whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Hans van der Vleuten, Zen.nl Lochem, zenmeester, duurzaam geluk, innerlijke onrust, stress, transformatie, vertragen, vertrouwen, accepteren, eenvoud, vrede



In Memoriam
Hans van der Vleuten
(1954 - 2023)



Op zaterdag 5 augustus 2023 overleed Hans van der Vleuten, een man met een missie die behalve mijn goede vriend ook een zeer gewaardeerde collega was. Voor zijn vrouw Ellie was hij de allerliefste echtgenoot en voor zijn kinderen een geweldige vader en opa. Hans was enkele dagen voor zijn overlijden geopereerd aan zijn hart. In zijn geliefde woonplaats Lochem en ver daarbuiten laat hij als inspirerend collega zenmeester een blijvende indruk achter. Met zijn vrouw Ellie aan zijn zijde en zijn ongekende passie voor de missie van Zen.nl -zoveel mogelijk mensen faciliteren in duurzaam geluk- heeft hij velen geïnspireerd en geholpen.

Het leven van Hans werd gekenmerkt door successen en uitdagingen. Als geslaagd agrifoodmanager wist hij zichzelf te ontplooien en vormde hij een mooie en succesvolle carrière. Toch voelde hij vaak een innerlijke onrust, een gevoel van 'niet voldoen'. Dit gevoel leidde vroeger tot te hard werken en stress, tot het moment waarop een blessure hem tot reflectie dwong. Door deze blessure moest hij tien dagen rust houden, maar het werd een veel langere periode van zelfonderzoek.

Het was tijdens deze periode dat Hans in aanraking kwam met zenbeoefening. Geïnspireerd door mijn boeken en coaching, begon hij zijn pad van innerlijke transformatie. Het dagelijks mediteren hielp hem om te vertragen, te vertrouwen en zichzelf meer en meer te accepteren. Het was een keerpunt in zijn leven waar hij met liefdevolle aandacht zijn innerlijke strijd omarmde en begon te helen.

Hans liet zich altijd leiden door zijn verlangen om anderen te helpen. Hij stichtte Zen.nl Lochem, waar hij met de steun van Ellie velen begeleidde in hun zoektocht naar persoonlijke ontwikkeling en welzijn. Zijn aanpak was gebaseerd op het geven van vertrouwen, samenwerking en het delen van inzicht. Hij was een toegewijde zenleraar en een voorbeeld van authenticiteit.

Zo ontdekte Hans meer en meer de kracht van eenvoud en geluk in het moment. Zijn dagelijkse meditatiepraktijk werd een anker, een manier om de ruis van het leven te temperen en innerlijke vrede te vinden. Hij leerde anderen om hun eigen pad van zelfontdekking te bewandelen en te vertrouwen op hun eigen ervaring en inzicht.

Hans van der Vleuten zal worden herinnerd als een warme, wijze, markante en inspirerende persoonlijkheid. Zijn nalatenschap strekt zich uit tot de harten van de velen die hij heeft geraakt en zijn waardevolle lessen zullen voortleven binnen en buiten Zen.nl.

Met een gevoel van diepe dankbaarheid en respect leeft Hans van der Vleuten voort in ons, een man die ons leerde dat geluk te vinden is in eenvoud, vertrouwen en het omarmen van je weg.

"Dè kunde gij wel jongen," zei zijn vader. En inderdaad, dat bleek: Hans kon veel. Hij heeft ons laten zien dat we met de kracht om ons eigen pad te bewandelen en zo ons innerlijke licht te vinden, een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de wereld om ons heen.

Namens het bestuur van Stichting Zen.nl Nederland
Rients Ritskes Voorzitter

Afscheidsrede die Rients hield tijdens de dienst:

Hans, mijn beste vriend Hans:

Wat hebben we 22 jaar geweldig samengewerkt. We voerden meer dan 100 gesprekken. Prachtig en altijd intens. Je wilde alles uit het leven en ook uit onze gesprekken halen. De emoties liepen vaak hoog op. We werden meer en meer echte spirituele broeders.

