whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, studenten, introductiecursus, miss beauty, rustig, ritme, regelmaat, druk in het hoofd, loslaten, zelfverzekerder, hoofd leeg, concentratie, geluk, dankbaar, tijd, slapen, hier en nu, persoonlijke ontwikkeling


Miss beauty door zencursusCecille Plomp, Zen.nl Enschede

De afgelopen maanden was regelmatig in het nieuws hoe slecht studenten zich voelen. 28.000 studenten vulden een vragenlijst in en 51 procent rapporteerde psychische klachten, van wie 12 procent in ernstige mate, zo staat vermeld in de media. Veelgenoemde klachten zijn uitputting, eenzaamheid en prestatiedruk. Gelukkig doen sommige studenten een cursus zenmeditatie en ervaren dat thuis en samen in een groep mediteren een methode is om beter om te gaan met alle uitdagingen. Vandaag deel 5 in een serie van studenten die zenmeditatie ontdekten om beter om te kunnen gaan met alle uitdagingen. Zie onderaan de links naar eerder gepubliceerde ervaringen van studenten.

Suggesties: ken jij ook een student die wel wat zen kan gebruiken? Stuur hem of haar dan dit artikel door.

Madelief Bellers is 22 jaar, mediteert een jaar, doet een minor neuropsychologie en is finaliste 'Miss beauty Overijssel'. Ze vertelt hier graag wat de zencursus voor haar betekent.

Hoe ben ik begonnen met mediteren?
Ik mediteer nu ongeveer een jaar en heb er meerdere boeken over gelezen. Ik vond het allemaal heel interessant en zocht naar een meditatiecursus op internet en kwam gelijk op de site van zen.nl. Ik wilde vooral graag meer ritme en regelmaat krijgen in het mediteren en dat is gelukt. Door de cursus ben ik ook veel vaker gaan mediteren. De lesavond op de woensdag, daar kijk ik de hele week naar uit, daar word ik helemaal rustig van. Ik ben heel druk in mijn hoofd, vooral met school en wat ik allemaal moet doen. Dat kan ik vaak niet loslaten, maar als ik dan in de groep mediteer, ben ik helemaal zen. Dat vind ik zo lekker. Ik moest in het begin wel wennen aan de manier van mediteren, ik was gewend om via youtube geleide meditatie te doen. Daarbij sluit je je ogen. Ik vond het heel lastig, om met mijn open ogen en met een hele andere houding voor langere tijd te mediteren. Op de lesavond doe je meestal twee keer een meditatie en daardoor kom je er best wel makkelijk in. Daarom doe ik het thuis zelf nu ook altijd zo. Dan denk ik ‘even de telefoon helemaal weg, even helemaal niks’. Ik kan het zelf doen en merk dan dat er meer dingen naar boven komen, dan wanneer ik mediteer met een youtube-filmpje. Zoals dingen die ik niet heb verwerkt, zowel negatieve als positieve dingen. Door de cursus ben ik veel zelfverzekerder geworden.

In hoeverre heeft meditatie je geholpen tijdens je studie?
Meditatie heeft me veel geholpen, want ik word snel afgeleid. In de klas zit ik vaak om me heen te kijken en let ik niet op. Thuis neem ik regelmatig kleine pauzes. Dan ga ik mediteren en maak ik mijn hoofd even helemaal leeg en ga weer verder met studeren. Dat is fijn en heel behulpzaam bij mijn studie. Vooral de online lessen hebben me geholpen om de concentratie erbij te houden. Het helpt me ook heel erg om te leren om te gaan met de druk die ik voel. Daar hebben we in de cursus goede tips voor gekregen. En ook het stukje rust vinden en hoe je dat het beste kan doen. Dat doe ik nu door te mediteren en ik denk dat het voor heel veel mensen helpt.

Ben je nu gelukkiger?
Toen ik begon zat ik niet lekker in mijn vel, ik zat toen op een 5 of 6, nu zit ik op een 8. Het komt echt door de meditatie. Het laat me zien waar ik gelukkig mee ben en dat ik positiever kan denken af en toe. Ik denk dat ik doorga naar de gevorderdencursus, omdat het gewoon heel goed is om die houvast te hebben. Die wekelijkse momenten dat je gericht bent op meditatie en nieuwe dingen leren, een soort van ‘me time’. Je kunnen ontspannen is voor iedereen belangrijk. Daarom vind ik al die leeftijdsverschillen in de groep zo mooi. Ik was de jongste in de groep, sommigen waren al in de 50. Ik kan heel veel leren van hen en zij van mij. Super leuk.

