whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, geven, introductiecursus, zenleraar, aandacht, energie, vrolijk, verwachtingen, hart, liefde, boos, emoties, verbinding, oerbubbel, angst, paniek, stress, geld, conditionering, vooroordeel, accepteren, loslaten, ego, vrij, Boeddha, onthechten, verandering, intentie, wijsheid, stilte
Foto © Zen.nl


Hoe leer je geven?Jetty Ferwerda / Zen.nl Titlburg

De introductiecursus zenmeditatie die Jetty gevolgd heeft ziet ze als het beste cadeau dat ze ooit aan zichzelf heeft gegeven. Nu, een aantal jaren later is ze zenleraar en heeft bij elke les die ze geeft, het gevoel alsof ze jarig is en iedereen mag trakteren op onverdeelde aandacht. Het geven van die onverdeelde aandacht geeft haar veel energie. In dit artikel een kort verslag van haar nieuwe inzichten rond het thema ‘geven’.

Op mijn verjaardag
Opgewekt loop ik door de hoge gangen van het schoolgebouw. Op mijn hoofd een gele kartonnen feestmuts met daarop slingers en rozetten. In mijn handen draag ik een dienblad met vrolijk verpakte mandarijntjes. Ik ben jarig en trakteer. Eerst mijn klasgenootjes, daarna mag ik langsgaan bij de andere klassen. Ik kan wel huppelen, zo vrolijk voel ik me. Nu realiseer ik me dat dit niet alleen komt door mijn verjaardag, maar ook door het uitdelen, waardoor ik iedereen deelgenoot maak van mijn feestje.

Geven is aandacht
Geven kan me nog steeds vrolijk stemmen. Als ik me vrij en open voel, kan ik spontaan geven zonder verwachtingen en vanuit het hart. Bijvoorbeeld mijn buurvrouw helpen met het installeren van haar iPad. Koken voor een ziek familielid. Of voorrang geven aan een gehaaste fietser. Het belangrijkste dat in die acties besloten ligt, is aandacht. Geven is mijn aandacht voor de ander. Leven is geven.

Geen liefde
Als ik gefrustreerd ben, boos of in beslag genomen door mijn emoties lukt dat niet. Ik sluit me af en ben niet in staat tot vrij geven. Geen liefde, geen woord, geen aandacht. Alle verbinding, ook die met mezelf, is weg. En dat maakt me arm, arm aan contact, aan genegenheid, aan energie. Ik merk het bijvoorbeeld als ik met mijn partner kibbel over wie de vuilnisbak buiten zet of als ik me genegeerd voel door m'n beste vriendin.

Familiebubbel
Soms zit ook mijn familiebubbel me in de weg, die de gedachte voedt dat ik niet genoeg geld heb om van te leven. Een oerbubbel die voortkomt uit de armoede waarin mijn moeder is opgegroeid, die vervolgens de kop opstak in periodes dat mijn vader werkloos was en die mij weer bij de keel greep toen mijn man en ik gedwongen werden ons bedrijf te herstructureren waardoor ons inkomen tijdelijk halveerde. Met angst, paniek en stress tot gevolg en het willen vasthouden aan elke eurocent - terwijl er genoeg was.

Minder geconditioneerd door zen
Conditioneringen, vooroordelen en verwachtingen blokkeren en staan vrij geven in de weg. Door mijn zentraining kan ik die gemoeds-golven gelukkig steeds beter zien, accepteren en loslaten. Toegeven dat ik iets verkeerd begreep, voelt ineens als een cadeautje. En mijn familie-bubbel onder ogen zien, wordt een wijze les.

Mediteren
De introductiecursus van Zen.nl is het beste dat ik mezelf ooit gegeven heb. En terugkijkend besef ik dat geven begint bij mijzelf. Les 1 van de cursus was meteen een eyeopener: kan ik mezelf tijd geven om twee keer per dag 20 minuten te mediteren? Naarmate de cursus vorderde, voelde ik dat ik mezelf niet alleen tijd gaf, maar ook reflectie, adem, stilte, evenwicht, ruimte en verbonden zijn. Als ik niet kan of wil zien wat ik nodig heb, hoe kan ik het dan naar de ander toe? Geven is aandacht voor mijzelf en daardoor ook voor de ander. En dat maakt me sinds die tijd een gelukkiger mens.

Zenles geven
Inmiddels ben ik enige tijd zenleraar en mijn lessen zie ik als iets vreugdevols. Ik zit niet met een versierd hoedje in de zendo, ik trakteer wel. De mandarijntjes die ik daar uitdeel zijn inzichten, verhalen, vertrouwen in het proces, herkenning, erkenning, vriendelijkheid, verbondenheid, vrijheid en stilte. Kortom: aandacht. Mijn onverdeelde aandacht voor de ander. En na afloop kan ik wel naar huis huppelen, zo vrolijk en energiek voel ik me. Zenleraar zijn is geven, ontvangen en vermenigvuldigen. Mijn cursisten groeien en ik groei met ze mee.

Boeddha
Volgens de Boeddha is geven het startpunt van alles wat we doen. Het kan een oefening zijn in onthechten, verandering, loslaten en transparanter worden. De oefening zit 'm voor mij op dit moment in onvoorwaardelijk leren geven zonder iets terug te verwachten én met de juiste intentie. Kan ik bijvoorbeeld geven zonder dat mijn ego opspeelt? Kan ik gul, vrij geven, niet omdat het zo hoort of dat ik iets wil bewijzen? Kan ik het onvoorwaardelijk? Geef ik hulp omdat ik dat echt wil of uit schuldgevoel? Geef ik geld om me ervan af te maken of is dat op dit moment het juiste om te doen? Geef ik vanuit denken of vanuit mijn hart?
Wat is de juiste intentie voor mij?

Alles geven
Eigenlijk is alles wat ik doe of niet doe een uiting van geven. Zo ben ik tegenwoordig ook voorzitter van de Stichting Vrienden van Zen.nl. Samen met de twee andere bestuursleden - penningmeester Harry Mengers en secretaris Cora de Nijs - bespreken we wekelijks aanvragen om financiële steun bij het volgen van een meditatiecursus of sesshin. De stichting ontvangt donaties en geeft deze door aan anderen. Bij nader inzien geven we erkenning, zingeving, ondersteuning en vertrouwen door. En ook vrijheid, wijsheid, ruimte, tijd, stilte, verbondenheid en verantwoordelijkheid. Kortom: aandacht die zich blijft vermenigvuldigen. Dat steeds mogen oefenen, maakt me een nóg gelukkiger mens.

Oefenen in geven?
Wil je ook oefenen in geven, dan kan ik je de Stichting Vrienden van Zen.nl natuurlijk van harte aanbevelen. De stichting heeft als doel het bieden van financiële ondersteuning aan mensen die een cursus of een sesshin bij Zen.nl willen volgen, maar daartoe niet over de financiële middelen beschikken. Wil je een donatie overmaken naar de stichting, dan kan dat op rekeningnummer: NL79 TRIO 0781 4583 58 Triodosbank ten name van "Stichting Vrienden van Zen.nl".