whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, studenten, introductiecursus, hotelmanagement, geleide meditatie, gedachten, rustig, oefening, slaapmodus, druk in het hoofd, mentale conditie, zweverig, sport, belevingswereld, delen


Hotelmanagement en zenCecille Plomp, Zen.nl Enschede

De afgelopen maanden was regelmatig in het nieuws hoe slecht studenten zich voelen. 28.000 studenten vulden een vragenlijst in en 51 procent rapporteerde psychische klachten, van wie 12 procent in ernstige mate, zo staat vermeld in de media. Veelgenoemde klachten zijn uitputting, eenzaamheid en prestatiedruk. Gelukkig doen sommige studenten een cursus zenmeditatie en ervaren dat thuis en samen in een groep mediteren een methode is om beter om te gaan met alle uitdagingen. We publiceerden al de ervaringen van meerdere studenten zie onderaan dit artikel de links. Vandaag het verhaal van Tya.

Suggesties: ken jij ook een student die wel wat zen kan gebruiken? Stuur hem of haar dan dit artikel door.

Tya mediteert sinds oktober 2021 en is aan het afstuderen bij Saxion voor haar studie hotelmanagement. Tya: ‘Als ik ‘s ochtends mediteer sta ik al 1-0 voor’.


Waarom ben je begonnen met mediteren?
De posters van Zen.nl langs de weg gaven net het zetje. Ik was niet echt op zoek, maar al wel bezig met geleide meditatie. Ik wist niet wat het verschil was en ging er heel blanco in. Nu heb ik een heel ander beeld gekregen van meditatie. Ik herinner me heel goed dat toen ik voor het eerst meedeed dat ik dacht ‘nu ben ik aan het spacen’. Het was een gekke ervaring, dit had ik nog nooit meegemaakt, dit wilde ik wel verder onderzoeken, het triggerde me. Maar mijn beeld van meditatie is inmiddels behoorlijk veranderd. Rustig zitten aan niks denken, is eigenlijk best een moeilijke oefening, om met je gedachten maar gewoon te zijn. Ik heb ontdekt dat zen een actieve vorm van mediatiebeoefening is. Je bent actief zodat je daarna de rust ervaart. Dus niet dat de oefening zelf de rust opzoeken is. In geleide meditatie heb je dat wel, dan kom je gelijk in een soort slaapmodus en als je dan eruit komt moet je echt wakker worden, acclimatiseren. Bij zenmeditatie merk je dat je juist heel snel weer terug bent. Je blijft actief, ik merk dat de overgang minder moeilijk is.

Merk je ook effect in je studeren?
Ja, ik merk dat als ik het niet doe ik er dan een beetje van baal. Ik heb wel eens in de les gezegd dat in de ochtend mediteren voelt alsof je 1-0 voorstaat in de dag. Een goed begin heb je dan al. Dus als ik gestrest ben dan denk ik ‘shit had nou gemediteerd dan was je er relaxt mee omgegaan en niet zo druk in je hoofd geweest’, dat merk ik dan te laat. Het is een mentale conditie die je moet onderhouden, wat op zich ook wel logisch is. Maar als je je conditie onderhoudt, dan werpt het zeker vruchten af. Ik heb niet een goed ritme, ga niet elke dag naar school of naar het werk in deze tijd.
Mijn advies zou zijn: leer om niet uit te stellen. Trap niet in de valkuil van, ‘ik doe het later wel’. Als ik het wel nu doe ervaar ik gewoon meer rust.
Mensen hebben vaak het beeld dat het zweverig is, ‘ga jij maar lekker aan zen doen’, maar dan zeg ik ‘probeer het maar eens, het is hard werken’. Het is echt conditie opbouwen, net als bij sport.

Uit welke les heb je het meest geleerd?
De les over projectie en selectieve perceptie. Door met de groep de projectie-oefening te doen zie je ineens heel duidelijk dat iedereen in zijn of haar eigen belevingswereld zit. Niets is goed of fout. Het maakt je heel bewust dat dit of dat niet dé waarheid is. Als ik in mijn leven nu ergens tegenaan loop, dan weet ik dat mijn visie ook zijn beperkingen heeft. Dat geeft meer rust en legt minder druk op van alles en nog wat. Dingen niet zo zwaar maken, het is ook maar hoe het is. Iedereen ziet het anders.
De diverse samenstelling van de groep werkt heel goed. Het is fijn met de rituelen die we doen. We zijn echt een groep die het met elkaar probeert en er groeit duidelijk een band. Je gaat er voor jezelf heen, en toch ervaar je het met elkaar. Het is mooi om dingen te delen. Iedereen heeft dezelfde moeilijkheden. Het is leuk om te zien, heel universeel. De oefening is voor iedereen hetzelfde, maar iedereen haalt er zijn eigen ding uit.

Meer informatie over de introductiecursus vind je via deze link.

Eerder publiceerden we de ervaringen andere studenten, zie hieronder de eerdere publicaties.

1. Joris, student psychologie en filosofie en zencursist
2. Jeroen, student duurzame energietechniek en zencursist
3. Vivian, student Psychologie en zencursist
4. Aniek, student Psychologie en zencursist
5. Sophie, student Taalwetenschappen en zencursist
6. Emmy van der Wal is net klaar met de studie Onderwijsassistent en Jacco Dijkstra studeert ICT. Beide zijn zencursist
7. Pim Davelaar student Sport en management en zencursist
8. Bas van der Wal student advocatuur en zencursist
9. Rebecca Glans student Computer Science en zencursist