whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen ,meditatie, leren mediteren, sesshin, Rients Ritskes, bewust leren, leven, onbewust leren, leraar, arrogant, gelukkig, dit moment


Bewust lerenDit is een korte uitwerking van een van de thema’s die tijdens de afgelopen januari sesshin o.l.v. Rients Ritskes aan de orde zijn geweest. Zie voor meer uitgewerkte thema’s uit deze sesshin ook: Plannen maken in crisistijd en Nooit te oud om een goede opvoeding te hebben gehad.

Leren is een van de meest waardevolle zaken in het leven. Leren is belangrijk en leren is leuk. We leren onbewust heel veel, ‘natural learning’ en dat is goed. Als je een andere taal wilt leren dan is het goed een tijdje in het land van die taal te verblijven om je er in onder te dompelen, je te laten omringen door die taal. Het nadeel van onbewust leren is dat je je niet of minder bewust bent van wat je leert en daardoor dit geleerde ook niet zo gemakkelijk kunt delen met anderen. Als je niet in staat bent dit leerproces te delen, dan ben je ook een minder goede leraar. Probeer daarom bewust te leren: leren je bewust te zijn van wat je leert. Onbewust leren kan je bovendien arrogant maken: je denkt dan dat iets wat je onbewust hebt geleerd logisch is en dat je het altijd al wist. Maar nee, jij wist het zelf eerder ook niet. Dus hoe eenvoudig sommige dingen ook lijken als je ze eenmaal geleerd hebt, wees je bewust dat jij het ook hebt moeten leren. Bewust leren maakt gelukkig. Hoe meer we bewust leren, hoe gelukkiger we zijn. Je wordt je meer gewaar van alles en iedereen om je heen. Je leert van elk moment. Bewust leven is bewust leren.

Huiswerksuggestie: noteer dagelijks een paar dingen die je die dag hebt geleerd.

De volgende sesshins zijn:
Van 28 juni t/m 4 juli o.l.v. Rients Ritskes
Van 25 t/m 31 oktober o.l.v. Arthur Nieuwendijk