whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, studenten, introductiecursus, roeien, topsport, meer focus, nieuwsgierig, vooroordelen, organiseren, studie, piekeren, rust, prestatiedruk, genieten, aandacht, ontspannen, pijn, loslaten, stress, adrenaline
Fotografie door WvZandwijk


Lennart studeert, roeit en mediteertMaarten Bronts, Zen.nl Groningen

De afgelopen maanden was regelmatig in het nieuws hoe slecht studenten zich voelen. 28.000 studenten vulden een vragenlijst in en 51 procent rapporteerde psychische klachten, van wie 12 procent in ernstige mate, zo staat vermeld in de media. Veelgenoemde klachten zijn uitputting, eenzaamheid en prestatiedruk. Gelukkig doen sommige studenten een cursus zenmeditatie en ervaren dat thuis en samen in een groep mediteren een methode is om beter om te gaan met alle uitdagingen. We publiceerden al de ervaringen van meerdere studenten zie onderaan dit artikel de links. Vandaag het verhaal van Lennart.

Suggesties: ken jij ook een student die wel wat zen kan gebruiken? Stuur hem of haar dan dit artikel door.

Lennart Kruizenga (24) studeert neurowetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen en combineert dit met wedstrijdroeien op studenten-topsportniveau.

“Ik had al iets gelezen over zen, bijvoorbeeld in het profbasketbal, waar mensen als Michael Jordan vertellen over meer focus tijdens een wedstrijd. Onze roeicoach Steven is ook zenleraar, dus dat werkt erg aanstekelijk.
Steven vertelt soms over meditatie, maar het bleef lange tijd een vreemd en ver-van-mijn-bed-verhaal. Toch werd ik steeds nieuwsgieriger!”

Lennarts vooroordelen werden snel verbrijzeld: “Het lukt me nu een stuk beter om alles goed te organiseren: de studie, de topsport, alle logistiek eromheen — én privé natuurlijk, haha. Op alle fronten haal ik er meer uit. Ik ben minder aan het piekeren, heb meer rust en voel veel minder prestatiedruk. En tijdens wedstrijden ben ik meer ín het moment.”

Na de wekelijkse zazenkai-avond fietst hij opgebeurd terug naar huis: “Ik ervaar meer nen, kan bewuster genieten van details. Goed, het vergt me ook een relatief offer, want die avond kan ik niet aan iets anders besteden. En daar zit juist de kracht: doordat ik langer dan een paar minuten met volle aandacht en zonder afleiding bezig ben, verloopt de trainingsdag die eropvolgt ook meer ontspannen. Mijn pijntolerantie ligt hoger, het gaat minder snel met me aan de haal.”

In de filosofie-stroming van de Stoïcijnen herkent Lennart enkele raakvlakken: “Dat resoneert wel, ja. Iemand als Aurelius bijvoorbeeld, die schrijft ook over loslaten, en de rust in het moment ervaren. De ruis laten gaan en die omzetten tot actie. Nu was ik al redelijk stoïcijns, maar mijn omgeving vindt me tegenwoordig makkelijker in de omgang. Bij stress neemt de adrenaline minder snel de overhand. Een sterke aanbeveling!"

Meer informatie over de introductiecursus vind je via deze link.

Eerder publiceerden we de ervaringen andere studenten, zie hieronder de eerdere publicaties.

1. Joris, student psychologie en filosofie en zencursist
2. Jeroen, student duurzame energietechniek en zencursist
3. Vivian, student Psychologie en zencursist
4. Aniek, student Psychologie en zencursist
5. Sophie, student Taalwetenschappen en zencursist
6. Emmy van der Wal is net klaar met de studie Onderwijsassistent en Jacco Dijkstra studeert ICT. Beide zijn zencursist
7. Pim Davelaar student Sport en management en zencursist
8. Bas van der Wal student advocatuur en zencursist
9. Rebecca Glans student Computer Science en zencursist
10. Tya, student Hotelmanagement en zencursist