whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, studenten, moeilijk, onrustig, Nijmegen, gedachten, geleerd, tevredenheid, controle, telefoon, lessen, online, nadenken, rustpunt, concentratieproblemen, loslaten, nuttig, rituelen, introdcutiecursus


Mediteren helpt Sophie



De afgelopen maanden was regelmatig in het nieuws hoe slecht studenten zich voelen. 28.000 studenten vulden een vragenlijst in en 51 procent rapporteerde psychische klachten, van wie 12 procent in ernstige mate, zo staat vermeld in de media. Veelgenoemde klachten zijn uitputting, eenzaamheid en prestatiedruk. Gelukkig doen sommige studenten een cursus zenmeditatie en ervaren dat thuis en samen in een groep mediteren een methode is om beter om te gaan met alle uitdagingen. Vandaag deel 5 in een serie van studenten die zenmeditatie ontdekten om beter om te kunnen gaan met alle uitdagingen. Zie onderaan de links naar eerder gepubliceerde ervaringen van studenten.

Suggestie: ken jij ook een student die wel wat zen kan gebruiken? Stuur hem of haar dan ajb dit artikel door.


Sophie Frieling doet een master Language and communication coaching (taalwetenschappen).

Waarom ben je begonnen met mediteren?
Sophie had mediteren altijd al op haar lijstje staan. "Ik denk dat meerdere mensen dat hebben, het zou een coole vaardigheid zijn." Zelf gewoon gaan zitten of een geleide meditatie doen vond ze heel erg moeilijk. "Ja, dan zit je daar met je ogen dicht." Haar moeder had een cursus bij zen.nl gevolgd, en dat gaf de doorslag. "Ik ga één keer per week naar de zendo, daarnaast mediteer ik bijna elke dag. Er zijn er in de groep die echt twee keer elke dag mediteren, maar ik heb er wel een dag tussen dat ik het oversla. Als ik heb gemediteerd voel ik dat ik meer bij mezelf ben. Als ik bij een onrustige dag achteraf terugkijk dan heb ik die dag inderdaad niet gemediteerd." Sophie woont in Ooij, studeert in Nijmegen en mediteert sinds september bij Zen.nl Nijmegen.

Wat heb je geleerd?
Sophie leerde dat ze niet haar ogen dicht moet doen, dat mediteren niet een ontspanningsoefening is maar een oefening om actief je hoofd vrij te maken. De gedachten die opkomen zien en alleen maar te denken 'ja, okee' en weer voorbij laten gaan. "Soms is dat niet comfortabel, na een slechte dag of een moeilijke periode, als er geen fijne gedachtes zijn. Dan is het lastiger om het echt uit te zitten maar als dat dan wel lukt geeft dat tevredenheid. En ik voel meer controle op andere momenten in mijn dag waarin ik even niets hoef te doen, dat ik gewoon ook even niks kan doen, gewoon zitten en niet meteen bezig moet zijn met bijvoorbeeld de telefoon."

Het mediteren in de lessen vindt Sophie het fijnst. "Samen in een ruimte, zelfs online, samen hetzelfde doen helpt enorm. Met groepsleden die je eigenlijk niet kent maar waarmee je samen iets bent aangegaan." Tijdens het mediteren komt er soms een gedachte of een plek (bijvoorbeeld basisschool) opeens omhoog waar ze al heel lang niet aan gedacht heeft. "Verborgen herinneringen". Het thema in de lessen geeft steeds nieuwe inzichten. De groepsleden delen ervaringen over het thema in deze neutrale omgeving waar je wat kan vertellen, maar dat hoeft niet. "Bijvoorbeeld bij 'geluk', een breed thema, hoor ik van anderen heel andere perspectieven en dat komt dan in de rest van de week wel steeds terug, dat is heel betekenisvol."

Wat heb je eraan?
"Ik merk dat ik de hele dag door op onregelmatige uren met de studie bezig ben, de colleges zijn op verschillende tijden overdag en soms 's avonds laat lees ik nog een artikel. Het mediteren is een moment waarvan ik weet dat ik even niet hoef te denken, en gewoon dat doen, niet nadenken. Een rustpunt. Maar soms vind ik het wel moeilijk om het niet te zien als nóg een taak, daarom is het het beste om het op een vast tijdstip te doen."

Sophie had geen concentratieproblemen, maar merkt nu toch wel dat ze langer een ding kan doen. Ze doet nu niet toch even snel iets anders, iets met de telefoon of de afwas. "Nu doe ik eerst die taak en kan de andere dingen even loslaten. Een kleine verbetering, niet ineens een wondermiddel."

Zouden andere studenten er ook iets aan hebben?
"Ik zou het andere studenten aanraden, maar zou het wel iets voor iedereen zijn....mensen denken vast dat het hippie-achtig is. Deels is dat ook wel zo, daar moet je doorheen prikken, het pure mediteren is dat niet." Ze denkt dat het voor iedereen nuttig kan zijn, dus ze zou iedereen aanraden het op zijn minst een aantal weken te proberen. "Want je moet wel even wennen, bijvoorbeeld aan de rituelen zoals buigen en het theeritueel, je bent echt in een 'zendo', dat kan anderen misschien afschrikken. Maar ik merk dat het fijn is, voor mij is het een goede omgeving om me zen te voelen." En niet onbelangrijk, Sophie vindt het gewoon leuk om elke week naar de groep te gaan. "De dinsdagavond is een echt waardevolle avond. Het helpt ook voor het mediteren door de week op gang te houden. En nu de andere groepsactiviteiten zijn afgeschaald is het extra fijn. Ik was er wel verrast over, omdat ik dacht dat mediteren iets individueels was, wat het óók is, maar het fijne groepsgebeuren was een welkome verrassing."

Meer informatie over de introductiecursus vind je via deze link.

De ervaringen van eerdere studenten die aan het woord kwamen lees je hier:
1. Joris, student psychologie en filosofie en zencursist
2. Jeroen, student duurzame energietechniek en zencursist
3. Vivian, student Psychologie en zencursist
4. Aniek, student Psychologie en zencursist