whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, natuursesshin, Mindfulness, luisteren, weekendsesshin, stilte, natuur, bosgrond, planten, dierenWat ik leerde op de natuursesshin?Redactie / Zen.nl Nederland / 21 maart 2024

Oscar Goddijn deed mee aan de natuursesshin van september 2023 en vertelt over zijn ervaringen.

Hoe ben je met zen in aanraking gekomen?

Ruim vijftien jaar geleden verhuisden wij met het gezin naar Zuid Limburg in verband met een nieuwe baan. Het was een pittige functie en ik zocht naar iets dat me kon helpen de balans in mijn leven te bewaren. Dat werd eerst mindfulness en daarna zen bij Zen.nl.

Wat doet mediteren met/voor jou?

Mediteren brengt me dichter bij mezelf. Er ontstaat ruimte om te luisteren naar wat er echt aan de hand is en daarop kan ik reflecteren. Het leert me stap voor stap erop te vertrouwen dat ik dat wat er gebeurt aankan, kan meemaken, kan dragen, ongeacht wat het is. Dat is een pad dat voor ieder mens weer anders verloopt, maar iedereen kan deze vorm van gegrond raken leren denk ik. En door samen te mediteren en inzichten uit te wisselen, helpen we elkaar ons eigen pad te ontdekken.

Had je al sesshin ervaringen voorafgaand aan de natuursesshin?

Ik had al een paar weekendsesshins gedaan, maar zag nogal op tegen een hele week. De combinatie met natuur haalden me echter direct over de streep. Het gaf me het gevoel: dit moet ik gewoon doen! Ik heb van jongs af aan interesse in planten en dieren en ik heb, na uitloting voor medicijnen, biologie gestudeerd. Natuur is voor mij een andere deur met uitzicht op dezelfde bestemming als mediteren: ruimte om te luisteren naar wat er nu speelt. Natuur is een context die niets toevoegt en je niet afleidt, geen ruis veroorzaakt. Het is de ideale neutrale ruimte, zonder oordeel. Natuur is thuiskomen.

Klik hier voor meer informatie en aanmelding voor de komende Natuursesshin 2024 van 26 / 30 augustus o.l.v. Dirk Polder

Wat heeft de natuursesshin je gebracht?

Wat ik vooral heb ervaren is ruimte en stilte. Al mijn zintuigen gingen open en het contact met mijn omgeving en mezelf werd heel intensief. Bijvoorbeeld buiten lopen en de zachtheid van de bosgrond onder je voeten voelen. Ook het onderlinge contact groeide, door samen te mediteren, buiten te zijn en in de natuur te werken. Ik besefte dat dit samenzijn door iedereen kan worden ervaren, ieder op zijn eigen wijze, maar verbonden met elkaar. Deze ervaring ijlde na afloop van de sesshin nog lang na.

Ga je nog een keer?

Jazeker, ik besef dat de zenweg vraagt om oefenen. Je moet in training blijven. En ik gun het iedereen om te ervaren dat ieder zijn eigen pad bewandelt op weg naar gegrond leven, maar dat we dat samen kunnen oefenen. Dus ja, ik ga dit jaar weer en kan het van harte aanbevelen.