Krijg alles

Krijg allesZen beoefenen kan cadeaus opleveren, juist als je die niet verwacht. In dit stuk de ervaringen van iemand die sporten absoluut niet leuk vond, maar zich later de blaren loopt.

René Miezenbeek, Zen.nl Breda

Mijn eerste ervaring met meditatie deed ik op toen mijn coach mij bij een dreigende burn-out leerde mediteren. Zij gaf mij aan het einde van dit traject een cryptisch advies: ‘Verwacht niets, krijg alles’. Als ik nu terugkijk op dat advies, blijkt dat mijn eerste koan te zijn geweest.

Die meditatie-ervaring zette mij op het spoor om zen te ontdekken. In de vijf jaar dat ik nu zen beoefen, heb ik een prachtige persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt. Een van de bubbels die ik in die vijf jaar steeds terug zie komen gaat over sport. In mijn gedachten is sport vervelend. Bovendien ben ik geneigd om tegen mijzelf te zeggen dat ik er niet goed in ben. Door zen te beoefenen heb ik mij weten te ontworstelen aan deze gedachten, en ben ik gaan hardlopen. Zoals veel beginnende hardlopers zullen herkennen, waren de eerste weken een helse beproeving. Toch bleek ik steeds in staat na het hardlopen te ervaren hoe goed het voor mij was. Ik voelde me steeds geweldig na mijn sportieve prestaties, en zo bouwde ik een positieve afloopverwachting op.

Blaren
Tien weken lang trainde ik om vijf kilometer aan een stuk te kunnen lopen. En dat lukte! Naast de fysieke ervaring deed het trotse gevoel mij goed. Dit was iets om vol te houden! Als verjaardagscadeau vroeg ik daarom een paar goede hardloopschoenen. Trots ging ik de week daarna de polder in, om voor het eerst vijf kilometer te lopen op mijn nieuwe schoenen. In tegenstelling tot wat ik verwacht had, werd dit rondje geen succes. Al na twee kilometer kreeg ik verschrikkelijke blaren en moest ik al mijn wilskracht inzetten om het rondje af te maken. Die blaren belemmerden mij dagen lang om opnieuw op mijn vaste momenten naar buiten te gaan. Ik probeerde andere sokken, maar de blaren kwamen terug. Ik zocht op internet naar oplossingen, vroeg om hulp bij vrienden en bekenden, maar een oplossing vond ik niet. Met ingetapete voeten, bleef ik dapper mijn rondjes maken. Met tegenzin en zwaar teleurgesteld. Dit is niet wat ik me van hardlopen voorgesteld had.
         Ook tijdens de laatste herfst-sesshin had ik, ondanks tape en goede sokken, weer last van blaren na het lopen. Op mijn kussen bemerkte ik hierover allerlei gedachten. Ik keek ze aan en liet ze gaan, maar één gedachte bleef terugkomen. Het voelt niet goed dat ik steeds last van blaren blijf houden. Ik wil dit niet. Ik heb geen plezier meer in het lopen. Zittend in stilte besloot ik na de sesshin naar de hardloopwinkel te gaan voor advies.
         Thuis gekomen, liet ik mijn schoenen nog een paar weken in de kast staan. Tot ik op een gegeven moment terug dacht aan mijn voornemen en besloot direct de moeite te nemen om even naar de stad te rijden. Bij de hardloopwinkel legde ik mijn ervaring uit, in de hoop dat ik geholpen zou kunnen worden. De medewerker in de winkel voelde mee en bood mij tot mijn stomme verbazing een paar nieuwe schoenen aan.

Leegte
Een belangrijk thema in zen is leegte. Na mijn ervaring bij de hardloopwinkel zag ik ineens wat leegte kan zijn. Als eerste was de leegte de stilte tijdens de sesshin waarin ik mijn gedachte kon zien dat ik geen plezier had in het lopen en dat ik daar zelf iets aan kon doen. Daarnaast was de leegte de ruimte die er na de sesshin was om zonder verwachtingen en zonder vooroordelen naar de hardloopwinkel te gaan om advies te vragen, wat niet alleen een paar nieuwe schoenen opleverde, maar belangrijker: opnieuw plezier in het lopen. Wat ‘leegte’ mij liet zien is wat er kan gebeuren als je loslaat en onbevangen de wereld tegemoet treedt.

Ik heb nog even teruggedacht aan het advies van mijn coach van destijds: ‘Verwacht niets, krijg alles’. Tijdens een rondje rennen op mijn nieuwe schoenen realiseerde ik mij dat ‘verwacht niets’ staat voor de leegte, de ruimte die ontstaat als je verwachtingen en oordelen kan loslaten. Als dat lukt, komt alles wat je nodig hebt je tegemoet.