whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, dialoog, vooroordelen, rechtvaardig, schulden, emoties, training, discussie, nieuwsgierigheid, introductiecursus, hartsutra, theeceremonie, autistisch, ADD, ontspannen, aandachttraining, Boeddhisme, coronatijd, online lessen, ritme, discipline, bang, doel, luisteren, intuïtie, mening


Zen, dialoog en emotiesWilma Overeem, Zen.nl Groningen

Wilma beslist als uitvoeringsambtenaar over schulden en deed de dialoogtraining om emoties in gesprekken beter te kunnen hanteren.

Ik had veel vooroordelen over zen maar toen ik me aansloot bij een discussiegroep op Facebook over zen, bleken die niet te kloppen. Uit nieuwsgierigheid meldde ik me aan voor de introductiecursus. De hele sfeer vond ik bijzonder, de mensen waren interessant. De hartsutra en de theeceremonie vond ik heel leuk om te doen. Ik raakte gefascineerd door wat er allemaal in de les gebeurde. Ik ben autistisch en heb ADD en kan daardoor enorme seriële fascinaties ontwikkelen.

Een van mijn vooroordelen was dat zen was bedoeld om te ontspannen. Dat is het niet; het is aandachttraining. Ook het feit dat de methode wetenschappelijk bewezen is vond ik interessant.

Op een gegeven moment ging een van de cursuslessen over het boeddhisme. Toen vond ik het een poosje iets te confronterend. Ik had geen zin meer om te gaan. Maar in mijn achterhoofd wist ik: hier moet ik nog wat mee. Ik ben gebleven. Eigenlijk kun je niet meer stoppen met zen als je eenmaal bent begonnen.

De coronatijd was een heel moeilijke tijd voor mij. Het kost mij normaal al moeite om contacten te onderhouden. Toen verpieterde ik een beetje op sociaal vlak, door wie ik ben. De online lessen iedere week waren daarom heel fijn. Zo zag ik toch nog mensen. De lessen brachten zoveel in mij naar boven over het belang van ritme, discipline. Ik vond het gewoon heel fijn.

Toen ik over de dialoogtraining las, heb ik mijn baas een mailtje gestuurd: ‘Dit wil ik en jullie gaan het betalen.’ Gelukkig vonden ze dat goed.

Ik heb veel te maken met mensen met problematische schulden. In mijn werk kan ik de dialoogtechnieken goed gebruiken. En dan heb ik het niet zozeer moeilijk met die mensen, maar vooral met mijn eigen collega’s.

Ik voel me een strijder en ik kan heel emotioneel worden als het gaat om wat ik rechtvaardig vind. Dan reageer ik best fel. Soms worden anderen dan bang voor me.

Zen heeft me geleerd om op een andere manier mijn doel te bereiken. Als ik accepteer dat er andere meningen zijn, betekent dat niet dat ik de strijd heb gestaakt. Dat is niet zo. Ik blijf strijden, maar zonder de emotionele lading. Het gaat om het doel. Dat doel bereik ik beter als ik minder emotioneel ben. Als ik een stapje terug doe, kan ik beter zien wat ik moet doen om dat doel te bereiken.

Na afloop van de training besprak ik een lastige casus met de trainees die ik moet opleiden. Trainees hebben soms direct een oordeel klaar. Dat kan ik niet uitstaan. Ze denken zo makkelijk over anderen. Zo van “dan hadden ze maar beter op moeten letten.” Dankzij de dialoogtraining kon ik mijn oordeel over hun oordelen uitstellen. En wat bleek: na al die opmerkingen kwamen er ook zinnige suggesties boven. ‘Iedereen kan je leraar zijn’, dus.

Omdat ik beter probeer te luisteren en mijn oordeel uitstel, heb ik meer ruimte voor de mening van anderen. Ik vind misschien de milde aanpak beter, maar ik heb nu eenmaal te maken met collega’s met een andere mening, ik kan ze niet wegsturen.

Het fijne aan zen vind ik: je mag die emoties wel hebben. Ze zijn er gewoon. Je kijkt er van een afstandje naar. In socratische gesprekken gelden emoties als ‘onware gedachten’. Dat vond ik heel moeilijk. In de dialoogtraining, als ik weer eens ergens een mening over heb, dan denk ik: oké, ik vind er weer eens wat van.

Het advies om naar je hart, naar je intuïtie te luisteren, heeft mij ook geholpen. De dag voor mijn vakantie zag ik het oordeel van een collega, die erg werkt vanuit een persoonlijke overtuiging. Dat mag niet; beslissingen moeten een rechtsgrond hebben. Ik was erg kwaad over zijn werk en had al een hele mail naar hem geschreven toen ik dacht: stop! Iets in mij zei: nee. ’Luister naar je intuïtie’, dacht ik. Ik heb toen alle emotie uit de mail gehaald en een veel zakelijker bericht gestuurd met meer ruimte voor de mening van de ander.

De volgende online dialoogtraining van twee ochtenden start vrijdag 27 augustus.
Klik hier voor meer informatie en aanmelding


NIEUW: Opleiding tot dialoogtrainer
In het najaar starten we de opleiding tot dialoogtrainer. Na de training van zes donderdagen kun je zelfstandig dialoogworkshop en trainingen geven. Zie voor meer informatie: https://www.zen.nl/dialoog/