whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, zentraditie, koan, tellen ademhaling, antwoord, leraar, sesshin, zenretraite, inzichten, oefenen, symbool, gevoel, gevoelens, gedachten, zelfkennis, frustratie, inspiratie, boek, leerproces


Welk symbool ontbreekt er?Rients Ritskes, Zen.nl Nederland

In onze zentraditie kunnen we werken met een koan, in plaats van het tellen van de ademhaling. Zie voor een nadere toelichting eerder geplaatste artikelen over de koan deel 1, deel 2 en deel 3. Dit doen we in de wekelijkse lessen, je kan je leraar dan vragen om een koan waarop je in persoonlijk onderhoud je antwoorden geeft. Tijdens de sesshin (zenretraite) is er een centrale koan waar je mee kunt werken. In de afgelopen sesshin was de koan ‘Wat is de juiste keuze? Je kon ook kiezen voor een beeldkoan 'Welk symbool ontbreekt in dit stilleven?'.
Bij elke koan hoort natuurlijk een goed antwoord, maar dat is niet waar het primair omgaat. Het gaat om de inzichten die je tegenkomt bij het zoeken naar het goede antwoord. Tijdens de sesshin heb je dagelijks gelegenheid antwoorden te geven en feedback te krijgen van de leraar en kun je ervaringen - opgedaan tijdens het zoekproces - met hem/haar delen.

Wil je oefenen met een beeldkoan?
Kijk dan goed naar deze foto en probeer aan te voelen welk symbool er ontbreekt. Wees niet meteen tevreden met je eerste antwoord, want soms dat eerste antwoord het beste, maar vaak ook niet. Probeer liever heel veel verschillende antwoorden op te laten komen en kies dan het - voor jouw gevoel - beste antwoord. Maar bovenal: wees je bewust wat voor gevoelens en gedachten dit proces om steeds nieuwe antwoorden te vinden bij je oproept, want dat kan veel inzicht en zelfkennis opleveren en dat is waar het om gaat. In dit proces strijden frustratie en inspiratie vaak om de eer en juist in deze strijd ontstaan er mooie, nieuwe en creatieve inzichten. Wil je je beste antwoord en opgedane ervaringen bij het vinden ervan met ons delen? Klik dan hier om het ons te laten weten. Het goede/beste antwoord (al dan niet met toelichting) wordt bekroond met een gesigneerd exemplaar van mijn boek over koan dat dit najaar verschijnt.

Was je op de sesshin?
Ook de deelnemers aan de sesshin van vorige week kunnen deelnemen als een aparte categorie deelnemers en ook in deze groep is er gesigneerd boek te winnen, waarbij dan vooral naar de beschrijving van het leerproces wordt gekeken en de daaruit ontstane inzichten. Klik hier

De volgende sesshins zijn:
Van 3 t/m 9 mei o.l.v. Floor Rikken (wachtlijst)
Van 28 juni t/m 4 juli o.l.v. Rients Ritskes
Van 25 t/m 31 oktober o.l.v. Arthur Nieuwendijk