whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, geen vlees, alcohol, zuivel, autorijden, vliegen, levensstijl, vegetarisch, klimaat, duurzaamheid, gezondheid, geluk, energiek, zonder oordeel, zelfreflectie, milieu, natuur, introductiecursus, opleiding, inspiratie, keuzesGeen vlees, wel zenDick ter Steege / freelance journalist / 2 mrt. 2023

Zeven jaar geleden heeft Paul de Winden (53) van Zen.nl Roermond zijn leven omgegooid. Alcohol, vlees, zuivel, autorijden en vliegen, passen niet meer in zijn levensstijl. Waarom, en wat heeft het hem gebracht? En wat voegde zenmeditatie daar voor hem nog aan toe?

Waarom eten we in godsnaam vlees terwijl we onze eigen hond doodknuffelen? Wat doen we de dieren aan? Vanuit dat besef ben ik zeven jaar geleden vegetariër geworden. Later heb ik mijn zuivelconsumptie tegen het licht gehouden en nu gebruik ik helemaal geen dierlijke producten meer. Zelfs geen honing en wol. Ook mijn groene leren jack heb ik van de hand gedaan – mijn schoonbroer ziet er heel goed uit in dat jasje. Ik wilde geen onderdeel meer uitmaken van een systeem dat zoveel impact heeft op het klimaat en de duurzaamheid van onze aarde. Daarom hebben we ook geen auto meer – deze is ingeruild voor een stevig bakfiets waar we bijna alles mee kunnen. En om het nog bonter te maken, ik drink ook geen alcohol meer. Gezondheid en duurzaamheid zijn de overkoepelende thema’s in mijn levensstijl, maar het begon met het welzijn van dieren dat mij zo aan het hart ging.

Ik denk dat ik met deze manier van leven bijdraag aan een betere wereld en ik zou graag willen dat anderen dat ook zo zouden doen. Als ik ergens van overtuigd ben draag ik dat uit, soms te expliciet. Dan zeg ik bijvoorbeeld dat het beter is om geen vlees te eten. Dat valt niet bij iedereen goed. In het meest gunstige geval uitte het zich in desinteresse maar soms waren mensen echt wel geïrriteerd. In het begin drong dat nog niet tot me door, maar nu wel: mensen willen helemaal niet dat je je met hun manier van leven bemoeit. Ik heb natuurlijk ook gewoon meer dan veertig jaar vlees gegeten, dus wat voor recht van spreken had ik.

Ik krijg soms letterlijk de vraag wat ik nog wel eet en waar ik mijn geluk uit haal. En ik vind het heel bijzonder te merken dat ik al die dingen – vlees, alcohol, auto – niet nodig heb om gelukkig te zijn. En dat ik heel energiek ben, heel gezond en normaal kan leven, misschien zelfs wel juist zonder al deze dingen. Toch moet ik vaak uitleggen waarom ik niet meer drink of vlees eet. Sociaal maatschappelijk gezien is het wenselijk dat ik dat juist wel doe. Zeker hier in Limburg waar een Bourgondische levensstijl staat voor het goede leven, krijg ik op subtiele manier te horen dat ik afwijk van de norm. Hé, waarom drink jij niet gezellig mee, krijg ik dan toegesmeten.

Dat zorgt er dan voor dat ik het gevoel heb dat ik er niet helemaal bij hoor. Op borrels wordt dat nog wel eens uitvergroot. Dan sta ik daar met mijn kopje thee of glaasje water. De plank met kaas en worst heb ik dan aan me voorbij laten gaan. Los van wat ik ervan vind, heb ik soms ook gewoon trek en dan lust ik wel wat.

Vroeger kon ik nog wel eens met het vingertje wijzen als ik vond dat mensen niet goed bezig waren in mijn ogen. Maar daar schoot niemand iets mee op. Twee jaar geleden ben ik me in Zen Boeddhisme gaan verdiepen. Dat hielp enorm. Nu kan ik zonder oordeel naar mensen kijken, dat probeer ik tenminste. Met zenmeditatie doe ik aan zelfreflectie waarbij ik kijk naar wat mij raakt en wat mijn gevoelens en gedachten zijn en waar die vandaan komen. Daarmee vergroot ik mijn bewustzijn. Tegelijkertijd vergroot het mijn inlevingsvermogen in anderen. Het maakt dat ik veel geduldiger ben geworden. Ergens is er nu de hoop, misschien zelfs vertrouwen dat steeds meer mensen zich bewust worden van de impact van ons gedrag op de wereld, op het milieu, de natuur en de dieren. En dat dat anders moet. Ik dacht vroeger dat ik dat allemaal in mijn eentje moest veranderen, maar dat hoeft niet meer zo nodig. Die zware last is nu van mijn schouders. Het voelt veel lichter dat ik dat niet meer allemaal zelf hoef te doen.

Na de introductiecursus ben ik de opleiding tot zenleraar gaan doen. Nu geef ik twee avonden per week les aan tien mensen in een zaaltje in Roermond. Les? Het is eerder begeleiden. Het is niet zo dat ik mensen vertel hoe ze moeten leven. Behalve dat ik anderen leer mediteren, leer ik zelf ook nog elke dag.

Mijn drang om dingen in het leven te veranderen hou ik klein. Daarbij heb ik heel veel plezier in de keuzes die ik maak. Ik probeer mensen te inspireren op een niet opdringerige manier en vertrouw op een olievlekwerking. En dat gebeurt. Op de laatste nieuwjaarsreceptie van mijn werk was de spreekwoordelijke kaas en worst vervangen door olijventapenade en amandelen. In de bedrijfskantine staat nu aangegeven of iets veganistisch is. Die kleine successen zijn voor mij echte geluksmomenten.

Rients Ritskes geeft zaterdag 8 april 2023, van 14.00 - 15.30u een lezing in Roermond.
Deelname is gratis, klik hier voor meer info en aanmelding