whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Rients, lawaai, zenles, Ramon Roelofs, Charly Lownoise, Mental Theo, DJ, zenleraar, retraites, coachen, angsten, koan, aandacht, gelukkig mens, levenskunst


Zenles in een wereld vol lawaaiRaoul Destrée, Zen.nl Den Haag

‘Zenles in een wereld vol lawaai’ is de titel van het tweede boek van Ramon Roelofs, beter bekend van het duo Charly Lownoise & Mental Theo. In de jaren negentig scoorde dit duo de ene na de andere Happy Hardcore hit en reisde succesvol het hele jaar de wereld rond. Zo’n leven eist zijn tol, zowel mentaal als fysiek. Na het overlijden van zijn stiefvader en een black out op het podium tijdens één van de vele optredens ging Ramon op zoek naar antwoorden op zijn levensvragen. Door het lezen van een boek over zen raakte hij geïnteresseerd. Schoorvoetend en met veel scepsis kwam hij bij mij meedoen aan een introductiecursus in Zen.nl Den Haag. Dit was de eerste stap op een lange en intensieve zenweg van deze top DJ.

15 jaar Zen.nl Den Haag
In een periode van meer dan vijftien jaar heb ik hem als zijn zenleraar leren kennen als een heel vriendelijk, sociaal en leergierig mens. Hij deed mee aan de vele abdij zenretraites, zenreizen naar Spanje, Italië en Thailand. Ook mocht ik hem coachen bij het schrijven van zijn eerste boek ‘AUTOBIOGRAFIE VAN EEN DJ’ en werd ik zijn opleider tot zenleraar.

Tijdens de start van zijn zendo Zen.nl Scheveningen kwamen daarbij onze gesprekken met Rients. Om een aantal redenen is Ramon na drie jaar weer gestopt met Zen.nl Scheveningen. Het combineren van veel optredens met het voorbereiden van de zenlessen bleek in de praktijk zwaarder uit te vallen dan verwacht. Ook zat hij met een aantal persoonlijke vragen waar hij met zen toch niet verder mee kwam.

Zoektocht na zen
In dit tweede boek beschrijft hij zijn zoektocht nadat hij is gestopt met Zen.nl Scheveningen. In deze periode onderzocht hij familie opstellingen, deed mee aan een Ayahuasca ceremonie, beoefende diverse yoga vormen en maakte kennis met de intensive inquiry methode. Als vriend vertelde hij mij enthousiast over zijn ervaringen en nieuwe inzichten die hij hiermee opdeed.

Het boek
Het boek bestaat uit een inleiding en zes hoofdstukken. De titels van elk hoofdstuk zijn ontleend aan hun Happy Hardcore hits. Elk hoofdstuk eindigt met een interview met iemand die een transformatie heeft doorgemaakt zoals de vroegere drugsverslaafde die nu als kok werkt in het café van boekhandel Paagman. Het boek is bedoeld om de lezer te enthousiasmeren om zijn of haar eigen weg te gaan. Luister naar de stem van binnen en volg je eigen hart, en daarmee je eigen ‘bliss’. Laat je niet afhouden of beperken door angsten, klamp je niet vast aan leraren, hulpverleners of aan wie dan ook. En pas op voor alwetende goeroes. Na deze waarschuwingen is Ramon niet scheutig met het geven van praktische tips en methoden die je daarbij kunnen helpen. Eén daarvan is zijn ontdekking van regelmatig een duik in zee nemen of het nu zomer is of winter, dat maakt niet uit.

Het kwartje valt
Om uit het vacuüm te komen is Ramon zich intensief gaan bezighouden met de methode van de Enlightenment inquiry in het Mandali Retreat Centre in Noord-Italië. Deze methode is ontwikkeld door Charles Berner in de jaren zestig. Hij combineert elementen uit zen en groepstherapie. In een aantal trainingsdagen werk je in wisselende tweetallen in periodes van 40 minuten en dat zo’n 10 of meer keer per dag. De centrale vraag – koan – kan luiden ‘Vertel me wie je bent?’ of ‘Vertel me wat je bent?’ of ‘Wat is liefde?’. In 5 minuten vertel je zo direct mogelijk wie je bent of wat je bent, terwijl de ander alleen maar heel aandachtig luistert. De ander is in feite een levende spiegel. Dan wissel je van rol.

Deze intensieve oefeningen van zelfonderzoek hebben Ramon geholpen om grotere onverwerkte emotionele ervaringen te omarmen en deze een plaats te gaan geven in zijn leven. Hierdoor is hij op een weg gekomen om een heler en authentieker mens te worden. Een gelukkig mens met een boodschap. Een boodschap die hij niet voorschrijft, maar wel graag wil delen via interviews, podcasts, workshops en dit boek.

Het is een vlot geschreven, energiek boek voor beginners en gevorderden op het spirituele pad van levenskunst.

Leven in lichtende energie
Een mooie zin uit zijn verhaal luidt: ‘Velen hebben niet geleerd om te leven in die lichtende energie die ons met onszelf en de wereld verbindt’. Een inspirerend motto van deze energieke, creatieve en enthousiaste geest. Ramon, vooruit met de vlam en van harte gefeliciteerd met dit resultaat in boekvorm, ZENLES IN EEN WERELD VOL LAWAAI, uitgegeven door Kosmos.