whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, zenleraar, oho, sesshin

Nieuwe osho'sRedactie Zen.nl, Zen.nl Nederland

Binnen Zen.nl krijgen senior leraren bij voldoende inzicht, inzet en ervaring de titel osho, wat in onze school zoiets betekent als: zeer ervaren leraar. Het ontvangen van deze titel gaat gepaard met enig ritueel aan het einde van een sesshin. Na afloop van de vorige week afgeronde sesshin kregen drie zenleraren deze titel. Op de foto achteraan van links naar rechts Ramon Michielse van Zen.nl Rotterdam, Dymphie Chikan Eeftens van Zen.nl Breda en rechts Remko Yudo de Beer van Zen.nl Tilburg. Vooraan op de foto de zenleraren die tijdens dezelfde ceremonie hun examen deden. Links Annemarie Wenzel en rechts Helma Pohl.

Hieronder de osho-speech die Remko hield bij deze ceremonie.

Beste Rients, beste collega-zenleraren, beste sangha-leden,

Ik ben enorm dankbaar dat ik hier vandaag deze benoeming mag ontvangen.
Dankbaar in de eerste plaats aan jou Rients, voor het creëren en faciliteren van de Zen.nl sangha, die zoveel meer is dan de optelsom van iedere individuele leraar, ziop, cursist en coachee.

Dankbaar ben ik voor mijn eerste leraar, Lilian Daishin van der Vaart, vanaf het moment dat ik samen met mijn man vanuit mijn werkgever Fontys een introductiecursus zen deed was en is ze een inspirerend voorbeeld.
Dankbaar ben ik ook voor de gelegenheid die ik in 2017 kreeg om de zendo in Tilburg van haar en Sietze over te nemen.

Dankbaar ben ik voor Floor voor het baken van rust, sereniteit en vertrouwen dat ze vanaf mijn allereerste weekendsesshin in Eindhoven was en is gebleven, ook deze week was het fijn met jou als tafeldame.

Dankbaar ben ik voor Peter en Bettina, onder andere voor de zen-vriendschap en weekendsesshins die we steeds in moeiteloze harmonie en flow weten te organiseren.

Dankbaar ben ik voor mijn collega-locatiemanagers in den lande, waaronder degenen die hier aanwezig zijn: Marleen, Joke, Ramon en natuurlijk mijn Brabantse maatje Dymphie en voor alle collega-zenleraren en ziops en cursisten in Tilburg en de rest van het land. Dankbaar voor de harmonie waarin we opereren, dankbaar voor het koesteren, verstevigen en uitbouwen van Zen.nl waarbij we samen zoveel mogelijk mensen proberen te faciliteren in duurzaam geluk.

Dankbaar ben ik voor jullie, hier nu: zwoegende, zwijgende boeddha's.
Samen hebben we dit stuk van ons zenpad opgelopen (of beter: gezeten) en elkaar gestimuleerd de grenzen te verleggen.

En dankbaar ben ik voor mijn man en onze zoon. Dankbaar dat Sjoerd mij de ruimte geeft om mijn zen-beoefening in spirituele en praktische zin vorm te geven: hij gedoogt de stapels matten en kussens of dozen wierook uit Japan als ze nét te lang in de woonkamer blijven staan. Dankbaar dat Jecko meehelpt met bestellingen of dozen sjouwen, zoals laatst nog 2000 exemplaren van Het grote vragenboek. (als het je eigen kind is, is het geen kinderarbeid). En dankbaar ben ik hem als geduchte concurrent voor Rients: de kleine zenmeester geeft me af en toe duidelijk te kennen dat ik minder zendeling, maar meer zen-in-actie moet zijn: "jij altijd met je zenpraatjes….".

"Het voelen en tonen van dankbaarheid maakt gelukkig", zo houd ik mijn studenten, cursisten en zioppers (zenleraren in opleiding) voor, "dus doe dat zo veel mogelijk." Dus dankjewel Rients voor het bieden van deze publieke gelegenheid ertoe.
Dank voor het vertrouwen wat je in mij stelt.

Een paar weken geleden kwam je tijdens een van onze gesprekken met een, volgens jou, algemeen bekend gezegde op de proppen: "Wees vertrouwd en vertrouw niemand". Waarna jij toevoegde: "ook jezelf niet". Ik had er nog nooit van gehoord. En na een klein marktonderzoekje bij familie, vrienden en collega's mag ik voorzichtig concluderen dat er velen met mij zijn (alle ondervraagden) voor wie het gezegde onbekend was. In eerste instantie klonk het gezegde me negatief in de oren: ervoor zorgen dat iedereen mij kan vertrouwen, en tegelijkertijd niemand vertrouwen?
Dat leek me maar niks. Maar een kritischer blik leerde me dat het gaat over vertrouwen geven én altijd naar het huidig moment kijken zonder verwachting, met open geest en open hart.

Amanda Gorman, de 22-jarige Inaugural Poet die een gedicht opdroeg tijdens de inauguratie van Joe Biden en Kamala Harris eindigde haar gedicht met een strofe:

_"_For there is always light, if only we are brave enough to see it.
If only we're brave enough to be it"

Mijn zen-beoefening wordt al jaren gefaciliteerd door iedereen bij Zen,nl, leraren, ziops, cursisten en vooral door jou gestimuleerd en geïnspireerd, Rients. Dat geeft mij zoveel vertrouwen dat ik het lef heb om het licht te zijn. Ik hoop de komende jaren nog veel mensen te faciliteren in duurzaam geluk zodat ook zij het licht zien en worden.

Ik hoop stiekem zelfs dat Guus Meeuwis uiteindelijk een couplet aanpast in zijn lied:

Ik loop hier alleen
In een te stille stad
Ik heb eigenlijk nooit last
Van heimwee gehad
Maar de mensen ze slapen
De wereld gaat dicht
En dan denk ik aan Brabant
_Daar zijn ze verlicht_


Data komende sesshins

Van 17 t/m 23 oktober o.l.v. Floor Rikken (6 op wachtlijst)
Van 21 t/m 27 november o.l.v. Arthur Nieuwendijk (5 op wachtlijst)

Van 16 t/m 22 januari 2022 o.l.v. Yvonne Visser
Van 8 t/m 14 mei 2022 o.l.v. Floor Rikken
Van 26 juni t/m 2 juli 2022 o.l.v. Rients Ritskes
Van 2 t/m 8 oktober 2022 o.l.v. Arthur Nieuwendijk