whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

Zen.nl, Zen, mediteren, keuzevaardigheid, sesshin, keuzes, gemoedsrust, invloed op eigen leven, sleur, geleefd worden, bewust, diepe stilte, keuzevrijheid, keuzespijt, spijt, luisteren naar gevoel, mentale en fysieke conditie, rust, offline, online


Sesshin: KeuzevaardigheidDe komende wintersesshin van 12 t/m 18 jan. heeft als thema: keuzevaardigheid. Voor het maken van de juiste keuzes is gemoedsrust de solide basis en dat is wat een week mediteren brengt. Keuzevaardigheid is belangrijk, immers je hele leven is een grote aaneenschakeling van keuzes. Veel ervan zijn gebaseerd op routine, anderen worden ons aangepraat. Wil je meer invloed op je eigen leven, of meer betekenen voor je medemens, of misschien minder sleur en minder geleefd worden? Dat vraagt om bewuste keuzes. Een sesshin is een uitgelezen kans om te reflecteren op je mogelijkheden en vanuit diepe stilte nieuwe perspectieven te ontdekken.

De keuze paradox
Ook staan we stil bij de paradox van keuzevrijheid. De paradox is dat we streven naar een zo groot mogelijke autonome keuzevrijheid, maar meer mogelijkheden leiden tot meer keuzestress en vaak ook tot meer keuzespijt. Spijt over alle mogelijkheden die je niet hebt gekozen. Voor sommigen is die spijt op voorhand zo groot dat ze daardoor niet tot echte keuzes kunnen komen. Voor anderen bederft dit achteraf het genieten van de gekozen opties.

Keuzevaardigheid
Het maken van de juiste keuze is een vaardigheid, eentje die je kunt leren en blijven ontwikkelen. Sommigen hebben al heel jong geleerd om bij het maken van keuzes goed te luisteren naar hun gevoel en gedisciplineerd achter een keuze te blijven staan. Anderen hebben meegekregen dat het lot alles bepaalt en wanneer je voor een dubbeltje geboren bent, je nooit een kwartje wordt. Zij hebben in hun jonge jaren minder geleerd om zelf echt voor iets te kiezen.

Zen en meditatie
De zenfilosofie leert dat het maken van keuzes begint met heel goed luisteren naar je hart bij het maken van kleine alledaagse keuzes. Luisteren naar je hart, dat is wat je tijdens het mediteren ontwikkelt, en van daaruit maak je betere keuzes. Mediteren is kiezen voor het werken aan een goede mentale en fysieke conditie. Hoe beter je conditie is, hoe sterker je staat bij het maken van kleine en grote keuzes. Mediteren helpt je los te komen van oude onbewuste opvattingen en ideeën en helpt je om je minder te laten verleiden door ‘alles wat kan’ en wat ons online steeds meer wordt aangeboden.

Sesshin
Wil je meer rust en/of je keuzevaardigheid ontwikkelen? Of wil je om anderen te kunnen helpen met het maken van goede keuzes meer inzicht in het keuzeproces? Meld je dan nu aan voor de komende sesshin van 12 t/m 18 januari 2020 o.l.v. Rients Ritskes (o.a. auteur van het boek Zen en keuzes maken) waarin keuzevaardigheid centraal staat en waarin je even een week offline bent.

Zen.nl, Zen, mediteren, keuzevaardigheid, sesshin, keuzes, gemoedsrust, invloed op eigen leven, sleur, geleefd worden, bewust, diepe stilte, keuzevrijheid, keuzespijt, spijt, luisteren naar gevoel, mentale en fysieke conditie, rust, offline, online
Foto van de afgelopen sesshin van 6 t/m 12 oktober.