whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Hanneke Dijkman, online meditatie, eenzaam, facebook, cursus, werkgeluk, sangha, boedhabeeld, klankschaal, leerpunt, samen leren, workshop, Rotterdam Zuid


Zeven weken zenmeditatie onlineHanneke Dijkman, Zen.nl Rotterdam-Zuid

De lockdown is net gestart en hieronder mijn ervaringen

Week 1
Ik voel me wat eenzaam. Het idee komt op: ik ga online mediteren, via facebook. Ik merk dat er een paar mensen meekijken en achteraf krijg ik wat leuke reacties. Dus ik ga verder. In het begin soms wel, soms niet. Al snel krijg ik de smaak te pakken en mediteer ik iedere werkdag online om halfnegen ’s ochtends. Zie de link onder aan dit artikel.

Week 2
Als ik eind maart in de online cursusgroepen van mijn facebook-meditaties vertel, zeggen een paar mensen dat ze geen facebook hebben en wel mee willen doen. Dus besluit ik om door te gaan op Google-meet, wat we ook gebruiken voor de gewone lessen. Patrick doet mee. Hij helpt me met social media en stelt voor om iedere dag iets online te zetten. Prima voorstel! Hij maakt screenshots, blijkt creatief te zijn met vormgeving en weet mijn woorden in beeld te brengen.

Week 3
Door de screenshots kijk ik kritischer naar hoe ik in beeld zit. Iemand geeft me de tip om iedere dag 1% te verbeteren. Zo vervang ik geleidelijk een kastje, hang een prent op, hang de prent wat lager. Het geeft werkgeluk om zo te blijven schaven, voor een rustiger, zenvoller beeld.

Week 4
Weer wat later kan ik vanuit Zen.nl een landelijke online cursus geven. Ik tip RTV Rijnmond en voor ik het weet staat Maurice Laparliere met een lange microfoon in de zendo en ben ik op de radio te horen. Zo weten een paar mensen op Zuid me online te vinden. Het voelt goed om zo te bouwen aan een groep, een sangha en te merken dat dat dus ook online kan.

Week 5
Ondertussen doen er eerst twee, dan vier, dan zes, en geleidelijk soms zelfs twaalf mensen mee. Deelnemers aan de huidige cursussen, oud-deelnemers, mensen uit mijn bredere netwerk, onbekenden. Geleidelijk aan voelt het vertrouwd om zo samen te zijn. Bij Esther komt de staart van de kat langs. Bij Jeroen zijn de vogels in de tuin te horen. Jeannette heeft een mooi Boeddhabeeld achter zich. Petro heeft een mooie klankschaal en start vaak de meditatie. "Goedemorgen!" klinkt het bij de start en aan het eind wuiven we naar elkaar. Daar tussendoor zitten we, samen.

Week 6
In de één of twee minuten voor Petro op de klankschaal slaat vertel ik iets, meestal iets dat opborrelt aan de hand van wat iemand zegt, soms iets uit de les van de avond ervoor of een eigen belevenis. Of over de spullen om me heen. Zo vertel ik over de kaarsen. Gemaakt van kaarsresten uit onder andere de Dom. Stef Knuvelder smelt de kaarsen en maakt er nieuwe van. Ook wij zelf bestaan uit materiaal dat ooit iets anders was. Vlees, botten, haren, bloed: allemaal hergebruikte moleculen. Stil zitten met al die kilo’s materiaal, dat doen we samen. Iedere dag weer.

Week 7
Nu, zeven weken verder, is mijn belangrijkste leerpunt dat ik voel hoe fijn het is om samen te zijn, samen te doen en samen te leren. Live én online.

Elke werkdag online mediteren om 7.00 en 7.30 uur,
zie: Samen online mediteren om 7 en 7.30 uur

Elke werkdag online mediteren om 8.30.
zie: Samen mediteren om 8.30 uur

Hanneke geeft op 30 mei een Eéndaagse online workshop Zenvol werk
https://www.zen.nl/dordrecht/zenwerk/

Dezelfde workshop geeft ze ook in Zen.nl Eindhoven op 17 oktober a.s.
https://www.zen.nl/cursussen/zenwerk/