whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, sesshin, vertrouwen, angst, somberheid, antidepressiva, gedachten, doel, sporten, Mindfulness, Plum Village, Leer denken wat je wilt denken, Rients Ritskes, voelen, zeeleraren opleiding, rust, tinnitus, drama, oordeel


Zen als weg naar vertrouwenLydia Alferink / Zen.nl Doetinchem

Lydia vertelt hoe haar leven van angst en somberheid door zen is gegroeid naar leven in ruimte en vertrouwen. Naast de meditatie heeft het stellen van doelen, het doen van sesshins en het lesgeven haar veel gebracht. Hierbij een actueel verslag van haar zenpad.

Kentering
Een groot deel van mijn volwassen leven heb ik geworsteld met angst en somberheid en lang heb ik antidepressiva gebruikt. Ik was zoekende hoe ik mijn leven een goede invulling kon geven. Veel leek niet mogelijk door mijn eigen piekeren. Er zijn tijden geweest dat ik me een slaaf van mijn eigen gedachten voelde.

Het begin van een kentering was het moment dat ik een helder doel stelde; ik wilde me omscholen tot schrijftolk. Hier vloeiden subdoelen ten dienste van dit grotere doel uit voort: ik ging sporten, sloot me aan bij een hardloopgroep, zorgde dat ik genoeg sliep en gezonder at. Zo behaalde ik op mijn veertigste mijn HBO-diploma. Fantastisch vond ik dat!

Na een aantal ingrijpende gebeurtenissen kreeg ik een groeiende behoefte om te leren mediteren. Maar hoe? Waar? Op welke manier? Ik startte met een cursus mindfulness en van daaruit mediteerde ik dagelijks. Na een jaar besloot ik naar Plum Village in Frankrijk te gaan, een zen-boeddhistische gemeenschap waar mensen uit de hele wereld naartoe komen om één of twee weken mee te draaien in het levensritme van de monniken en nonnen. Daar werd ik me intens bewust van “the need of practice”. Je komt er niet met af en toe een uurtje mediteren, het is een way of life. Je moet voortdurend oefenen. Thuis gekomen ging ik verder met mijn zoektocht. In de bibliotheek kwam ik Leer denken wat je wilt denken van Rients Ritskes tegen en daarin las ik over de praktische toepassing van zenmeditatie. Zen.nl kwam zo in beeld.

Verdieping
Nu was ik op het punt dat ik echt de ingezette verandering wilde doorzetten. Ik besefte dat ik hiervoor dagelijks geestelijke voeding nodig had. Dat deed me besluiten de zenleraren opleiding (ziop) te gaan doen. Sporten, goed slapen en goed eten bleven daarnaast heel belangrijk. Eind 2015 startte ik als zenleraar in opleiding.

In de zomer van 2016 deed ik mijn eerste sesshin. Dat werd een écht kantelpunt in mijn leven. Ik vond het zowel vreselijk als fantastisch. Wat ik er vooral uithaalde was vertrouwen. Vertrouwen waarin, waarop? Vertrouwen in het leven.

De tweede sesshin gaf me de moed om langzaam, in mijn eigen tempo en goed voelend, de medicatie af te bouwen. Omdat ik mijn angst niet kon en durfde te voelen, was hij juist daardoor overweldigend. In deze sesshin durfde ik het aan om meer te gaan voelen. Wat voelde ik nu eigenlijk? Ik voelde dat mijn lijf af en toe op hol sloeg maar iedere keer ook weer tot rust kwam.

Het vertrouwen groeide verder. In de derde sesshin kwam ik, geïnspireerd door een teisho tot het inzicht: mezelf ontwikkelen is mijn medicijn. Mede daardoor lukte het me goed om helemaal te stoppen met medicijnen.

In het najaar van 2018 deed ik mijn vierde sesshin. In de eerste sesshins had ik niet gehuild; in deze kon ik bijna niet stoppen met huilen. Het voelde alsof er veel gif uit mijn lijf moest. Het leerpunt van deze sesshin was voor mij: vrienden worden met mezelf. In deze sesshin deed ik mijn lerarenexamen. Mijn vertrouwen groeide door. Ik startte met lesgeven en haalde daar veel voldoening uit.

Vertrouwen
Mijn vertrouwen werd wel flink op de proef gesteld toen ik eind 2019 tinnitusklachten kreeg. Dat maakte me wanhopig in het begin, vooral omdat ik er weinig en heel slecht door sliep. Ik vond het de ultieme zenoefening. Ik ging oefeningen doen uit de Tinnitus Ademtherapie (TAT). De TAT is een combinatie van onder andere mindfulness, ademhalingsoefeningen en oefeningen uit de oude Taoïstisch Chinese gezondheidsleer. Daardoor ontwikkelde ik een sterker lichaamsbewustzijn en nam mijn fixatie op het geluid af.

Mijn vertrouwen groeide gestaag door. Er was minder drama in mijn leven. Gebeurtenissen komen en gaan. Ik had minder oordeel over eerlijk en oneerlijk of waarom de dingen niet zo zouden moeten zijn zoals ze zijn. Het leven verloopt zoals het gaat. Dat voelen gaf en geeft me heel veel rust. Als zen en de sesshins me iets geleerd hebben, dan is het wel dat er ruimte (in mij) is. Ik had me altijd een gevangene in mijn eigen gedachten en lichaam gevoeld. Maar nu ervaar ik ruimte, waarin alles kan en mag zijn zoals het is. Ik kan nu de dingen naast elkaar voelen, het is niet meer zo zwart-wit. De grondtoon van mijn leven is vertrouwen en dat geeft een diepe rust!


Data komende sesshins

Van 8 t/m 14 mei 2022 o.l.v. Floor Rikken (1 plaats beschikbaar)
Van 15 t/m 21 mei 2022 o.l.v. Yvonne Visser (3 plaatsen beschikbaar)
Van 26 juni t/m 2 juli 2022 o.l.v. Rients Ritskes (volgeboekt)
Van 3 t/m 10 juli 2022 extra sesshin o.l.v. Peter van Beukelen
Van 2 t/m 8 oktober 2022 o.l.v. Arthur Nieuwendijk (volgeboekt)