whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, mentale onrust, studeren, aandacht, minder stress, meer geduld, controleren, cursus, Stichting vrienden van zen, cursus, burn-out, concentratie verbeteren, kwaliteit van het leven, ontspanning, zendo, leergierig, stilzitten, drukte, groep. geest


Master met ZenIvo Meins, Zen.nl Maastricht

In september 2017 ben ik begonnen met de eerste meditatie les bij Zen.nl. Ik wilde meer rust, leren mediteren, de mentale onrust leren controleren en leren aandachtig bezig te kunnen zijn, met één ding op één moment.

Studeren
Mijn manier van werken en studeren was buitengewoon onproductief gebleken en ik had nog twee jaar te gaan tot afstuderen. Mijn master neurowetenschappen was net begonnen, dat zou niet gemakkelijk worden. Daarbij leek mij een meer oosterse invalshoek een interessante aanvulling op, of tegenwicht van de mechanische benadering van mens en geest waar ik mee te maken kreeg op de universiteit. Nu, was een goed moment om te beginnen met Zen. Na de eerste les was mijn enthousiasme gewekt. Ik had ik mijn persoonlijke doelen gesteld en was ervan overtuigd dat de stap naar Zen.nl een stap in de goede richting was.

Met financiële steun van de ‘Stichting Vrienden van Zen'
Voor een student is de cursus prijzig en de voortzetting van mijn zen-traject werd daarmee onzeker. Gelukkig kon ik een beroep doen op financiële ondersteuning van ‘Stichting Vrienden van Zen', een stichting die financiële ondersteuning biedt aan mensen die zen willen leren beoefenen bij Zen.nl maar daartoe niet over de financiële middelen beschikken. Na een brief te hebben gemaild over het nut en noodzaak van mijn zenbeoefening kreeg ik groen licht en kon ik de cursus voortzetten.

Mediteren lastig maar een goede wake-up-call
Mediteren bleek buitengewoon lastig maar ook een goede wake-up-call. Op het moment dat ik mijn ogen sloot deed zich als het ware een disco voor. Een kakofonie van beeld en geluid. Ik bleek echter niet de enige met dit verschijnsel. Het fijne aan leren mediteren in een groep is dat de uitwisseling en herkenning van ervaringen voorkomt dat je je verdwaald voelt en motivatie geeft om verder te gaan. Eigenlijk wilde ik na de eerste paar minuten graag even lopen maar als enige in een verder stilzittende, mediterende groep mensen doe je dat toch niet. Ik zette de meditatie dus voort. De drukte en onrust die zich in de meditatie aandiende kwam mij bekend voor, alleen nu was er een houvast, eééén,……. twééééééé,….Na enkele weken begon ik een aanzienlijk verschil te merken op meerdere vlakken.

Training in stilzitten
Het voornaamste probleem dat ik ervoer tijdens mijn studie en eigenlijk al sinds de middelbare school was het stilzitten voor lange tijd en aandachtig met het werk bezig zijn. Het zien van de bureaustoel in een tentamenhal of bibliotheek vond ik op zichzelf al een kwelling. Dat betekende namelijk: heel lang stilzitten. Ook al vond ik alles wat ik leerde interessant en was ik erg leergierig en gemotiveerd, ik had het geduld er niet voor. Op den duur werd het studeren een slijtageslag met de bekende burn-out verschijnselen tot gevolg. Na 5 jaar kon het eigenlijk zo niet verder. Gelukkig was ik nu aan het trainen met stilzitten en aandacht hebben en dat bleek een gunstige uitwerking te hebben, tot voorbij de zendo. Ik merkte vrij snel dat de weerstand tegen het studeren en het stilzitten minder werd, aanvankelijk wel met dezelfde concentratie van een goudvis. Maar na een aantal maanden begon ook mijn concentratie duidelijk te verbeteren. Studeren werd soms zelfs leuk, immers iets dat je met aandacht doet geeft voldoening. Door ook beter aan te voelen wanneer te stoppen en los te laten kon er ruimte ontstaan voor ontspanning, ten gunste van de kwaliteit van het leven maar ook de productiviteit van de volgende dag.

Enthousiast beoefenaar van zen
Nu, twee jaar later ben ik een enthousiast beoefenaar van zen bij Zen.nl Maastricht heb ik mijn master met goed gevolg afgerond. Met een stuk minder moeite, minder stress en wat meer geduld en aandacht. Kortom met veel meer zen.