whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, studenten, introductiecursus, smartphone, app, discipline, concentratie, rust, zendo, uitdagingen, beloning


Ik zocht meer disciplineMaarten Bronts, Zen.nl Groningen

De afgelopen maanden was regelmatig in het nieuws hoe slecht studenten zich voelen. 28.000 studenten vulden een vragenlijst in en 51 procent rapporteerde psychische klachten, van wie 12 procent in ernstige mate, zo staat vermeld in de media. Veelgenoemde klachten zijn uitputting, eenzaamheid en prestatiedruk. Gelukkig doen sommige studenten een cursus zenmeditatie en ervaren dat thuis en samen in een groep mediteren een methode is om beter om te gaan met alle uitdagingen. We publiceerden al de ervaringen van meerdere studenten zie onderaan dit artikel de links. Vandaag het verhaal van Frank.

Suggesties: ken jij ook een student die wel wat zen kan gebruiken? Stuur hem of haar dan dit artikel door.

Frank Smit (26) studeert geschiedenis en digital humanities aan de Rijksuniversiteit Groningen. Mediteren met de smartphone werkte voor hem niet zo goed. Wat hij zocht vond hij bij Zen.nl Groningen.

Hij begon (als zovelen) met meditatie in een smartphone-app: “Ik zocht meer discipline, concentratie en rust. Via de smartphone werkt het tóch niet zo goed. Ik miste iets. Het voelde zo gestroomlijnd en geïndustrialiseerd. Ik wilde dit graag gaan leren van een leraar die uit eigen ervaring lesgeeft.”

Juist in die periode had hij een moment van ontwaking — “Ik voelde de grote vragen van het leven knagen… wat doen we hier op Aarde, wat is dit bestaan? Dat wil ik onderzoeken.”

Zen.nl bleek het schot in de roos: “Ik voelde mij meteen op mijn plek in de zendo, bij onze leraar Arno en met de groep. Eerst wel even wennen, ook de fysieke houding. Toch vond ik meteen juist in die uitdagingen een grote beloning. Want als je je aanvankelijke weerstand kan beschouwen, onderzoeken en uitdagen, liggen er grote potten goud aan de horizon.
Wat me bijvoorbeeld enorm aanspreekt is de nadruk op eenheid: van lichaam en geest, van rust en training. Alles. Het hielp me meteen, ik ervaar een verhoogd bewustzijn, meer nuance in gevoelens, scherpere waarneming."

Inmiddels is de honeymoon-fase voorbij, de eerste nieuwigheid is eraf. Een Tibetaanse Rinpoche (leraar) noemt dat het aangekoekte kommetje: in het begin voelt het geweldig om met losweken te beginnen, daarna kom je erachter dat er nog een hele hoop werk in het verschiet ligt, en dán ga je serieus de diepte in."

Frank merkt ook effecten in de interactie met zijn omgeving: “Bijvoorbeeld in de relatie met mijn ouders. Natuurlijk komt iedereen wel eens wrijving of verwijten tegen. Maar het lukt me nu veel beter om ieders standpunten te overzien, mijn eigen bijdrage in de dynamiek te beschouwen en zodra de neiging ontstaat om in een spiraal te verdwijnen, stap ik er uit en voorkom zo dat we er met z’n allen intrappen. Heel waardevol!”

Een warme aanbeveling? “Jazeker, dit raad ik iedereen aan. Juist en vooral als je nog wat koudwatervrees hebt, of vooroordelen. Die kun je bij Zen.nl op onvergelijkbare wijze uitdagen. Dus als je denkt ‘da’s toch niets voor mij…’ júist doen. Je kunt veel leren over jezelf en verrast komen te staan.”

Meer informatie over de introductiecursus vind je via deze link.

Eerder publiceerden we de ervaringen andere studenten, zie hieronder de eerdere publicaties.

1. Joris, student psychologie en filosofie en zencursist
2. Jeroen, student duurzame energietechniek en zencursist
3. Vivian, student Psychologie en zencursist
4. Aniek, student Psychologie en zencursist
5. Sophie, student Taalwetenschappen en zencursist
6. Emmy van der Wal is net klaar met de studie Onderwijsassistent en Jacco Dijkstra studeert ICT. Beide zijn zencursist
7. Pim Davelaar student Sport en management en zencursist
8. Bas van der Wal student advocatuur en zencursist
9. Rebecca Glans student Computer Science en zencursist
10. Tya, student Hotelmanagement en zencursist
11. Lennart Kruizenga studeert neurowetenschappen en is zencursist
12. Dorien is 4e jaars student Electrical Engineering en is zencursist