whatsapp
 

zen actueel blog zen actueel blog

 


Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, vrolijker, opgewekt, plezier, bewustzijn, leren en groeien, egoïstisch, aandacht, energie, keuzes, beslissingen, verdrietig, conflict, acceptatie, verantwoordelijkheid, bitter, beter, vertrouwen, demonen


Beter of bitter?Arthur Nieuwendijk, Zen.nl Amsterdam

Over hoe mediteren kan helpen anders om te gaan met de uitdagingen van het leven

Door zen ben ik vrolijker geworden. Zelf had ik dat niet zo direct door. En het was ook niet de reden waarom ik zen was gaan doen, althans dat dacht ik toen. Nu weet ik dat dat precies de reden was waarom ik zen ben gaan doen. Door te mediteren veranderde mijn leven niet, maar voelde wel lichter en veranderde daardoor toch ook. Ik werd opgewekter en ik kreeg meer plezier in de dingen.

Opgewekt zijn
‘Wees opgewekt,’ is daarom het motto dat ik graag met je deel. Niet als iets dat moet maar als een oefening in bewustzijn: Hoe opgewekt ben je? Niet alleen als het meezit, maar ook als het tegenzit. Als je fiets gestolen is, als het te warm is om te slapen, als je je rijbewijs verliest en een week later je ov-chipkaart, als je twijfels hebt over je eigen toekomst, over je familie, je relatie, je werk of over de toekomst van de mensheid. Wat je ook ziet en hoe je het je ook raakt: hoe opgewekt ben je?

Zen helpt me daarbij om twee redenen. De eerste is dat mijn zenbeoefening mij bewust heeft gemaakt dat leren en groeien de essentie vormen van mijn bestaan. De tweede is dat dagelijks mediteren mij helpt beseffen dat ik overal van kan leren, dat ik door alles wat ik meemaak en alles wat me overkomt kan groeien en me verder kan ontwikkelen. Dat maakt zen tot een pad van een leven-lang-leren.

Verantwoordelijkheid en zen
Op die manier neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Ook al gaat alles mis, worden er fouten gemaakt waar jij niets aan kunt doen, zijn anderen egoïstisch of word je ronduit benadeeld. Je neemt het anderen niet kwalijk maar je kijkt wat je ervan kunt leren. Staar je niet blind op dingen die je niet kunt veranderen, maar richt je aandacht en energie volledig op de keuzes en beslissingen die je wel kunt nemen. Dat is voor mij zen.

Niet uitgenodigd
Mijn zoon is onlangs getrouwd, in Mexico met een Amerikaanse vrouw. Ik was daar niet bij. Het was de keuze van mijn zoon en zijn vrouw om niemand voor hun huwelijk uit te nodigen. Ik vind dat jammer en ook een beetje verdrietig. Maar de keuze was niet aan mij. Het was, zou je kunnen zeggen, mijn lot.

Accepteer ik dat lot? Ik kan mezelf voorhouden dat ik had kunnen afdwingen dat ik toch bij het huwelijk aanwezig had kunnen zijn. Ik had mijn volledige gewicht als vader in de strijd kunnen werpen en het conflict kunnen aangaan.

Dat heb ik niet gedaan. Ik heb zijn keuze geaccepteerd als mijn lot. Want mijn keuze en mijn verantwoordelijkheid is een andere: Wat doe ik met het ongemak dat zijn keuze bij mij teweeg brengt? Ik kan ervoor kiezen om hem dit kwalijk te nemen en daarover nog jaren te blijven mokken, zoals ik misschien vroeger gedaan zou hebben. Ik kan er ook voor kiezen blij te zijn voor hun beiden en mijn schoondochter met open armen ontvangen in onze familie. Dat is waar ik nu voor kies.

Mijn lot en mijn demonen
Wat me overkomt dat is mijn lot. Maar de wijze waarop me dat vormt is niet mijn lot, dat is mijn keuze. Maakt het me bitter of maakt het me beter? Dat is de keuze die we hebben.

Het besef dat ik die keuze heb maakt mijn leven lichter. Het voedt het vertrouwen dat alles waar ik tegenaan loop, wat dat ook is, me kan helpen. Ik hoef daarom niets te vrezen. Ik heb altijd de keuze om het op te nemen in mijn pad en het te laten bijdragen aan mijn groei en ontwikkeling. In dat besef kan ik opgewekt aanvaarden wat het lot voor mij in petto heeft en niet alleen dat: zelfs mijn demonen kunnen mij zo helpen een beter mens te worden.

Van 25 t/m 31 oktober kun je onder leiding van Arthur Nieuwendijk een sesshin volgen. Er zijn nog 4 plaatsen beschikbaar.