whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, sesshin, Rilke, retraite, zenmeester, christelijk, Lassalle, Japan, vervreemd, lichaam, geest, positieve effecten, stilte, rust, vrijheid, vitaliteit, accepteren, loslatenZen, sesshin en RilkeRaoul Destrée / Zen.nl Den Haag / 28 feb. 2023

Zen.nl sesshin in de Slangenburgabdij van 26 juni t/m 2 juli o.l.v. zenmeester Raoul Destrée met als gastspreker de dichter/filosoof Florian Jacobs. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Klik hier voor aanmelding.

Een week retraite / sesshin in de Slangenburgabdij is een bijzondere ervaring, alleen al door de ligging van de abdij in het mooie bosrijke weidelandschap en de gastvrijheid van de monniken. Ik kom hier sinds 1979 toen ik meedeed aan mijn eerste stilte weekend bij de Benedictijnen. Hun dagelijks leven bestaat uit vijf psalmdiensten op vaste tijden. Ook de maaltijden verlopen volgens ritueel protocol. Dit geeft regelmaat en rust. De Franse filosoof Michel Foucault verwonderde zich erover dat in het monastieke leven een vorm van levenskunst is te vinden.

Hoe bestaat het dat er in een christelijk klooster aan zenmeditatie wordt gedaan? Dat is te danken aan de inspanningen van jezuïet Hugo Enomiya Lassalle, die naar Japan was gestuurd om het christelijk geloof te brengen. Aan het einde van de tweede wereldoorlog overleefde hij de atoombom op Hiroshima ter nauwer nood. Hij wilde de Japanse cultuur beter leren kennen en ging daarvoor in de leer bij een Japanse zenmeester en werd na verloop van tijd zelf benoemd tot zenmeester.

Volgens Lassalle is de moderne 'Westerse' mens vervreemd van zichzelf, de natuur en zijn omgeving door een te grote nadruk op ratio, technologie en economie. Zentraining helpt ons dichter bij onszelf te komen en meer verbondenheid te voelen met de natuur. Zen als een effectief medicijn tegen deze vervreemding. Lassalle ging zen aan geïnteresseerden in Europa onderwijzen. Enkele monniken van de abdij deden mee aan zijn sesshins en raakten overtuigd van de positieve effecten op lichaam en geest. Daarom besloten ze vanaf midden jaren '70 zenretraites in hun eigen klooster aan te bieden.

Ik merkte telkens dat ik na een zenweek me beter kon concentreren en me meer ontspannen voelde. De wens ontstond om deze positieve ervaringen door te geven. Het meditatieprogramma dat ik nu in de abdij aanbied is een mooi samengaan van zenmeditatie en kennismaking met het spirituele leven van de monniken. Gaandeweg deze meditatieve dagen verdiept zich de stilte in jezelf en kun je iets ervaren van eenheid en intieme aanwezigheid. Zo kan door de intense stilte het zien van de maan en sterrenhemel het gevoel geven er echt één mee te zijn.

Andere effecten van een sesshin:
* gevoel van een grote innerlijke schoonmaak: de bekende bubbels die puntjes worden
* stoppen met malen, accepteren en loslaten
* dieper ritmisch ademen
* gevoel van innerlijke rust, vrijheid en helderheid
* toename van vitaliteit

In deze sesshin zal Florian Jacobs, dichter en filosoof, een gast-college geven over Rilke's 'Elegieën van Duïno'. Rilke is één van de bekendste dichters uit de 20e eeuw. In zijn gedichten geeft Rilke ondanks zijn angsten en depressies een vergezicht op de zin van ons zijn hier op aarde.

Zen.nl sesshin in de Slangenburgabdij van 26 juni t/m 2 juli.
Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Klik hier voor aanmelding.Data komende sesshins

Voorjaarssesshin 2023 van 7 t/m 13 mei 2023 o.l.v. Floor Rikken (wachtlijst)
Zomersesshin 2023 van 2 t/m 8 juli 2023 o.l.v. Rients Ritskes (wachtlijst)
Zomersesshin 2023 van 6 t/m 12 augustus 2023 o.l.v. Peter van Beukelen (nog 1 plaats vrij)
Extra datum Herfstsesshin 2023 van 24 t/m 30 september 2023 o.l.v. Floor Rikken
Herfstsesshin 2023 van 1 t/m 7 oktober 2023 o.l.v. Arthur Nieuwendijk (wachtlijst)