whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Arthur Nieuwendijk, tegenspoed, vertrouwen, intentie, mantra, vreugde, verdriet, geloof, obstakel, voorkomen, schiet ik tekort, niet goed genoeg, acceptatie, blijmoedig, geduldig

Foto: Rients © Zen.nlTegenspoed en vertrouwenArthur Nieuwendijk, Zen.nl Amsterdam

Staat tegenspoed me in de weg of is tegenspoed onderdeel van mijn weg? Ik neig tot het eerste, mijn oefening is het tweede. De basis van die oefening is mijn intentie om tegenspoed onderdeel te maken van mijn weg.

Kan mijn weg, mijn leven, zonder tegenslag zijn? Door mijn intentie als een mantra te herhalen groeit het besef dat voor- en tegenspoed onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Soms win ik, soms verlies ik. Soms krijg ik waardering en op andere momenten kritiek. Vaak lukt er iets en net zo vaak niet. Soms is er vreugde en soms verdriet. De structuur van mijn leven is geweven uit tegengestelden: ik ervaar het ene, omdat ik óók het andere ervaar.

Het beeld dat tegenslag me in de weg staat suggereert dat ik de weg helemaal vrij zou kunnen maken; dat het mogelijk is om alleen maar gewaardeerd te worden, alleen maar succesvol te zijn en alleen maar vreugde te kennen. Een geloof met venijnige consequenties. Het schildert een toekomst zonder tegenspoed als een bereikbaar ideaal en degradeert daarmee het heden waarin nog tegenslag wordt ervaren tot wachtportaal van een betere, fijnere, mooiere toekomst.

En niet alleen dat, dat beeld roept ook de vraag op waarom dat obstakel eigenlijk nu op mijn weg ligt. Het had daar tenslotte niet hoeven liggen. Waarom heb ik dat niet voorkomen? Schiet ik tekort? Ben ik misschien niet goed genoeg?

De intentie om elke tegenspoed onderdeel te maken van mijn weg is een oefening in acceptatie. Niet in de zin dat ik blijmoedig aanvaard en geduldig wacht totdat er iets beters gebeurt. Maar acceptatie in de zin van vertrouwen in mezelf, het vertrouwen dat ik mijn weg kan gaan en dat, hoe mijn weg ook zal zijn en wat ik ook tegenkom, er niets is dat me daarbij in de weg staat.

Dat vertrouwen ontwikkel ik door zenmeditatie, door aanwezig te zijn bij wat er is, wat dat ook is. Mediteren is blijk geven van vertrouwen: ik hoef niets te veranderen en ik hoef niets veilig te stellen voordat ik kan beginnen.

De komende sesshins staan gepland voor:
Zomersesshin van 28 juni t/m 4 juli o.l.v. Rients Ritskes (volgeboekt)
NIEUWE DATUM van 5 juli t/m 11 juli o.l.v. Floor Rikken
Herfstsesshin van 25 t/m 31 oktober o.l.v. Arthur Nieuwendijk

De eerst komende weekendsesshin staat gepland voor:
Van 26 juni t/m 28 juni o.l.v. Pia Velema en Bettina Zevenbergen