whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Workshop, Boeddha-natuur, Shinrin-yoku, natuur, leven, stilte, ontspannen, energie, balans
Boom aan de waterkant: Foto Nico RemersWorkshop Boeddha-natuur /
Shinrin-yokuEvert Jan Kinogādian Kema / Zen.nl Amersfoort / Zen.nl Leusden / 6 april 2023

Evert Jan geeft workshops Shinrin-yoku in verschillende natuurgebieden in Nederland. Dit is een vorm van Japans 'bosbaden'. Je ontdekt je ware aard door één te zijn met je wezenlijke boeddha-natuur in de ons omringende natuur. De volgende Boeddha-natuur workshop vindt plaats op zaterdag 15 april op landgoed Den Treek-Henschoten (nabij Amersfoort). Je kunt je hier aanmelden. Er zijn ook Shinrin-yoku workshops gepland op zaterdag 20 mei op Landgoed den Horsten (nabij Voorschoten/Wassenaar) en op zaterdag 17 juni 2023 in de Korte Duinen (nabij Amersfoort/Soest). Klik hier voor meer info en aanmelding

Evert Jan
Het leuke van het geven van een workshop in verschillende natuurgebieden is dat alles elke keer weer anders en uniek is. Deze keer geen heide en stuifzand of kastelen en lanen, maar De Bizonbaai in de Ooijpolder. Dat betekende vooral veel water, gelukkig geen (of wel?) water uit de lucht, maar water rondom ons. De Waal en de baai waren vlakbij waardoor een unieke metafoor ontstond waar verschillende mijmeringen uit voortvloeiden: stromen. Wanneer merk je dat je stroomt? Nu lopen we bewust tegen de stroom in en straks weer met de stroom mee. Waar staat stroom of tegenstroom in je leven voor? Het nodigt ons uit tot zelfonderzoek: stroom je graag mee of ga je vaak tegen de stroom in?
Toeval of niet: we liepen ook een gedeelte over "The walk of wisdom”, een pelgrimsroute rondom Nijmegen.

Marjan Hoving haar ervaring
Het is zondagochtend 19 maart en ik ben op weg naar de Ooijpolder voor een bosbad-sessie in de stijl van Shinrin Yoku. Ik voel me al ontspannen bij de gedachte om een paar uur door te brengen in de natuur. Ik ben op zoek naar een gevoel van rust en verbondenheid met de omgeving om me heen.
Ik kom aan en ontmoet Evert Jan. Hij vertelt kort wat het idee is van het bosbad. We gaan wandelen en doen een aantal oefeningen. De stilte komt meteen binnen. De geluiden van de vogels die fluiten en de wind die door de bomen waait, hoor ik beter. Het is alsof ik een andere wereld betreed waar de tijd even stilstaat.
Ik begin te lopen en te ademen, volledig in het moment. Ik voel de grond onder mijn voeten en ruik de geuren van de natuur om me heen. De geur van de bomen, de bloemen en het gras vullen mijn neusgaten.
Ik wandel langzaam en blijf stilstaan bij verschillende plekken om te kijken naar de natuur om me heen. Ik zie een haas in de verte rennen en geniet van de ervaring en de verbondenheid.
Als ik verder wandel, merk ik dat mijn gedachten langzaam tot rust komen. Ik ben niet langer bezig met de to-do lijstjes of de stress van het dagelijkse leven. Ik ben gewoon hier, in het moment, en geniet van de rust om me heen.
Na een paar uur in het bos, voel ik me herboren. Ik voel me weer verbonden met de natuur en voel me volledig ontspannen. Het bosbad in de stijl van Shinrin Yoku was een fijne manier om mijn zondag door te brengen. Ik ga naar huis met een vernieuwd gevoel van energie en balans.

De volgende Boeddha-natuur workshop vindt plaats op zaterdag 15 april op landgoed Den Treek-Henschoten (nabij Amersfoort). Je kunt je hier aanmelden. Er zijn ook Shinrin-yoku workshops gepland op zaterdag 20 mei op Landgoed den Horsten (nabij Voorschoten/Wassenaar) en op zaterdag 17 juni 2023 in de Korte Duinen (nabij Amersfoort/Soest). Klik hier voor meer info en aanmelding