whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, studenten, ADHD, drugs, vrije tijd, drama, alcohol, hardlopen, gratis proefles, positieve effecten, doelen, relatie, beter communiceren, rustiger, chaotisch, geluksgevoel, schuldig, voelen, bubbels, afkeer, investering


Zen medicijn voor ADHDKen jij ook studenten die wel wat zen kunnen gebruiken? Stuur hem of haar dan dit artikel van Emmy en Jacco door. Een stel dat door mediteren ADHD en drugs achter zich kon laten. Emmy van der Wal is 21 en net klaar met de studie Onderwijsassistent en Jacco Dijkstra (23) studeert ICT. Beiden studeren in Arnhem en zijn nu ruim anderhalf jaar een stel en vertellen wat mediteren met hun deed. Ze volgen cursus bij Zen.nl Arnhem.

Waarom zijn jullie begonnen met mediteren?
Emmy en Jacco kwamen uit een rare periode, die eerste lockdown. Ze hadden te veel vrije tijd en zijn met een vriendengroep de nodige drugs gaan gebruiken. "Het werd drie maanden haast wel dagelijks, dat is te veel." Er kwam de nodige drama bij kijken en ze wilden echt resetten. Ze zijn toen gestopt met drugs, alcohol, eigenlijk overal mee, zelfs koffie en vlees. "Ik had ook echt wel de slechte effecten van de drugs en alcohol gemerkt, een cirkel, wat tot niks leidt.", aldus Jacco. Toen zijn ze begonnen met hardlopen en mediteren. "Het gebruik van drugs en alcohol haalt je weg van jezelf. Dat merkte ik pas toen ik ermee ophield en mediteren helpt nog meer om in het moment te komen." Emmy: "Mooi verwoord zeg!"

Het mediteren was in het begin anders, want ze deden het via internet. "Toen wisten we niet goed wat we moesten voelen, of we het goed deden." Jacco ontdekte Zen.nl via een poster met informatie over een gratis proefles. "Het leek ons leuk om het samen te doen." Jacco: "Ik wil het 's avonds nog wel vergeten, maar Emmy is heel stipt, ook in hoe lang we mediteren. Zo stimuleert zij mij om te gaan zitten en in het opbouwen van de tijd." Als ze samen zijn, dan mediteren ze ook meestal. Ze zitten dan naast elkaar. "Dat is eigenlijk ook heel gezellig."

"We hebben nu wel echt gemerkt dat mediteren positieve effecten heeft. Ik heb bijvoorbeeld nu veel meer inzicht in mijn doelen, wat ik wil gaan doen en zo heb ik ook mijn opleiding versneld. Mijn doelen kan ik nu waarmaken." aldus Emmy. "Onze relatie begon in die tijd dat het ons niet goed ging, nu zitten we goed in ons vel en is onze relatie heel goed, ik weet niet heel zeker of dat met het mediteren te maken heeft." Jacco: "Ik denk wel dat ik door het mediteren beter kan communiceren, ik weet beter wat er door mijn hoofd gaat." Emmy: "Ja, ik ben rustiger, dat is natuurlijk ook fijn voor onze relatie."

Emmy heeft ADHD, wat haar vaak heeft dwarsgezeten. In haar tienerjaren heeft ze veel medicijnen geprobeerd maar dat is nooit goed uitgepakt. Ook had iemand haar destijds meditatie aangeraden, maar ze deed dat toen niet. "Nu denk ik echt dat het mediteren een medicijn is voor ADHD. Ik was heel chaotisch en impulsief en dat is nu echt heel anders, ik ben rustig. Nu voel ik dat ik wat meer kan denken zoals andere mensen ook denken. Als ik ga leren voor een toets blijft er bij de eerste keer al veel informatie hangen, het opslaan gaat echt veel beter. Ik heb meer 'vogelperspectief', meer de touwtjes in handen, meer geluksgevoel. Pas nu het veranderd is merk ik wat ik vroeger miste."

Jacco: "De meditatiecursus geeft ook andere dingen die ook goed voor je zijn zoals koud douchen, gezond eten ... nou ja, laatste weken .... maar dat je dan voor jezelf kan bedenken wat kan, en je niet meteen schuldig voelt als je wel eens snoept. Door de lessen leer ik nu beter voelen wat ik voel, ik denk dat ik dat nog beter moet leren omdat ik een jongen ben. Ik denk dat je mediteren ook als een lifestyle kan zien."

De lessen volgen vinden ze heel leuk, er is een band met de groep en de lessen zijn interessant. "En dat we het samen doen maakt het nog leuker, ik was het alleen misschien niet gaan doen. En het is een leuke herinnering dan samen." Samen de cursus doen helpt ook om echt te gaan, ze hebben maar één les gemist. "Wij zijn de harde kern" zeggen ze lachend. Emmy: "De bubbels zijn echt interessant, ik had niet geweten hoe je dingen verwerkt." Jacco: Ik vind de theorie, wat erachter zit heel interessant."

Zou je het anderen aanraden?
Emmy: "Ik zou het letterlijk iedereen aanraden, want het haalt altijd het beste uit jezelf. Hoe je ook in elkaar zit. Ik heb een paar vriendinnen waarvan ik denk dat ze het goed kunnen gebruiken, maar die zeggen dat ze zich niet op een matje zien zitten. Het beeld is dat het zweverig is, dat wekt afkeer. Maar ik weet: als je het eenmaal ervaart dan pas snap je wat het inhoudt en wat je eraan hebt." Jacco: "Ik heb het afgelopen week nog iemand aangeraden, maar mensen die zich goed voelen zeggen: "waarom zou ik dat doen, met mij gaat het lekker". Je hebt het dus kennelijk nodig dat het niet goed gaat om ervoor open te staan." Een vriend vroeg hoe duur het wel niet is en verklaarde hem voor gek. "Maar ik heb er echt wat aan, voor mijn hele leven. Een fijne investering".

Meer informatie over de introductiecursus vind je via deze link.

De ervaringen van eerdere studenten die aan het woord kwamen lees je hier:
1. Joris, student psychologie en filosofie en zencursist
2. Jeroen, student duurzame energietechniek en zencursist
3. Vivian, student Psychologie en zencursist
4. Aniek, student Psychologie en zencursist
5. Sophie, student Taalwetenschappen en zencursist