whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, meer bomen planten, stichting, moeder aarde, natuur, filosofen, Rients Ritskes, waarde, bos, geluk, zintuigen, stilte, dankbaar


Oprichtingscongres stichting Meer Bomen PlantenVerslag van het bestuur van de stichting

Op 24 april vond het eerste – online- congres plaats. Hier het verslag van deze inspirerende bijeenkomst en een vooruitblik op de volgende stappen. We nodigen iedereen van harte uit om de komende tijd een bijdrage te leveren aan ons initiatief.

Er waren vierentwintig deelnemers aanwezig bij het oprichtingscongres. Naast belangstellenden, liefhebbers van moeder aarde en de natuur, waren er boseigenaren, vrijwilligers in natuurgebieden, geologen, biologen en filosofen aanwezig. De online-bijeenkomst werd voorgezeten door Rients Ritskes, oprichter van de stichting. Na een kennismakingsrondje en een eerste uitwisseling van ervaringen waren er een drietal inspirerende inleidingen.

De eerste spreker was Anya Wiersma, voorzitter van de stichting. Zij vertelde over de waarde van het bos voor ons eigen geluk en welbevinden. Dit deed ze door drie voorbeelden te geven van hoe het bos van nog meer toegevoegde waarde is voor ieder persoonlijk. Zo is er het beoefenen van shinrin-yoku, te vertalen als bosbaden. Dat is je met al je zintuigen actief verbinden met de natuur. Ze vertelde ook over haar ervaringen met een solo-quest. Dat is een etmaal offline in de natuur zijn, van zonsopgang tot de volgende ochtend zonsopgang. Dieren ontmoeten, in volledige stilte met jezelf zijn in de natuur. Als derde besteedde ze aandacht aan Lange Afstandswandelingen (LAW) als optie om gelukkiger te worden van het bos. Je bent letterlijk in beweging, veel in de natuur, je komt op prachtige plekken en ontdekt nieuwe aspecten van jezelf en je natuur.

De tweede spreker was Frank Hakemulder, initiatiefnemer van het Zenbos Amersfoort/Leusden zie: www.zen.nl/amersfoort/zenbos. Hij toonde de geschiedenis van bomen in de kunst, met name de schilderkunst. De natuur vormde in de oudheid slechts de achtergrond, het decor, de opvulling van het doek. Door de tijd heen heeft de boom steeds meer een zelfstandige hoofdrol opgeëist als belangrijke inspiratiebron voor de schilder en kunst- en natuurliefhebber.

De derde spreker was Dirk Polder, zenleraar Zen.nl/Delft en initiatiefnemer van het project Stiltegoed Delft (www.zen.nl/delft/zenbos) die uitleg gaf over het grondbeleid in Nederland en inspirerend vertelde over de totstandkoming van het Stiltegoed in Delft. Klik hier om een mooi kort filmpje op Youtube te zien over dit project.

In de drie break-out-rooms gaven de deelnemers vervolgens aan wat ze willen halen en brengen met betrekking tot meer bomen planten. Er kwam een geanimeerde kruisbestuiving tot stand. Contactgegevens werden uitgewisseld en de bereidheid om de handen uit de mouw te steken was groot.

Vanuit onze stichting zal een draaiboek - op basis van de ervaringen in Amersfoort/Leusden - beschikbaar worden gesteld voor mensen die binnen hun Zen.nl locatie of anderszins aan de slag willen. Ook is er een lijst van meest relevante organisaties samengesteld. Heb je belangstelling voor het draaiboek of deze lijst? Neem dan contact op met anya@zen.nl.

Het was een enerverende dag en tijdens de check-out toonde iedereen zich dankbaar en gemotiveerd voor alles wat voorbij was gekomen. Als organisatie menen we dan ook te mogen spreken van een succesvolle bijeenkomst die voor herhaling vatbaar is. We denken over een half jaar een vergelijkbare bijeenkomst te kunnen organiseren en hopen dat we intussen meerdere initiatieven vanuit Zen.nl locatie of daarbuiten kunnen omarmen en ondersteunen. Meer Bomen Planten voelt al als een succes, vooral dankzij de eerste en zeer geslaagde lokale initiatieven.

Heb je geen tijd om je handen uit de mouwen te steken, maar wil je wel iets doen? Een donatie aan onze ANBI goedgekeurde stichting is van harte welkom op IBAN NL 92 TRIO 0320 1374 73. Voor vragen of suggesties kun je contact opnemen met de voorzitter van het bestuur, Anya Wiersma via: anya@zen.nl