whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, studenten, wanhoop, zelfbewustzijn, ego, doelen, kalmte, discipline, koud douchen, focus, zelfkennis, voelen, schaamtegevoel, voordelen


Over wanhoop en zenDe afgelopen maanden was regelmatig in het nieuws hoe slecht studenten zich voelen. 28.000 studenten vulden een vragenlijst in en 51 procent rapporteerde psychische klachten, van wie 12 procent in ernstige mate, zo staat vermeld in de media. Veelgenoemde klachten zijn uitputting, eenzaamheid en prestatiedruk. Gelukkig doen sommige studenten een cursus zenmeditatie en ervaren dat thuis en samen in een groep mediteren een methode is om beter om te gaan met alle uitdagingen. Vandaag het verhaal van Pim Davelaar.

Suggestie: ken jij ook een student die wel wat zen kan gebruiken? Stuur hem of haar dan ajb dit artikel door.


Pim Davelaar (23 jaar) is student, heeft nu een 'tussenmaand' en gaat in februari weer verder met Sport en management in Amsterdam. Hij woont in Zutphen en mediteert bij Zen.nl Zutphen.

Waarom ben je begonnen met mediteren?
"Dat is wel een heel verhaal. Twee jaar geleden, begin 2020 was ik soms in wanhoop, ik was behoorlijk in de war en wist niet wat ik met mezelf aan moest." Pim was wel met andere mensen bezig met zelfbewustzijn, maar dat verliep lastig. Via internet kwam hij bij meditatie terecht en is bij Tara de zencursus gaan volgen. "Al dacht ik (mijn ego dan), moet ik dit wel doen, is dit wel wat voor mij, kan ik hier positiviteit uit halen, mijn doelen bereiken? Achteraf kwam ik erachter dat het daar niet om gaat. Tara heeft me veel zelfbewustzijn bijgebracht en op een bepaalde manier ook heel veel kalmte en discipline. Wat nog wel lastig is hoor, het mediteren gaat niet altijd even strikt maar dat hoeft ook helemaal niet van Tara." Hierbij laat Pim een grote lach zien. "Ik kan nu ook andere dingen meditatief doen, zoals (koud) douchen, eten met aandacht. Eigenlijk meer focus met alles waar ik mee bezig ben."

Wat heb je geleerd?
"Dat mediteren lastig is maar steeds wat beter gaat, en dat het vaak op momenten dat ik het nodig heb voordelen heeft. Dan ga ik zitten om te voelen wat er aan de hand is." Maar ook van de lessen ervaart hij veel profijt. "Tara vertelt niet eens zoveel, niet moeilijk, maar heel diep vanuit zelfkennis en wij kiezen zelf wat resoneert, wat we eraan hebben." Als Pim praat over hoe Tara het uitlegt heeft hij een brede glimlach op zijn gezicht. "Bij mij resoneert bijvoorbeeld 'je bent al helemaal ok, je hoeft daar niet je best voor te doen. Ik weet daar nu van, maar ik mag dat nog meer voelen." Bij persoonlijk onderhoud kan hij altijd terecht met vragen. "Maar ik heb veel last van schaamtegevoel, dus ik durf dat niet. Dan zegt Tara: 'je hoeft het niet te vertellen, je hoeft zelfs niet van je schaamtegevoel af, maar vind een manier om ermee om te gaan'. Pim mediteert nu 1x per dag, bijna elke dag. En dat helpt: "mijn focus ligt vooral op het ademhalen en tellen en dan kan ik de schaamte gaan voelen. Daar ga ik nu mee bezig, om dat te ontwikkelen." Het mediteren zelf geeft hem sowieso meer bewustwording, en hij ruimt veel rommel op in zijn hoofd. "Bij de Zen leer je om volwassen te worden."

Wat heb je eraan?
Hoe is het nu met je wanhoop? Hij lacht. "Dat is er nog steeds maar heel anders. Zen heeft niet mijn leven omgegooid, maar ik heb er anders mee om leren gaan, ik heb geleerd de wanhoop liever te benaderen. En ik heb geleerd dat het niet perfect is, daar kan ik ook beter mee omgaan. En ik krijg vanuit de zen ook een betere kijk op de maatschappij."
En de lessen zijn leerzaam. "Het voelt niet als verplichting of dat ik ergens aan moet voldoen, het is meer een uitwisseling, we steken wat van elkaar op. De groep leert heel veel van elkaar, haast onbewust." Daardoor ervaart hij dat hij niet de enige is. "We zijn allemaal zieltjes met missies en probleempjes. Dat is heel fijn, dan ben je echt in het moment bezig."

Zou je het anderen aanraden?
"Ik zou het natuurlijk aanraden, maar dan vanuit mijn perspectief, uitleggen waar ik baat bij heb. Ik zou zeggen: probeer het eens, dat kan geen kwaad en kijk dan of je er voordelen van hebt en het een plaats kunt geven in je leven."

Meer informatie over de introductiecursus vind je via deze link.

De ervaringen van eerdere studenten die aan het woord kwamen lees je hier:
1. Joris, student psychologie en filosofie en zencursist
2. Jeroen, student duurzame energietechniek en zencursist
3. Vivian, student Psychologie en zencursist
4. Aniek, student Psychologie en zencursist
5. Sophie, student Taalwetenschappen en zencursist
6. Emmy van der Wal is net klaar met de studie Onderwijsassistent en Jacco Dijkstra studeert ICT. Beide zijn zencursist