whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, natuursesshin, Jason Wirth, ecologie, zenpriester, zenboeddhisme, milieufilosofie, interzijn, verbondenheid, spiritualiteit, solidariteit, Radboud


Jason Wirths visie vanuit zen op ecologie



Redactie ZenActueel / Zen.nl Nederland / 8 mei 2025

Jason Wirth, komt maandag 16 juni naar Nijmegen en geeft om 20.00 uur een lezing. Deze beroemde filosoof en Soto zenpriester, verbindt zenboeddhisme, ecologie en bioregionalisme tot een diepgaande, plaatsgebonden ecologische ethiek. Wirth is hoogleraar filosofie aan de universiteit van Seattle (VS). Hij werkt en doceert op het gebied van continentale filosofie, boeddhistische filosofie, esthetiek en milieufilosofie. Zijn recente boeken zijn Nietzsche and Other Buddhas: Philosophy after Comparative Philosophy (2019) en Mountains, Rivers, and the Great Earth (2017). Zijn visie draait om het besef van onderlinge verbondenheid tussen alle levende wezens en het belang van een spirituele, plaatsgebonden praktijk die deze verbondenheid belichaamt en cultiveert.

Voor meer info en kaarten plaatsbewijzen klik hier
Misschien ook interessant:
De natuursesshin o.l.v. Dirk Polder in Drenthe van 29 sept t/m 3 okt.

Kernpunten van Wirths visie

• Interzijn en verbondenheid: Volgens Wirth betekent zenpraktijk het realiseren dat je in wezen niet gescheiden bent van andere wezens. De sangha, traditioneel de gemeenschap van beoefenaars, strekt zich in zijn visie uit tot de "grote aarde-sangha": alle levende wezens en het hele ecosysteem. Dit is een diep ecologisch inzicht dat uit zen voortkomt.

• Plaatsgebonden spiritualiteit (bioregionalisme): Wirth pleit voor een ‘praktijk van plaats’: het bewust leven en handelen vanuit de specifieke bioregio waar je deel van uitmaakt. Dit betekent niet alleen het leren kennen van de lokale natuur, planten, dieren en seizoenen, maar ook het erkennen dat je identiteit mede gevormd wordt door deze plek. Hij noemt dit een spirituele houding die niet exclusief zen hoeft te zijn, maar wel vraagt om het ego en het consumentisme te overstijgen.

• Reinhabitation: Wirth gebruikt het begrip ‘reinhabitation’ (herbewoning), ontleend aan bioregionalisme, als alternatief voor het destructieve, uitbuitende gedrag van de mens. In plaats van als een vogel die zijn nest vervuilt en verder trekt, moeten mensen leren werkelijk te wonen in en zorg te dragen voor hun omgeving.

• Praktische voorbeelden: Hij noemt eenvoudige, aandachtige daden zoals het creëren van een tuin die lokale dieren aantrekt, of het samen thee drinken als manieren om ecologische verbondenheid en zorg te oefenen in het dagelijks leven.

• Solidariteit tussen bioregio’s: Hoewel Wirth het belang van lokale verbondenheid benadrukt, waarschuwt hij voor een ‘clubmentaliteit’. Bioregionalisme moet niet exclusief zijn, maar juist solidariteit tussen alle bioregio’s stimuleren, omdat we uiteindelijk één aarde delen.

• Diepe sociale ecologie: In zijn concept van "deep social ecology" verbindt Wirth inzichten uit de deep ecology (die de intrinsieke waarde van alle leven centraal stelt) en social ecology (die aandacht heeft voor sociale structuren en rechtvaardigheid). Hij pleit voor een integrale benadering waarin spirituele, sociale en ecologische aspecten samenkomen.

Inspiratiebronnen

Wirth verwijst naar denkers als Gary Snyder en Dōgen, die beiden zen en ecologie verbinden. Hij benadrukt dat een ecologische crisis ook een spirituele crisis is, en dat een nieuw soort taal en gemeenschap nodig is waarin niet alleen mensen maar alle levende wezens een stem krijgen.

Conclusie

Jason Wirths zenvisie op ecologie vraagt om een radicale heroriëntatie: van het individu als losstaand subject naar het mens-zijn als relationeel, ingebed in een web van leven. Ecologische zorg is daarmee geen optionele morele houding, maar een existentieel en spiritueel gegeven dat voortkomt uit het besef van onderlinge afhankelijkheid en plaatsgebondenheid. Zijn benadering is zowel filosofisch als praktisch, en nodigt uit tot een nieuwe manier van leven, denken en samenzijn met de aarde.

Jason Wirths spreekt maandag 16 juni in Nijmegen in het Radboud Reflects programma.
Voor meer info en kaarten plaatsbewijzen klik hier
Misschien ook interessant:
De natuursesshin o.l.v. Dirk Polder in Drenthe van 29 sept t/m 3 okt.