whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

slaapproblemen, gezondheid, arbeidsongeschiktheid, onderzoek, concentratie, melatonine, mediteren, mediteren helpt, meditatie, leren mediteren, kwaliteit, humeur, zenmeditatie, slaapmiddel, introductiecursus


Slaapproblemen nemen
steeds verder toeBijna een kwart van alle Nederlanders heeft slaapproblemen, zo blijkt uit een gezondheidsenquête die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week publiceerde. Om precies te zijn 24%. Onder arbeidsongeschikten is het zelfs 58 %. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat mensen met slaapproblemen last hebben van concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Ook het humeur lijdt onder slechte slapen. Uit een vergelijking van deze cijfers met die van het jaar ervoor blijkt een stijging van bijna 15%.

Melatonine niet zonder gevaar
In juli stond in bijna alle kranten dat 5% van de jongeren melatonine gebruikt om beter te kunnen slapen. Deze cijfers werden gepubliceerd door het Erasmus MC in Rotterdam dat een onderzoek deed onder 871 jongeren. De onderzoekers waarschuwen voor het gebruik van het vrij verkrijgbare medicijn melatonine, omdat het vaak helemaal niet blijkt te werken en bovendien zijn de bijwerkingen op lange termijn nog onvoldoende onderzocht.

Mediteren helpt bij slaapproblemen
Afgelopen juli werden ook positieve onderzoeksresultaten gepubliceerd over slaap. Een zeer gedegen studie* gaat over de relatie tussen meditatie en slaapkwaliteit. In deze uitgebreide systematic review en meta-analyse werden achttien onderzoeken betrokken die aan de strengste onderzoekcriteria voldoen. Achttien gedegen onderzoeken van verschillende universitaire centra, met in totaal 1654 onderzochte proefpersonen die die leerden mediteren werden vergeleken met controlegroepen. De conclusie uit deze achttien studies is dat mediteren een significant positief effect heeft op de slaapkwaliteit.

Mediteren doet Ron ook beter slapen
slaapproblemen, gezondheid, arbeidsongeschiktheid, onderzoek, concentratie, melatonine, mediteren, mediteren helpt, meditatie, leren mediteren, kwaliteit, humeur, zenmeditatie, slaapmiddel, introductiecursus, Ron Berends

Ron Berends

Niet alleen uit wetenschappelijke studies, maar ook uit de evaluaties van onze cursussen blijkt steeds weer dat zenmeditatie voor veel mensen het middel tegen slaapproblemen is. Veel cursisten rapporteren al vanaf het begin van de cursus beter te kunnen slapen en gemakkelijker in slaap te vallen. Dagelijks mediteren werkt voor heel veel mensen als een prima slaapmiddel en bovendien zonder bijwerkingen. Afgelopen zomer startte Ron Berends, consultant bij een groot consultancy bedrijf, met een introductiecursus zenmeditatie en voor hem was goed slapen ook een uitdaging. Ron over het effect van het dagelijks mediteren: ‘Ik had het gevoel elke dag opnieuw het wiel uit te moeten vinden en liep daardoor vaak tegen dezelfde problemen aan. De introductiecursus en beoefening van zenmeditatie betekenen veel voor mij. Doordat ik rustiger ben, zie en hoor ik meer en ervaar veel meer structuur en ontwikkeling in mijn leven. Ook ’s avonds mediteer ik even en slaap een stuk beter dan ik de laatste jaren deed.

Meld je aan voor een introductiecursus
of
doe eerst een gratis proefles

*The National Center for Biotechnology Information