whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Nico Tydeman, online cursus, Zen,eros,mystiek, Sri Aurobindo, India, revolutie, politiek, ashram, innerlijke vrede, wijsheidWie was Sri Aurobindo?Rients Ritskes / Zen.nl Nederland / 17 oktober 2023

Sri Aurobindo was een spiritueel leider van Indiase afkomst die in Cambridge studeerde en na zijn terugkeer in India een vooraanstaand onafhankelijkheidsstrijder werd. Hij keerde na enige tijd de politiek de rug toe en zocht in spirituele verdieping de oplossing voor de uitdagingen van de mensheid.

We plaatsen dit artikel over Sri Aurobindo, omdat hij een van de figuren is waar Nico Tydeman in de komende online cursus Zen, eros en mystiek in het vijfde college aandacht aan zal besteden. Zie voor meer informatie en aanmelding Zen, eros en mystiek. Deze zes avonden durende cursus start dinsdagavond 24 oktober.

Srie Aurobinda werd in het bruisende Calcutta van de late 19e eeuw geboren en genoot zijn opleiding voor een groot gedeelte in Engeland. Hij studeerde in Cambridge en leek voorbestemd voor een glanscarrière.

Na jaren van studie in Engeland, keerde Aurobindo vol kennis terug naar zijn geboorteland. Hier, doordrenkt van een diepgeworteld patriottisme en een ontembare dorst naar gerechtigheid, begon hij zijn reis als nationalistisch leider in de strijd tegen de Britse overheersing.

Aurobindo was een vurige spreker en zijn woorden waren als een smeulend vuur in de harten van duizenden die naar zijn oproep voor vrijheid luisterden. Zijn geloof in de kracht van de revolutie was aanstekelijk, maar het lot had een andere bestemming voor hem in petto.

Een keerpunt kwam in zijn leven toen hij als voorvechter van de onafhankelijkheid gearresteerd dreigde te worden en hij zich besloot terug te trekken uit de politiek. Hij vestigde zich in 1910 in het serene Pondicherry, ver weg van de chaos van het politieke strijdtoneel. Hier begon zijn reis naar binnen, op zoek naar de diepste geheimen van het menselijk bewustzijn. In de jaren die daarop volgden kreeg hij langzaam maar zeker meer en meer volgelingen, maar pas in 1926 kreeg zijn ashram een officiële status. Daar in Pondicherry groeide zijn ashram uit tot een toevluchtsoord voor zoekers van over de hele wereld. Velen vonden hier door middel van yoga en meditatie verlichting en innerlijke vrede.

Aurobindos geschriften zijn nog steeds populair. Ze stroomden vanaf het begin vooral in de vorm van brieven als een rivier van wijsheid over de wereld. Zijn woorden zijn doordrenkt van diepe inzichten over het menselijk bestaan, de spirituele evolutie en de toekomst van de mensheid. Hij was optimistisch over de evolutie van de mens en kende het werk van veel filosofen zoals dat van Nietzsche. Zijn verhalende gedicht "Savitri" is als een spirituele symfonie die de diepste roerselen van de ziel raakt en de uitdagingen en zin van het leven helder maken. Hieronder volgt een korte samenvatting van dit gedicht van ongeveer 24.000 regels.

Na een leven gewijd aan spirituele groei en verheffing van de mensheid, sloot Sri Aurobindo op 78 jarige leeftijd zijn ogen, maar zijn spirituele erfenis blijft inspireren.

Savitri, een korte samenvatting

Dit epische gedicht geschreven door Sri Aurobindo vertelt het verhaal van Savitri, een vrouw van uitzonderlijke spirituele kracht en wijsheid.

Het gedicht begint met de ontmoeting van Satyavan en Savitri, twee zielen die voorbestemd lijken om samen te zijn. Ze worden verliefd en besluiten te trouwen. Echter er hangt een donkere schaduw over hun geluk. Satyavan is veroordeeld om binnen een jaar te sterven. Ondanks dit onheilspellende lot, besluit Savitri vastberaden om bij hem te blijven.

Wanneer de dag van Satyavan's voorspelde dood aanbreekt, gaat Savitri met hem het bos in. Daar ziet ze de god van de dood, Yama, die Satyavan's ziel komt halen. Onverschrokken en vastberaden weigert Savitri haar echtgenoot te laten gaan.

Een diepgaand gesprek ontvouwt zich tussen Savitri en Yama, waarin ze haar onwrikbare liefde en vastberadenheid toont. Ze overtuigt Yama om drie wensen te vervullen. Ten eerste wens ze dat haar schoonmoeder haar ogen weer terugkrijgt, ten tweede dat ook haar schoonvader zijn gezichtsvermogen terug krijgt, en ten derde wenst ze een nageslacht voor haar schoonouders. Door deze verzoeken toont ze Yama haar onzelfzuchtigheid.

Yama, onder de indruk van Savitri's wijsheid en liefde, geeft uiteindelijk toe en schenkt Satyavan opnieuw het leven. De dood wordt overwonnen door Savitri's vastberadenheid en spirituele kracht.

"Savitri" is niet alleen een liefdesverhaal, maar ook een diepgaande allegorie over de menselijke ziel die strijdt tegen de beperkingen van het lot en de dood. Het portretteert de triomf van spirituele kracht en liefde die sterker zijn dan zelfs de grootste uitdagingen.

We plaatsen dit artikel over Sri Aurobindo, omdat hij een van de figuren is waar Nico Tydeman in de komende online cursus Zen, eros en mystiek in het vijfde college aandacht aan zal besteden. Zie voor meer informatie en aanmelding Zen, eros en mystiek. Deze zes avonden durende cursus start dinsdagavond 24 oktober.