whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Erasmus Universiteit Rotterdam, student, stress, psychische klachten, uitputting, eenzaamheid, gedachten, chaotisch, perfectionisme, nuchter, psychologie, proefles, introductiecursus, rust, accepteren, tinnitus, lockdown, online les, ademhaling, focus, investering


Stress, studeren en mediterenVivian de Schepper, Zen.nl Rotterdam Zuid

De afgelopen maanden was regelmatig in het nieuws hoe slecht studenten zich voelen. 28.000 studenten vulden een vragenlijst in en 51 procent rapporteerde psychische klachten, van wie 12 procent in ernstige mate, zo staat vermeld in de media. Veelgenoemde klachten zijn uitputting, eenzaamheid en prestatiedruk. Gelukkig doen sommige studenten een cursus zenmeditatie en ervaren dat thuis en samen in een groep mediteren een methode is om beter om te gaan met alle uitdagingen. Eerder publiceerden we de ervaringen van Joris en Jeroen, vandaag het verhaal van Vivian de Schepper, student en zencursist bij Zen.nl Rotterdam Zuid.

Suggestie: ken jij ook een student die wel wat zen kan gebruiken? Stuur hem of haar dan ajb dit artikel door.


Vivian, waarom ben je begonnen met mediteren?
Tijdens mijn bachelor merkte ik dat ik erg veel stress had, dat mijn gedachten chaotisch werden. Het studeren samen met een druk sociaal leven en mijn perfectionisme werkte niet goed. Ik heb van alles geprobeerd zoals ontspanningsoefeningen en therapie oefeningen maar dat vond ik best lastig om vol te houden. Op een dag was ik opeens doof aan één oor, dat wordt ‘sudden deafness’ genoemd en wordt veroorzaakt door hoge stress. Daarbij had ik ook veel last van tinnitus, oorsuizen.

Mijn moeder was gaan mediteren bij Zen.nl Rotterdam-Zuid en raadde me aan om dat ook te gaan doen. Ze is altijd heel nuchter en volgens haar was het echt niet zweverig. Ik wist wel door mijn studie psychologie dat de effecten van mediteren wetenschappelijk bewezen zijn, maar was toch niet direct enthousiast. We zijn samen naar een proefles geweest, waarna ik me heb ingeschreven voor een introductiecursus.

Wat heb je eraan?
Ik moest even wennen aan de groep, want ik was de jongste. Tegelijk waren de ervaringen van de anderen ook heel herkenbaar: we wilden allemaal meer rust ervaren. Na drie lessen merkte ik dat ik het thuis kon toepassen en dat ik rustiger werd. Ik leerde naar mijn oorsuizen te luisteren zonder in paniek te raken. Daardoor kon ik ook stilte accepteren. Het was fijn dat al mijn gedachten er gewoon mogen zijn, dat ik al mijn gedachten kan accepteren. Daardoor werd de stress minder en daarmee ook de tinnitus.

Na een paar lessen kwam de lockdown en kregen we online les. Dat werd door Zen.nl heel goed opgepakt. De lessen werden vanuit de zendo gegeven en dat voelde vertrouwd. Ik vond het fijn dat we elkaar gewoon konden zien en horen.

Het is super dat je op elk moment van de dag kunt mediteren en dat je daarbij niet de hulp van anderen nodig hebt. Ook als ik tijdens een college even in paniek raak, kan ik een paar minuten focussen op mijn ademhaling zonder dat iemand dat merkt.

Het mediteren maakt dat ik nu minder chaos in mijn hoofd heb en meer georganiseerd ben. Ook in mijn sociale leven ben ik rustiger geworden, zonder dat ik minder mensen zie. Ik doe minder mijn best en dat is goed genoeg. Ik sta positiever in het leven. Ik gaf laatst een feestje. Na afloop zei een vriendin: ‘Wat goed dat je zo rustig bleef, terwijl er zoveel te doen was’. Dat was zonder mediteren echt niet gelukt. Ik ben nu net gaan samenwonen en heb weer een mooie meditatieplek voor mezelf gemaakt.

De cursus kost wel wat, maar dat haal je er, ook als student, zeker uit. Je moet het zien als een investering op lange termijn.

De ervaringen van eerdere studenten die aan het woord kwamen lees je hier:
1. Joris, student psychologie en filosofie en zencursist
2. Jeroen, student duurzame energietechniek en zencursist