whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie ,leren mediteren, sesshin, hart, stem, passie, Joseph Campbell, natuur, kosmos, dankbaarheid, zelfreflectie, doelen, mythen, symbolen,  archetypeVolg de stem van je hartRients Ritskes / Zen.nl Nederland / 4 augustus 2023

Tijdens de afgelopen zomersesshin gebruikte ik het boek Volg de stem van je hart van Joseph Campbell. Hoewel de titel nogal zoetsappig is, geeft het boek een diep inzicht in de taal van mythes en symbolen en kan het lezen ervan je leven veranderen. Mythes bestuderen doet je jezelf beter begrijpen en je eigen roeping herkennen.

Innerlijke roeping

Het boek begint met een inleiding tot de kracht van mythen en hoe ze al eeuwenlang de menselijke cultuur hebben gevormd. Campbell legt uit dat mythen universele waarheden bevatten die ons kunnen helpen onze eigen levensreis beter te begrijpen. Hij benadrukt dat elke persoon een innerlijke roeping heeft, een "stem van het hart," die ons leidt naar onze levensbestemming. Hij moedigt de lezers aan om deze stem te volgen en hun ware passie na te streven, zelfs als het betekent af te wijken van conventionele paden.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor de vijfdaagse natuursesshin van 15 t/m 18 september.
Klik hier voor de vijfdaagse natuursesshin
Ook het sesshinprogramma voor 2024 staat nu online.
Klik hier voor data en inschrijving


Zelfontdekking en transformatie

Een belangrijk concept dat Campbell bespreekt, is "de heldenreis." Hij ontleedt dit archetype en laat zien hoe het zich herhaalt in talloze mythen en verhalen over de hele wereld. De heldenreis vertegenwoordigt een innerlijke zoektocht van een persoon naar zelfontdekking, waarbij ze obstakels overwinnen, hun angsten confronteren en uiteindelijk transformeren. Campbell nodigt de lezers uit om zichzelf als de held van hun eigen verhaal te zien en moedigt hen aan om de uitdagingen in hun leven aan te gaan als kansen voor persoonlijke groei.

De kracht van archetypen, balans en compassie

Verder onderzoekt Campbell de verschillende rollen die mensen spelen in het leven, zoals de held, de mentor, de schurk en de godin. Hij benadrukt het belang van het omarmen van deze archetypen om een evenwichtiger en rijker leven te leiden. Door verschillende perspectieven in onszelf te integreren, kunnen we onze eigen identiteit beter begrijpen en anderen met mededogen benaderen.

Zelfreflectie en intuïtie

Het boek bevat ook praktische adviezen om de stem van het hart te volgen en een vervullend leven te leiden. Campbell moedigt aan tot zelfreflectie, meditatie en het opschrijven van dromen en doelen. Hij benadrukt het belang van het loslaten van maatschappelijke verwachtingen en het volgen van onze innerlijke leiding, zelfs als dit betekent dat we risico's moeten nemen.

Je passie en talentontwikkeling

Naarmate het boek vordert, spoort Campbell lezers aan om hun passies na te jagen en hun talenten te ontwikkelen, omdat dit niet alleen hun eigen leven verrijkt, maar ook bijdraagt aan de wereld om hen heen. Hij stelt dat het volgen van onze roeping niet alleen ons gelukkig maakt, maar ook anderen inspireert om hetzelfde te doen.

Zingeving en spiritualiteit

In de laatste hoofdstukken van het boek behandelt Campbell het belang van spiritualiteit en het vinden van betekenis in het leven. Hij stelt dat door onze innerlijke roeping te volgen, we in harmonie komen met het universum en een dieper begrip van onze plaats in de kosmos krijgen. Hij benadrukt het belang van dankbaarheid en het delen van onze persoonlijke groei met anderen.

Conclusie: Leef je eigen verhaal

"Volg de stem van je hart" biedt een diepgaande verkenning van het volgen van je passie, het begrijpen van mythische betekenissen en het ontdekken van persoonlijke vervulling. Met zijn boeiende schrijfstijl en rijke culturele referenties is Campbell's boek een waardevolle bron van wijsheid en inspiratie voor lezers die hun eigen pad willen vinden en een betekenisvol leven willen leiden.

Tijdens de zomersesshin van volgend jaar behandel ik Campbell’s belangrijkste werk De held met de duizend gezichten.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor de vijfdaagse natuursesshin van 15 t/m 18 september.
Klik hier voor de vijfdaagse natuursesshin
Ook het sesshinprogramma voor 2024 staat nu online.
Klik hier voor data en inschrijving


Zen.nl, Zen, meditatie ,leren mediteren, sesshin, hart, stem, passie, Joseph Campbell, natuur, kosmos, dankbaarheid, zelfreflectie, doelen, mythen, symbolen,  archetype


Zen.nl, Zen, meditatie ,leren mediteren, sesshin, hart, stem, passie, Joseph Campbell, natuur, kosmos, dankbaarheid, zelfreflectie, doelen, mythen, symbolen,  archetype