wijsheid. De Hartsutra geeft je geen kalmerende of troostende inzichten. Juist waar de Hartsutra gek en idioot klinkt draagt ze haar wijsheid over. Want ze doorbreekt je gebruikelijke conceptuele kaders. Ze deconstrueert en ondermijnt al je starre ideeën, geloofssystemen en referentiepunten. Inclusief je spirituele pad.

Daarin beperkt de Hartsutra zich niet tot je gedachten en concepten. Ze richt zich ook op hoe je de wereld ziet, hoe je hoort, hoe je ruikt, proeft, aanraakt, hoe je kijkt en emotioneel reageert op jezelf en anderen. Op een heel fundamenteel niveau trekt deze sutra het vloerkleed onder je voeten vandaan. En laat geen enkel houvast intact. Dat is de ‘dwaze wijsheid’ van de Hartsutra.

‘Dring door tot de ware betekenis van de Hartsutra’, schrijft Karl Brunnhölzl, ‘en niets blijft hetzelfde. Het geheim is om het persoonlijk te maken.’ Precies dat is wat we gaan doen in de onlinecursus ‘De Hartsutra, vorm en inhoud’ die start op dinsdag 16 mei.

Een waarschuwing is wel op z’n plaats: de Hartsutra is confronterend voor alles wat je tot nu toe als vanzelfsprekend hebt aangenomen. Begin er niet aan als je denkt dat je daar nog niet aan toe bent.

Voor meer info en aanmelding klik hier