whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, zenleraar, osho, sesshin, ceremonie, zenleraar, Rients, Ramon Michielse, compassie, gevoelens, vertrouwen, introductiecursus, rust, opleiding, bubbels, energie, levensgeluk
Foto Zen.nl sesshin in Lochem 9 juli 2021

Osho speech Ramon MichielseRedactie Zen.nl, Zen.nl Nederland

Binnen Zen.nl krijgen senior leraren door verkregen inzicht, inzet en ervaring de titel ‘osho’, wat in onze school zoiets betekent als: zeer ervaren leraar. Het ontvangen van deze titel gaat gepaard met enig ritueel en het ontvangen van een goudbrocate raksu.

Deze ceremonie vindt plaats aan het einde van een sesshin. Afgelopen zaterdag 3 juli, na afloop van de eerste van twee zomersesshins, ontvingen drie zenleraren deze titel. Een van hen is Ramon Michielse van Zen.nl Rotterdam, die ter gelegenheid daarvan onderstaande speech hield.


In mijn opvoeding kwam het woord compassie niet voor. Toen op mijn 16de mijn stiefvader werd vermoord heb ik me een tijdlang voor dat soort gevoelens afgesloten. Tussen mijn 16de en 26ste voelde ik me verdoofd en had een flink deel van mijn gevoeligheid verloren. Meer onbewust dan bewust hield ik mij bezig met de vraag ´Wat houdt het leven in?´ Op zoek naar de zin van het leven, verkocht ik mijn bezittingen en zei de huur op, om twee keer een jaar lang in Azië rond te trekken. Bij thuiskomst legde ik mij gedurende een lange periode toe op het beoefenen van krijgskunst en het bestuderen van een aantal zenboeken. Ik deed een shiatsu-opleiding maar maakte deze niet af ondanks dat ik er wel aanleg voor had, maar compassie ontbrak. Compassie leerde ik pas echt kennen tijdens de introductiecursus bij Zen.nl Rotterdam, een cursus die ik mijn vrouw had aangeraden. Haar voorwaarde was echter dat ik dan wel mee moest. De cursus bracht haar rust en ons quality-time samen in de auto ernaartoe en terug naar huis. Voor mij voelde de cursus als thuiskomen. Ik vond bij Zen.nl wat ik in Azië niet had gevonden.

Langzaamaan leerde ik daar meer van mijzelf te laten zien. Ik leerde over compassie en om me meer te verplaatsen in de ander; mijn verdoofde gevoel nam verder af en maakte plaats voor vertrouwen. Ik vond een middenweg en kwam een beetje los van al te zwart-wit denken, waardoor ik meer verbinding voelde met mijn omgeving. Mijn zoontje kwam vaker naar me toe voor een knuffel.

Na de introductiecursus ging ik verder met de doorgaande groep. Hendrik, mijn toenmalige leraar vroeg me of het zenleraarschap iets voor mij was, een suggestie die nog eerder in mij was opgekomen. Ik begon bij Zen.nl de opleiding tot zenleraar en deed drie sesshins in een jaar. Ook de kans om de Zen.nl vestiging in Rotterdam over te nemen greep ik aan, we hadden wat spaargeld, maar belangrijker nog: ik had tijd…

Mijn vrouw werkt fulltime, ik had de zorg voor de kinderen en besloot het stokje van Hendrik over te nemen. Ik had er vertrouwen in en dacht dat ik mezelf voldoende zen had bijgebracht. Met twintig jaar ervaring in de krijgskunst dacht ik te weten wat ‘in aandacht leven’ betekende, maar ik bleek eerder bubbels te hebben verstopt dan te hebben ontdekt.

Met anderen in de lessen actief naar inzichten zoeken gaf nieuwe energie en levensgeluk, deze ervaring voelde goed om met anderen te delen. Tevredenheid, beter aanvoelen en meer verbondenheid ervaren is wat zen mij heeft gebracht. Ik hoop hiermee voor mijn kinderen een voorbeeld te zijn in leven in aandacht en compassie. (Lieve) Corina, ik ben blij dat ik je naar zen heb gestuurd, en ben blij dat je me vervolgens hebt gesteund uit zen te halen wat er voor mij inzit.

In het ontdekken van wat compassie betekent, zijn jullie, mijn sangha, en Rients in het bijzonder van onschatbare waarde gebleken. Heel veel dank voor het vertrouwen en ik zal alles doen wat ik kan om dat vertrouwen waar te maken en op mijn beurt door te geven.

Data komende sesshins

Van 17 t/m 23 oktober o.l.v. Floor Rikken (2 op wachtlijst)
Van 21 t/m 27 november o.l.v. Arthur Nieuwendijk (2 op wachtlijst)

Van 16 t/m 22 januari 2022 o.l.v. Yvonne Visser
Van 8 t/m 14 mei 2022 o.l.v. Floor Rikken
Van 26 juni t/m 2 juli 2022 o.l.v. Rients Ritskes
Van 2 t/m 8 oktober 2022 o.l.v. Arthur Nieuwendijk