whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, studenten, wanhoop, zelfbewustzijn, ego, doelen, kalmte, discipline, koud douchen, focus, zelfkennis, voelen, schaamtegevoel, voordelen


Zen voor advocatuur student (deel 8)De afgelopen maanden was regelmatig in het nieuws hoe slecht studenten zich voelen. 28.000 studenten vulden een vragenlijst in en 51 procent rapporteerde psychische klachten, van wie 12 procent in ernstige mate, zo staat vermeld in de media. Veelgenoemde klachten zijn uitputting, eenzaamheid en prestatiedruk. Gelukkig doen sommige studenten een cursus zenmeditatie en ervaren dat thuis en samen in een groep mediteren een methode is om beter om te gaan met alle uitdagingen. We publiceerden al de ervaringen van meerdere studenten zie onderaan dit artikel de links. Vandaag het verhaal van Bas van der Wal.

Suggesties: ken jij ook een student die wel wat zen kan gebruiken? Stuur hem of haar dan dit artikel door.

Bas van der Wal (26 jaar) doet na zijn rechtenstudie in Nijmegen de beroepsopleiding advocatuur.


Waarom ben je begonnen met mediteren?

Ik ben eigenlijk op twee momenten begonnen. Het eerste moment was toen ik erg op zoek was naar mijn plaats in de wereld, "waar doen we het eigenlijk voor". Ik had les van Ton Akveld in de zendo in Wijchen en toen Zen.nl Wijchen stopte ben ik ook gestopt. De lessen hebben me toen enorm geholpen om me het mediteren eigen te maken, dus ik had niet het gevoel dat ik nog een andere zengroep of leraar nodig had. Toch viel het zelf mediteren direct weg, maar dat was voor dat moment oké.

Bijna twee jaar later, toen ik nog rechten studeerde en over moest gaan naar de arbeidsmarkt, wilde ik mijn onrust een plekje geven. Vooral mijn omgeving herinnerde me eraan dat meditatie me had geholpen en daarom wilde ik weer opnieuw beginnen. Ik vond het een spannende tijd en door meditatie kon ik daar toch de nodige rust in vinden. Toen ben ik opnieuw een introductiecursus gaan doen in Nijmegen. Nu doe ik dus al een paar jaar aan zen en na mijn verhuizing naar Zeist volg ik mijn wekelijkse lessen bij Bettina in Zen.nl Zeist.

Wat heb je eraan?
Ik ben van mezelf een echte piekeraar. Dingen kunnen bij mij heel erg malen, bewust maar ook zonder dat ik dat direct door heb. Maar dan ben ik wel heel onrustig. Door te mediteren sta ik daarbij stil en besef ik dat iets kennelijk heel erg belangrijk voor me is. Het is die bewustwording die rust geeft. Als ik het eenmaal in zie dan weet ik bijvoorbeeld dat ik er iets mee moet doen.

Ik heb een tijdje lesgegeven en ik had een groep waarmee het niet lekker klikte. Er zat wat weerstand bij zowel de groep als bij mij en de bijeenkomsten waren daardoor niet gezellig. Ik begreep niet waar dat aan lag maar ik begon wel tegen de volgende werkgroep op te zien. Tijdens het mediteren kwam ineens het besef: zij zijn net zo onzeker als ik. Waardoor ik ook inzag dat ze me binnen zien komen 'met onweer'. De manier waarop ik binnenkom laat zien dat ik er geen zin in heb. Dat komt bij hen over en zo versterken we elkaar. De keer daarna kwam ik anders binnen, rechtop en zo neutraal mogelijk. En dat werkte. Daarna ging het meteen veel beter, er was geen irritatie meer en dat was een wereld van verschil. Dat kwam allemaal door dat inzicht.

Zouden andere studenten er ook iets aan hebben?
Het moet wel bij je passen. Medestudenten die tegen dezelfde dingen aanliepen als ik, zoals piekeren, slecht slapen, stress en onzekerheid, gingen daar anders mee om. Sommigen namen het gewoon aan, "het hoort erbij, zo is het nu eenmaal" en lieten het zo, maar ik vond dat ik daar iets mee moest doen.

Mediteren werkt denk ik alleen maar als je bereid bent om je te ontwikkelen, als je opzoek bent naar een manier om aan te passen hoe je in de wereld staat, hoe je naar de dingen kijkt. Mediteren is zelfontdekking en ontwikkeling, niet leren wat een ander heeft bedacht. Als iemand naar zichzelf wil kijken en bereid is te veranderen is dit een hele mooie stap om je mentaal te ontwikkelen.

Meer informatie over de introductiecursus vind je via deze link.

De ervaringen van eerdere studenten die aan het woord kwamen lees je hier:
1. Joris, student psychologie en filosofie en zencursist
2. Jeroen, student duurzame energietechniek en zencursist
3. Vivian, student Psychologie en zencursist
4. Aniek, student Psychologie en zencursist
5. Sophie, student Taalwetenschappen en zencursist
6. Emmy van der Wal is net klaar met de studie Onderwijsassistent en Jacco Dijkstra studeert ICT. Beide zijn zencursist
7. Pim Davelaar student Sport en management en zencursist