whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, sesshin, weekendsesshin, controle, loslaten, Stichting vrienden van Zen.nl, vragen, hartsutraControle loslaten?Renate Kwakkel / Zen.nl Utrecht / 1 augustus 2023

Renate vertelt over de leerzame ervaringen tijdens haar laatste sesshin onder leiding van Floor Rikken. Ze prijst ook het werk van de Stichting Vrienden van Zen.nl om zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te bieden deel te kunnen nemen aan sesshins.

Gedurende de komende weeksesshin van 6 t/m 12 augustus op het Landgoed te Eerbeek is er door annuleringen één plaats vrij. Klik hier voor meer info en aanmelding.
Er zijn ook nog enkele plaatsen beschikbaar voor de vijfdaagse natuursesshin van 15 t/m 18 september. Klik hier voor de vijfdaagse natuursesshin.


Controle

Mijn vierde sesshin stond voor mij in het teken van controle loslaten en dat begon al bij het uitpakken van mijn spullen in de kamer. Ik kwam tot de ontdekking dat ik mijn toilettas was vergeten. Tandenborstel en tandpasta waren te regelen bij de receptie, maar de medicijnen die ik miste zou voor problemen kunnen zorgen. Ik ging ermee zitten. De ijdele hoop dat de toilettas nagebracht zou worden zonder dat ik daar om had gevraagd, heb ik na een dag pas laten varen.

Mijn manier

Als samu (werktaak) kreeg ik ‘zendoleider intensief’. Ik schrok in eerste instantie van die verantwoordelijkheid, maar het bleek voor mij de perfecte oefening. Ik deed de dingen op mijn manier maar niet iedereen deed mee. Sommigen deden de dingen op hun eigen manier. Dit vond ik in het begin heel irritant: Ik was hier toch de zendoleider intensief? Langzaamaan kon ik het loslaten.

Gevecht tegen verbondenheid

De hele week had ik mij verbaasd over de rommelige manier van het reciteren van de Hartsutra voor het eten. Ik had door luider te zingen pogingen ondernomen om de groep gelijk te trekken met de overkant, maar het hielp niet. Op de laatste dag ben ik de Hartsutra met mijn ogen dicht gaan reciteren en liet het gebeuren. Ineens klonk die prachtig! De tranen sprongen in mijn ogen. Ik was één met de anderen en zo ontstond mijn inzicht, dat controle een gevecht is tegen verbinding.

Volledig oké

Het was tijdens deze sesshin dat ik voor het eerst in mijn leven werd overspoeld door een gevoel van volledig oké te zijn. Diezelfde dag nog was dat gevoel alweer totaal verdwenen tijdens het slaan op de bel vlak voor het persoonlijk onderhoud. Je kunt je niet altijd volledig goed genoeg voelen. Dat komt in golven, zo leerde ik ook van Floor. Ik mocht mij dit gevoel heel vaak gaan herinneren tot ik het blijvend voelde in elke vezel.

Een cadeau

Deze sesshin heb ik mee kunnen doen dankzij een bijdrage van Stichting Vrienden van Zen.nl (SVVZ). Daar ging een heel proces aan vooraf. Eerst moest ik voor mijzelf toegeven dat ik zonder bijdrage de sesshin aan mijn neus voorbij zou moeten laten gaan. Maar een sesshin was te waardevol voor mij, dus besloot ik het met mijn coach te bespreken. Na het inwinnen van informatie heb ik een verslag geschreven met mijn motivatie. Mijn coach had een aanbeveling geschreven en dat was zeer hartverwarmend om te lezen. Daarna moest ik in spanning afwachten. Had ik hier wel echt recht op? Ik was toch geen droog brood aan het eten? Tenslotte het verlossende woord: Ik mocht deelnemen aan de sesshin met een bijdrage van SVVZ. Het voelde als een erkenning en een cadeau.

Durf te vragen

Na deze sesshin ben ik een paar mensen tegengekomen die in een vergelijkbare positie zaten als ik voor de sesshin. Ik heb mijn positieve ervaring kunnen delen en ze doorverwezen naar SVVZ. Daarom hoop ik dat dit artikel een kleine bijdrage mag leveren aan het duurzame geluk van diegene die meent dat een sesshin of cursus niet voor hem/haar is weggelegd. Durf te vragen!

Volgende sesshin

Terugblikkend op mijn opleiding tot zenleraar tot nu toe, ervaar ik de opleiding als zeer compleet. De weeksesshins fungeren voor mij als anker- en ijkpunten. Zelfs als ik geen zenleraar in opleiding (ziopper) zou zijn, zou ik elk jaar een weeksesshin willen doen. Vorig jaar pasten mij de geplande sesshins niet en heb ik een weekendsesshin gedaan, echt een mooi alternatief. Over een paar weken ga ik weer de weeksesshin doen bij Peter van Beukelen en na afloop daarvan examen doen voor mijn zenlerarenopleiding.

Gedurende de komende weeksesshin van 6 t/m 12 augustus op het Landgoed te Eerbeek is er door annuleringen één plaats vrij. Klik hier voor meer info en aanmelding.
Er zijn ook nog enkele plaatsen beschikbaar voor de vijfdaagse natuursesshin van 15 t/m 18 september. Klik hier voor de vijfdaagse natuursesshin.