whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, RientsRitskes, ego, sesshin, bubbel, dialoogtechniek, David Bohm, serieus, schaamte, goed doen, fouten


Ego en chocolademousse-incidentAnnejet Goede / Zen.nl Breda

Annejet vertelt hoe een mini-tafel-incident tijdens de sesshin inzicht geeft in een grote en universele bubbel. Ook sesshin doen? Klik hier voor meer info/data/aanmelding.

Deze zomer was ik weer een van de gelukkige deelnemers van de zomersesshin. Het centrale thema van deze sesshin was de dialoogtechniek, gebaseerd op het denken van David Bohm. In zijn inleiding gaf Rients aan dat het belangrijk is om je ego te doorzien om een dialoog goed te kunnen voeren. De dagen daarna kwam dit onderwerp van een transparant ego in verschillende vormen terug, wat bij mij voor de nodige vragen zorgde. Wat is een transparant ego? En hoe maak je je ego transparant?

Al vanaf de eerste dag van de sesshin was het me opgevallen dat er iets anders was dan anders. Voor menigeen wellicht een onbeduidend detail, maar voor mij kennelijk toch wel een hoogtepuntje in de dag… het dessert. De heerlijke zelfgemaakte mousse of ijs was vervangen door lekkere yoghurt met vers fruit. Ik meen het echt, dat deze nieuwe desserts ook echt lekker waren en mijn kleine beetje gevoel van teleurstelling poetste ik al snel weg met het goede gevoel dat dit natuurlijk veel gezonder was.

Toch maakte mijn hart een mini-sprongetje toen Rients op de woensdag aankondigde dat hij had besloten een van de stafleden (en wellicht ook andere deelnemers) tegemoet te komen en daarom de kok had gevraagd voor die dag chocolademousse voor ons te maken. Ik was direct zo vol van het idee van de overheerlijke mousse, dat ik na de aankondiging en het “eet smakelijk” van Rients, direct begon te eten. En met mij mijn overbuurman ook. De eerste hap was al naar binnen toen ik het geluid van de kleppers hoorde, die het teken gaven dat we mochten beginnen. Pas toen ik, inmiddels kennelijk automatisch, een gassho maakte, ging de schrik als een golf door me heen. Na een paar welgemeende glimlachjes van mensen naast ons, maakte ik een soort van excuses door met mijn handen voor mijn mond wat onhandig mijn schouders op de halen en met geheven wenkbrauwen even kort mijn overbuurman aan te kijken. Al snel vielen we allemaal terug in ons aandachtige stilzwijgen en probeerde ik evengoed van de verrukkelijke mousse te genieten.

Daarna probeerde ik toch vooral van binnen een beetje om mezelf te lachen en het allemaal niet té serieus te nemen. Dit was echter verrassend lastig. Als een ander dit was overkomen, had ik het waarschijnlijk reuze grappig gevonden en het snel weer los kunnen laten. En daar komt al het handje van de aap uit de mouw. Ik vond dit voorval eigenlijk helemaal niet leuk en het gevoel van schaamte bleef nog een tijdje doorklinken.

Tijdens de volgende zazen besefte ik dat mijn ego gekrengt was. Mijn ego wil namelijk altijd alles goed doen. Mijn ego vindt dat ik geen fouten mag maken. Mijn ego vindt fouten eigenlijk alleen oké als ze door een ander worden gemaakt. En dat ego, dat ik op dat moment wel erg groot liet worden, zorgde voor de lichamelijk reactie, blozende wangen en een verhoogde hartslag.

Naast dit chocolademousse-incident volgden deze sesshin nog diverse momenten waarop mijn ego mij parten speelde. Ik heb daardoor meer inzicht gekregen in situaties waarin ik mijn ego te groot of juist te klein maak en de invloed daarvan op hoe ik die situatie beleef en hoe dat voelt. De keren dat ik dit doorzie en er ook van een afstandje naar kan kijken maken mijn ego weer een beetje transparanter.

In een van de teisho’s gaf Rients de volgende definitie van ego: “het idee dat je een verschil kunt maken.” Deze definitie geeft voor mij goed aan hoe nuttig en belangrijk je ego is. Het is de kunst je ego groter en kleiner te kunnen maken, zodat deze je helpt op dat moment passend te reageren. Het onderwerp ego is voor mij niet langer abstract en ik voel ook dat ik hier nog veel lessen uit kan halen.


Data komende sesshins

Van 21 t/m 27 november o.l.v. Arthur Nieuwendijk (nog 2 plaatsen beschikbaar)
Van 16 t/m 22 januari 2022 o.l.v. Yvonne Visser (volgeboekt)
Van 8 t/m 14 mei 2022 o.l.v. Floor Rikken (volgeboekt)

Van 26 juni t/m 2 juli 2022 o.l.v. Rients Ritskes
Van 3 t/m 10 juli 2022 o.l.v. Peter van Beukelen
Van 2 t/m 8 oktober 2022 o.l.v. Arthur Nieuwendijk