Jouw leercurve was ontzettend steil. Dat was maar goed ook, want je zat diep in een burn-out. Alle zelfhulpboeken mochten niet baten. En zo kwam je bij mij op cursus. Toen je mij binnen zag komen, vond je me maar een vreemde vogel, in mijn t-shirt en met kaalgeschoren kop.

We begonnen met mediteren en bogen na afloop. Dit buigen was voor jou eigenlijk al een brug te ver, en toen begonnen we aan de loopmeditatie. Rustig in een rijtje achter mij aan door de zaal. Je voelde je als een manegepaard en zag mij als de dompteur. Je was vastberaden om eenmaal bij de deur aangekomen de zaal te verlaten. Maar het liep anders. Je hoorde me zeggen: 'Voel wat je voelt.' Er daalde plotseling een diepe rust over je neer, die je deed besluiten te blijven. Zo hebben we samen nog vele rondes gelopen en werd je jaren later zelf dompteur in je eigen mooie zendo in Lochem. Velen vonden daar de weg naar meer innerlijke vrede. Bovendien leidde je enkele geweldige zenleraren op, die het stokje van je overnemen en je levenswerk, samen met Ellie hier in Lochem kunnen voortzetten.

Thuis had je niet geleerd om met twee woorden te spreken. Op school hadden ze je dat ook nog niet bijgebracht. Een nieuwe juf werd daar erg boos over en je moest de ramen schoonmaken met een tandenborstel. Hier is waarschijnlijk je levenslange conflict met autoriteiten ontstaan, waardoor je vaak niet goed overweg kon met je bazen. Het is nog maar een jaar of twee geleden dat je tegen me zei:

'Ik heb het al meer dan 20 jaar met jou uitgehouden.' Waarop ik zei: 'En ik met jou.'

Wat was ons geheim? Dat was onze diep gedeelde intentie. Jij wilde, net als ik, anderen van jongs af aan al helpen gelukkig te zijn. Je deed enorm je best, maar raakte opgebrand en kreeg vaak stank voor dank. Behalve van Ellie; zij begreep jouw zuivere intenties en stond altijd achter je.

Ik probeerde ook al jong mensen gelukkig te maken, maar kwam er snel achter dat helpen niet zo eenvoudig is. Op jonge leeftijd besloot ik daarom eerst als meditatieleraar in opleiding te gaan. Tijdens de 10 jaar opleiding richtte ik me vooral op zelfkennis en leerde hoe ik anderen later bij zou kunnen staan. Pas na 10 jaar mediteren begon ik met Zen.nl in Utrecht. Ik had meteen wachtlijsten.

Bij jou is het ook ongeveer zo gegaan. Ik weerhield je jarenlang iedereen te helpen en stimuleerde je eerst eens goed te kijken hoe dat moest. En toen, na eerst vele jaren zelf te hebben gemediteerd, ben je dompteur in je eigen Zen.nl Lochem geworden. Ook jij had meteen wachtlijsten. We vonden elkaar in dezelfde intentie en zen bleek ook jouw weg te zijn. Je hebt veel mensen - in en rond Lochem - geholpen met het werken aan hun duurzame geluk en had een belangrijke stimulerende rol binnen Zen.nl Nederland.

Namens allen in Zen.nl en daarbuiten mijn grote dank, het had niet beter gekund.

Uit dankbaarheid en waardering buig ik diep voor je.

Afgelopen maandag was de afscheidsdienst van Hans. Wil je nog meer lezen over Hans en zijn zen-weg. Lees dan hier het artikel uit 2021 over Hans: https://www.zen.nl/zenactueel/zenactueel-blog-2021/hans-van-der-vleuten

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Hans van der Vleuten, Zen.nl Lochem, zenmeester, duurzaam geluk, innerlijke onrust, stress, transformatie, vertragen, vertrouwen, accepteren, eenvoud, vrede