Ik ben een bubbel


Ik ben een bubbelWe leven tegenwoordig meer en meer in onze eigen bubbel. Dat wil zeggen dat we oogkleppen op hebben en ons afsluiten voor een groot deel van de wereld. Zoekmachines, gepersonaliseerde advertenties en nieuwsrubrieken schotelen ons alleen dat voor, wat we willen zien en horen.
Als je de krant leest, sla je ook veel over, omdat onderwerpen je niet interesseren. Tegenwoordig zie je niet eens meer wat je overslaat. Het verschil is dat we niet meer bewust kiezen, of erger nog, onbewust voor ons laten kiezen. Dit versterkt het leven in onze eigen bubbel. Of dat erg is? Ja, want bubbels zijn vaak heel mooi, maar hebben de eigenschap op een gegeven ogenblik uit elkaar te spatten. Over dit soort thema's gaat Rients nieuwe boek dat 17 november verschijnt, Meer zen, minder bubbels, waaruit hier een derde korte voorpublicatie.

Ik ben een bubbel
Het beeld dat je van jezelf hebt ‘je ego’ is in feite een soort overkoepelende bubbel van al je bubbels. Het is een totaalplaatje van al je onverwerkte ervaringen en wensen. Dat wil zeggen dat je jezelf nauwelijks ziet zoals je nu bent, maar meer in beelden vanuit het verleden. Die beelden vertaalt het denken – jouw denken nu – meteen naar projecties van jezelf en je omgeving naar de toekomst. Jouw ‘ik’ en mijn ‘ik’ is dus niet meer of minder dan een bubbelbad, een groot intern bubbelconglomeraat. Een belangrijk deel van die bubbelmassa wordt leven ingeblazen door jouw vermoedens over hoe anderen jou zien, wat zij van jou vinden. Die vermeende beelden en projecties van anderen vormen dus een belangrijk onderdeel van het bubbelbad dat we ‘ik’ noemen.

Kortom, mijn idee over jouw beeld van mij vormt een belangrijk deel van mij. Ons zelfbeeld is een onderdeel van het collectieve, interactieve bubbelprojectiefestijn dat we mens en maatschappij noemen.

Klik hier voor de eerste en de tweede voorpublicatie uit:
Meer zen, minder bubbels
Verschijningsdatum: 17 november 2018
1e druk 9789056703752
€ 9,95, paperback, 96 pagina’s, met illustraties


Averechts effect door bubbels