Lukt het om thuis te mediteren?
Het is lastig om het in mijn systeem te krijgen zoals tandenpoetsen, het is nu nog wel een strijd, maar ik probeer het elke ochtend als ik wakker word, ook al is het maar 10 minuten. Dat is al beter dan niks. Als je denkt, ‘ik heb er helemaal geen tijd voor', ga dan gewoon 10 minuten eerder uit bed, zodat je wel goed de dag begint. Als dat lukt ben ik dankbaar voor een nieuwe dag en ga tevreden aan de slag. In de avond mediteer ik soms ook. En als ik in mijn bed lig en ik merk dat m’n hoofd kneiter vol zit, dan ga ik alsnog mediteren. Dan pas kan ik weer slapen.

Wat zijn je plannen?
Ik ben finalist van Miss beauty Overijssel. Ik was gescout door iemand en toen heb ik meegedaan aan een casting programma. Ik ben nu samen met negentien andere meiden door naar de finale op 20 maart, heel veel zin in. Je moet jezelf wel goed voelen om aan zoiets mee te doen, je staat elke keer op foto’s dus je moet niet elke keer denken, ‘oh vind ik niet fijn’. Je laat jezelf echt zien en de meditatiecursus heeft mij hierbij zeker geholpen. Ik ben veel zelfverzekerder. Vaak sta ik stil bij de dingen waar ik gelukkig van word en voel dat ik trots mag zijn op wie ik ben. Ik ga dit gewoon doen!. Die positieve houding heb ik gekregen door de cursus. Ik leef in het hier en nu en probeer van elk moment te genieten. Ik denk nog niet heel erg vooruit, als ik iets wil, dan komt het vaak wel goed.
De buitenkant is niet het belangrijkste, absoluut niet. Het is gewoon dat ik me realiseer dat ik nu gelukkiger ben dan dat ik eerst was, dat gevoel heeft me ertoe gezet om mee te doen aan deze castingdag en ook dat ik ermee doorgegaan ben. Het begint er allemaal mee hoe je je van binnen voelt. Zonder deze meditatiecursus had ik me niet aangemeld. Ik wil nog verder studeren en denk een master te gaan doen aan de universiteit.

Tip van Madelief:
Ze kreeg toen ze zich had aangemeld voor de cursus te horen: ‘Mediteren, waarom dan? Dat is toch voor oudere mensen?’ Ze zegt: Nee, dat is echt niet waar. Ik heb er ontzettend veel van geleerd. Deze cursus is heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Meditatie is goed voor jezelf, je wordt rustiger en gaat anders naar het leven kijken. Zo leer je veel positiever in het leven te staan het dat helpt je op heel veel gebieden. Ik zou het echt iedereen aanraden!

Meer informatie over de introductiecursus vind je via deze link.

Eerder publiceerden we de ervaringen andere studenten, zie hieronder de eerdere publicaties.

1. Joris, student psychologie en filosofie en zencursist
2. Jeroen, student duurzame energietechniek en zencursist
3. Vivian, student Psychologie en zencursist
4. Aniek, student Psychologie en zencursist
5. Sophie, student Taalwetenschappen en zencursist
6. Emmy van der Wal is net klaar met de studie Onderwijsassistent en Jacco Dijkstra studeert ICT. Beide zijn zencursist
7. Pim Davelaar student Sport en management en zencursist
8. Bas van der Wal student advocatuur en zencursist
9. Rebecca Glans student Computer Science en zencursist
10. Tya, student Hotelmanagement en zencursist
11. Lennart Kruizenga studeert neurowetenschappen en is zencursist
12. Dorien is 4e jaars student Electrical Engineering en is zencursist
13. Frank Smit studeert geschiedenis en digital humanities
14. Anouk Evertzen doet de hbo-opleiding bedrijfskunde