whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, ontwikkelen, vertrouwen, Rients, zelfvertrouwen, intentie, integriteit, capaciteit, ervaring, zenleraar, opleiding, veel willen, wantrouwen, doel, duurzaam geluk, non-verbale communicatie, lichaamstaal, trekjes, gewoontes, haast, kwaliteit, kwantiteit, eerlijk, respect, fouten, loyaal, leren, verantwoordelijkheid nemen, luisteren, jezelf leren kennen


Twaalf tips voor het ontwikkelen van vertrouwenRients Ritskes Zen.nl Nederland / Janneke Passenier, zenleraar Zen.nl Utrecht en Hoograven

De ziopdag van 7 maart jl. stond in het teken van Vertrouwen. Hieronder een samenvatting door Janneke Passenier van Rients inleiding over dit thema op de opleidingsdag voor zenleraren en zencoaches.

Vertrouwen en zelfvertrouwen is een kwestie van:

a. Intentie
b. Integriteit
c. Capaciteit
d. Ervaring

Intentie
Wie je vertrouwt heeft in ons volwassen leven te maken met wat je wilt. Dat bepaalt wie je vertrouwt. Als je jezelf wilt ontwikkelen, dan ga je op zoek naar een goede leraar. Is het je intentie om te leren, heb dan vertrouwen in de leraar. Dit geldt ook in relaties: vertrouw je partner. Heb de intentie je partner te vertrouwen. Wil je samen gelukkig oud worden, heb dan ook de intentie om dat te willen. Je intentie bepaalt wie je vertrouwt.

We willen allemaal te veel, we willen eigenlijk wel alles. Naarmate je meer wilt, moet je ook alles en iedereen vertrouwen. Te veel willen trekt een hele grote wissel op je vertrouwen. Als je vertrouwen geen standhoudt, dan slaat het om in wantrouwen. Stel jezelf de vraag: Wie vertrouw ik? En heeft dat te maken met mijn intenties? Onderzoek waar je mee bezig bent, wat is je doel?

Anderen faciliteren in duurzaam geluk is elkaar vertrouwen. Je intentie bepaalt of je meer of minder helpt. Vertrouwen laten groeien, is je afvragen hoe te faciliteren. Als je de intentie hebt om te leren en daardoor vertrouwen leert geven, dan krijg je vertrouwen. Vertrouwen geven is vertrouwen krijgen.

Integriteit
Naarmate je minder eerlijk naar jezelf en de ander bent, heb je minder vertrouwen in de ander en jezelf. Hoe integer ben je? Het heeft alles te maken met je houding. Non-verbale communicatie is heel belangrijk. Als je jezelf niet vertrouwt en je bent in gesprek met iemand, dan is de kans groot dat je niet de juiste lichaamstaal uitzendt. We zijn ons vaak niet bewust van bepaalde trekjes, gewoontes die we hebben. We herkennen dit vaak eerder bij de ander dan bij onszelf. Is het wijs om de ander dan meteen daarop te wijzen? Doe het niet. Wacht daarmee tot je voelt dat je de ander erop kunt wijzen. Je houding spreekt boekdelen. Let op hoe je erbij zit, wat je doet, hoe je handelt, wees je bewust. Als je integer wilt overkomen, wees dan ook integer.

Capaciteit en ervaring
Vertrouwen is ook een kwestie van capaciteit en ervaring. Vertrouwen is je percentage geslaagde plannen. Wil je je (zelf)vertrouwen vergroten, zorg er dan voor dat je plannen slagen. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Heb geen haast. Vertrouwen hebben in de ander is ook iets dat langzaam groeit. Heb geen haast. Het moet organisch groeien. Neem geen te grote stappen. Vertrouwen groeit stap voor stap. Het heeft ook niet alleen te maken met kwaliteit, maar ook met kwantiteit. Capaciteit wil zeggen dat je het in je moet hebben. De meesten zullen nooit een Mozart worden, hoeveel je ook oefent. Toch kan bijna iedereen die heel veel oefent een goede musicus vol zelfvertrouwen worden.

Werken aan duurzaam vertrouwen doe je door de onderstaande 12 tips in acht te nemen:
1. Eerlijk zijn
2. Respect hebben
3. Transparant en helder zijn
4. Fouten toegeven/vergeven
5. Loyaal zijn
6. Voortdurend leren
7. Resultaten boeken
8. Reëel zijn
9. Verwachtingen managen
10. Verantwoordelijkheid nemen
11. Goed luisteren
12. Je aan je afspraken houden

Dit zijn twaalf gedragstherapeutische methoden waarmee je al oefenend wijsheid en vertrouwen kunt ontwikkelen. We kunnen op allerlei gebieden vertrouwen ontwikkelen. In het koken, in het lesgeven, in je relatie met de wereld, met je partner, op zakelijk gebied. Het is goed mogelijk dat je in staat bent op het ene gebied zeer veel vertrouwen te kunnen geven en op een ander gebied niet. Leer jezelf beter kennen. Wat durf je en wat niet? Als je voor het eerst op de hoge duikplank staat, hoe handel je dan? Ben jij iemand die een aanloop neemt en springt, of neem je even de tijd, kijk je nog eens even en springt dan pas, of spring je toch maar liever niet. Leer jezelf echt kennen, immers dit is synoniem aan het ontwikkelen van vertrouwen.

Januari gratis proefles bij jou in de buurt, klik hier.