whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, psychologie, student, druk in hoofd, introductiecursisten, rust, app, headspaece, proefles, leren, afgeleid, slapen, stil, nadenken, bewuster, afleiding, luisteren


Psychologie student mediteertDe afgelopen maanden was regelmatig in het nieuws hoe slecht studenten zich voelen. 28.000 studenten vulden een vragenlijst in en 51 procent rapporteerde psychische klachten, van wie 12 procent in ernstige mate, zo staat vermeld in de media. Veelgenoemde klachten zijn uitputting, eenzaamheid en prestatiedruk. Gelukkig doen sommige studenten een cursus zenmeditatie en ervaren dat thuis en samen in een groep mediteren een methode is om beter om te gaan met alle uitdagingen. Eerder publiceerden we de ervaringen van Joris, Jeroen en Vivian, vandaag het verhaal van Aniek Hooftman.

Suggestie: ken jij ook een student die wel wat zen kan gebruiken? Stuur hem of haar dan ajb dit artikel door.


Aniek Hooftman is derdejaars student psychologie en volgt sinds september de Introductiecursus bij Zen.nl Nijmegen.

Aniek merkte de afgelopen jaren dat ze enorm druk in haar hoofd kon zijn. "Ik ben met zen begonnen omdat ik meer rust in mijn hoofd wilde." Ik had al wel een aantal keer gemediteerd via de app 'Headspace' en merkte dat dit mij een rustig gevoel gaf. Daarom ben ik naar een proefles zenmeditatie gegaan om te zien of dit iets voor me kon zijn." Het sprak haar meteen aan dat je in een groep les hebt én mediteert. En wat haar ook opviel was de uitleg dat zen een meditatievorm is waar geen begeleiding bij nodig is. "Je doet het helemaal zelf, je hebt er verder niets voor nodig. Alleen zitten. Dat wilde ik wel!"

Nu ze de cursus volgt ontdekt Aniek dat het uitwisselen van ervaringen in de les en het leren over nieuwe onderwerpen heel prettig en inspirerend is. "Ik leer graag nieuwe dingen." Het dagelijks mediteren helpt haar om sneller rust te creëren. "Ik voel sneller dat ik ben afgeleid en kan me dan weer richten op wat ik eigenlijk wilde doen. Dit werkt ook zo met slapen. Ik denk dat iedereen wel heeft dat als het ineens stil is, we veel gaan nadenken." Met het mediteren heeft ze iets gevonden waar ze zich op kan richten. "Ik kan altijd naar het tellen." Ze ervaart dat ze nu bewuster leeft. Nu zet ze bijvoorbeeld vaker alleen muziek op als ze een bepaald nummer wil luisteren en niet omdat ze het nodig heeft als afleiding. "Ik realiseer me dat ik met mediteren ook aan het oefenen ben om met de stilte te zijn."

Meer informatie over de introductiecursus vind je via deze link.

De ervaringen van eerdere studenten die aan het woord kwamen lees je hier:
1. Joris, student psychologie en filosofie en zencursist
2. Jeroen, student duurzame energietechniek en zencursist
3. Vivian, student Psychologie en zencursist