Creativiteit en energie


Creativiteit en energieHet thema van de zenlerarenopledingsdag van zondag 23 september was Creativiteit en energie. Rients had Peter Rumpff gevraagd de dag te openen, omdat ‘trommelen’ op het programma stond. Een terugblik op een mooie dag, vol creativiteit, energie én inspiratie.

Peter Rumpff, Zen.nl Rotterdam

Tja, wat doe je als je de ‘eer’ krijgt om de dag te openen? Ik ben bij mezelf gaan onderzoeken wat creativiteit voor mij betekent en welke rol zij speelt in mijn persoonlijk leven én als aankomend zenleraar. Zonder met enig kader rekening te houden, bedacht ik in stilte een voorstelling… Toen ik het programma onder ogen kreeg, bleek er echter geen tijd gereserveerd te zijn voor de act die ik me had voorgesteld. Ik bedacht een nieuwe act die niet alleen aanzienlijk korter, maar ook dynamischer was. Bij de afstemming met Rients bleek dat hij graag een stukje trommelen wilde horen. Kon ik nog een keer aan de ‘slag’.
         René Maas, zencoach, wilde wel samen met mij een stukje instuderen. Met René maakte ik kennis tijdens de Zen Taikoworkshop die ik samen met Lilian van Zen.nl Eindhoven én Circle Percussion onder leiding van Gijsbert Zwart heb gegeven.

Improviseren
Gaandeweg kwamen we erachter dat een ‘strak’ Japans stuk niet haalbaar was. Van Circle weet ik dat ze er een half jaar over doen om een show voor te bereiden. Wij kozen voor een creatieve act waarbij we ongeveer wisten wat we gingen doen; de act zouden we op het podium laten ontstaan.
         Natuurlijk was er geen tijd meer om nog even te oefenen, en ik kon zo vanuit de auto het podium op. De zaal stroomde vol, terwijl ik mijn trommels opspande. Rients had telefonisch doorgegeven dat ik alvast met een ritme moest beginnen, tot hij zou arriveren – just in time.

Het werd al met al een mooie show! We kijken zeer tevreden terug op het optreden. En ja, we hebben ongeveer gedaan wat we van plan waren. Voor mij is creativiteit óók het laten ontstaan op het moment zelf, bewust van de zenuwen, afleidende gedachten. Daarvoor is zeker moed nodig, zoals Rients zelf aanhaalde tijdens zijn introductie.

Inspireren
Na de lunch liet Gijsbert Zwart de zioppers zelf ervaren wat creatief trommelen inhoudt. Met honderd trommelaars in de zaal en buiten kletterende regen, was het geluid letterlijk oorverdovend – en soms de stilte ook. Het lijkt wel of de zioppers eindelijk iets van zich konden laten horen, zachtjes slaan is lastig, ook voor ervaren percussionisten. Zelf speelde ik niet mee, maar luisterde… De energie, het samenspel, maar zeker ook de moed van enkelen die werden aangewezen om een stukje te improviseren. Mooi. Heel mooi! Klik hier voor een video impressie.

Deze dag heeft me geïnspireerd om een Zen Taiko te organiseren; dan gaan we verder waar we gebleven zijn. Ook Zen Taiko komt er weer aan voor iedereen die de Odaiko, Grote Trommel, wil ervaren. Samen met Lilian en Gijsbert zorgen we dan voor verdieping door trommelen te koppelen aan thema’s uit Leer voelen wat je wilt voelen. Ik zie ons ook binnenkort wel langskomen in lokale zendo’s!

Slager
Twee leerpunten wil ik graag met de lezers van ZA delen. Allereerst, oordopjes! En dan het tweede, minstens zo belangrijke inzicht ontleend aan hoe een goede slager zijn mes gebruikt. Het gaat om deze zin, dit inzicht: het mes neemt geen ruimte in. De ene slager moet zijn mes ieder jaar vervangen en de andere slechts eens in de achttien jaar! Op de vraag hoe dat nu kon, antwoordde de tweede slager: ‘Het mes neemt geen ruimte in. Als ik weerstand ervaar tijdens het snijden, dan stop ik; voel goed en ga dan weer verder.’ Wow, zo had ik het nog niet bekeken. Zeker als beoefenaar van Japanse Zwaardkunst – er bestaat een belangrijke relatie met zenbeoefening – werd mij de betekenis voor het gewone leven spontaan inzichtelijk. Ervaar je weerstand, stop; voel en ga door. Creativiteit ontstaat vanuit leegte, net als zen.