whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, studenten, introductiecursus, chaos, stress, ratelen, wereld, milieu, corona maatregelen, klimaatverandering, lijstjes, controle, overzicht, hoofd vol, bewustwording, acceptatie, energie, opruimen


Opgeruimde kamer, opgeruimd hoofdDorien Duyndam, Zen.nl Eindhoven

De afgelopen maanden was regelmatig in het nieuws hoe slecht studenten zich voelen. 28.000 studenten vulden een vragenlijst in en 51 procent rapporteerde psychische klachten, van wie 12 procent in ernstige mate, zo staat vermeld in de media. Veelgenoemde klachten zijn uitputting, eenzaamheid en prestatiedruk. Gelukkig doen sommige studenten een cursus zenmeditatie en ervaren dat thuis en samen in een groep mediteren een methode is om beter om te gaan met alle uitdagingen. We publiceerden al de ervaringen van meerdere studenten zie onderaan dit artikel de links. Vandaag het verhaal van Dorien.

Suggesties: ken jij ook een student die wel wat zen kan gebruiken? Stuur hem of haar dan dit artikel door.

Dorien is 4e jaars student Electrical Engineering aan de TU Eindhoven en vertelt hoe zenmeditatie haar heeft geholpen om chaos en stress kwijt te raken.

Ik heb er een handje van om ontzettend te ratelen, ik praat maar door als ik ergens vol van ben. In mijn hoofd ratelde het ook maar door en al die gedachten stresten mij echt heel erg. Ik dacht na over de wereld, over het milieu, over corona-maatregelen en over klimaatverandering maar ook over alles wat ik nog moest doen voor mijn studie. Eindeloos maakte ik lijstjes om maar overzicht en controle te krijgen, maar dat lukte niet. En omdat de lijstjes niet werkten, kreeg ik nog meer stress. Mijn hoofd zat helemaal vol en daardoor kwam ik nergens meer aan toe, niet aan studeren, niet aan leuke dingen doen, niet aan mijn studentenkamer opruimen.

Mijn oom heeft de introductiecursus zenmeditatie gedaan en mijn moeder raadde mij aan het ook eens te proberen. Eerlijk gezegd was ik behoorlijk sceptisch, hoe gaat stilzitten mij helpen? Maar mijn oom had er baat bij en mijn hoofd liep ondertussen compleet vast, dus ik had niets te verliezen en besloot het te proberen. Ik mediteer nu ondertussen bijna anderhalf jaar en het is heel wat rustiger geworden in mijn hoofd. Ik ben me veel bewuster van mijn gedachten en patronen, zodat ik me er niet meer zoveel en zo lang door laat meeslepen.

Bewustwording en acceptatie zijn wel de twee kernwoorden voor mij. Ik ben me bewust geworden van hoe ik reageer op situaties en dat geeft mij de ruimte om een volgende keer te kiezen hoe ik ergens op reageer. Maar ik moet nog steeds hard oefenen hoor! Laatst dacht ik na een gesprek, shit ik heb hem weer onderbroken in zijn verhaal. Ik neem me dan voor om de volgende keer aandachtiger te luisteren. En ik accepteer het ook van mezelf als dat aandachtig luisteren weer eens niet lukt. Ik accepteer ook dat ik niet in mijn eentje de klimaatproblematiek kan oplossen en de wereld kan verbeteren. Maar ik kan wel in mijn eentje mijn steentje bijdragen, dat heeft ook effect en het geeft me een goed gevoel.

Toen ik begon met mediteren had ik het vooral heel druk in mijn hoofd. Ik sliep slecht en kende nooit rust. Op dit moment heb ik het letterlijk heel erg druk met mijn studie en met mijn werk voor de studentenvereniging, maar in mijn hoofd is het behoorlijk rustig. Ik kan nu ook veel beter mijn aandacht richten. Als ik studeer dan studeer ik, als ik ontspan dan ontspan ik en zo lekt mijn energie niet weg. Ik ruim nu ook grondig mijn studentenkamer op voordat een nieuw kwartaal begint. Een opgeruimde kamer is een opgeruimd hoofd. Heel simpel, heel praktisch, heel zen.

Meer informatie over de introductiecursus vind je via deze link.

Eerder publiceerden we de ervaringen andere studenten, zie hieronder de eerdere publicaties.

1. Joris, student psychologie en filosofie en zencursist
2. Jeroen, student duurzame energietechniek en zencursist
3. Vivian, student Psychologie en zencursist
4. Aniek, student Psychologie en zencursist
5. Sophie, student Taalwetenschappen en zencursist
6. Emmy van der Wal is net klaar met de studie Onderwijsassistent en Jacco Dijkstra studeert ICT. Beide zijn zencursist
7. Pim Davelaar student Sport en management en zencursist
8. Bas van der Wal student advocatuur en zencursist
9. Rebecca Glans student Computer Science en zencursist
10. Tya, student Hotelmanagement en zencursist
11. Lennart Kruizenga studeert neurowetenschappen en is zencursist