whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, studenten, introductiecursus, verlichting, balans, ethiek, apps, introductiecursus, boeddhisme, smartphone, leer denken wat je wilt denken, verwachtingen, lijden, omgaan, eenzaam, sesshin


Nick leerde waarnemen hoe hij met dingen omgaat



Maarten Bronts, Zen.nl Groningen

Nick Dekker (23) uit Rotterdam studeert civiele techniek en filosofie. In dit interview vertelt hij hoe hij bij Zen.nl een meditatieleraar, verdieping en zelfs verlichting vond op een moment dat zijn leven behoorlijk stroef liep.

Civiele techniek en filosofie? “Dat is inderdaad een combinatie die niet zo voor de hand ligt, hè?” lacht hij. “Maar het vult elkaar juist goed aan: de techniek is heel berekenend, exact en recht-door-zee. Met filosofie ernaast kan ik dat mooi in balans brengen. Meer perspectief, en ook aandacht voor de alfa-kant en ethiek.” Hoe dat er over een jaar of acht in de praktijk uitziet? “Nou, dat weet ik nog niet zo goed. Maar het zou kunnen dat ik dan binnen een project of bedrijf de mensen bewust kan maken van wat er speelt.”

Mediteren met apps
Voordat hij in september 2021 begon met de introductiecursus bij Zen.nl Rotterdam, was hij al op onderzoek uitgegaan: “Ik las al ongeveer een jaar lang boeken over het boeddhisme en zen. En ik mediteerde vrijwel dagelijks met smartphone apps en telde mijn ademhaling. Het prikkelde me al langer. In het begin voelde het nog fris en nieuw, maar na verloop van tijd kreeg ik twijfels en ontstond het verlangen om in een groep verdieping te zoeken met een leraar die zelf veel ervaring heeft. 'Guiding', feedback, gesprek. Dat soort dingen.”

Op zoek naar een leraar
Toen Nick aanklopte bij de zendo in Rotterdam vond hij zijn leraar in Ramon. “Het verliep vrij organisch: een vriend die al student was bij Zen.nl Delft bracht me op het spoor van Zen.nl (en leende me het boek Leer te denken wat je wilt denken van Rients) en zodoende was mijn aanmelding voor een cursus een logische stap. Ik was juist op een punt in mijn leven waarbij verschillende factoren tegelijk me dwars zaten. Ik had een studievak niet gehaald en met mijn vriendin liep het stroef. Ik dacht: ik moet een drempel over. Ik moet stappen zetten, zodat ik niet in hetzelfde moeras blijf doorploeteren.”
Komen soms de dingen vaak niet precies op het juiste moment samen? “Zo gaat het wel vaak, hè?” lacht Nick. “Ik doorzag dat het meer de interne dan externe factoren waren — en dat ik zo niet verder kon. Ik had een stap in een andere richting nodig.
In het begin bij de introductiecursus liep ik meteen aan tegen de hoge verwachtingen die ik vaak vooraf bij dingen heb. Hollywood-beelden van een mystieke oosterse wijsgeer, met een gewaad en een staf… Ramon is juist heel nuchter, down-to-earth en praktisch ingesteld. Hij komt met heldere voorbeelden uit zijn eigen ervaring.”

Nieuwe inzichten
Welke praktische veranderingen en effecten ervaart Nick als gevolg van de beoefening van zenmeditatie: “Ik neem die veranderingen beter waar zoals ook hoe ik met dingen omga en het lijden draag. BToen ik bijvoorbeeld mijn scriptie schreef voelde ik me vaak maandenlang eenzaam, zoals ik in mijn eentje bezig was met al dat research. HHet is niet altijd fijn, zei ik soms tegen mezelf, en dat hoeft ook niet altijd, ook dat is okay. De pijn mag er ook zijn. In essentie is het dan ook goed. Geen paniek.” Zo eenzaam was het toch niet altijd? “Ik kan altijd genoeg delen met vrienden. Ook toen, in die scriptieperiode, sprak ik hierover met een vriend en hij zei ‘het leven is lijden.’ We kunnen samen lijden. En samen erom lachen.”
Hij vertelt verder: “Het streven naar lichter, ver-licht-ing. Minder donker, minder zwaar. Is dat niet hetzelfde als het dragen van het lijden beter leren hanteren? Kunnen zwaarte en lichtheid wel helemaal onderscheiden worden? Het lijden wordt deels veroorzaakt door je reactie erop, dus zodra je je benadering wijzigt, verlicht er al meteen iets. Hoewel je jezelf er niet kunt uitdenken als je op het diepst in een crisis zit, zo makkelijk is het niet.”

Doorgaan op dit pad
Voor de nabije toekomst blijft Nick de het zenpad en gerelateerde paden bewandelen: “Ik blijf de stille ochtenden in de zendo bezoeken, en ik wil binnenkort op sesshin. Ook ga ik op zoek naar een fijne Aikido-school hier in de buurt. Of ik ga andere vormen van krijgskunst onderzoeken. Ik wil graag het fysieke erbij betrekken. Het is hoe dan ook iets dat de rest van mijn leven bij me blijft. De mystieke, poëtische kanten blijf ik verkennen. Het is een pad dat ik graag bewandel.”

De afgelopen maanden was regelmatig in het nieuws hoe slecht studenten zich voelen. 28.000 studenten vulden een vragenlijst in en 51 procent rapporteerde psychische klachten, van wie 12 procent in ernstige mate, zo staat vermeld in de media. Veelgenoemde klachten zijn uitputting, eenzaamheid en prestatiedruk. Gelukkig doen sommige studenten een cursus zenmeditatie en ervaren dat thuis en samen in een groep mediteren een methode is om beter om te gaan met alle uitdagingen. Vandaag deel 5 in een serie van studenten die zenmeditatie ontdekten om beter om te kunnen gaan met alle uitdagingen. Zie onderaan de links naar eerder gepubliceerde ervaringen van studenten.

Suggesties: ken jij ook een student die wel wat zen kan gebruiken? Stuur hem of haar dan dit artikel door.

Meer informatie over de introductiecursus vind je via deze link.

Eerder publiceerden we de ervaringen andere studenten, zie hieronder de eerdere publicaties.
1. Joris, student psychologie en filosofie en zencursist
2. Jeroen, student duurzame energietechniek en zencursist
3. Vivian, student Psychologie en zencursist
4. Aniek, student Psychologie en zencursist
5. Sophie, student Taalwetenschappen en zencursist
6. Emmy van der Wal is net klaar met de studie Onderwijsassistent en Jacco Dijkstra studeert ICT. Beide zijn zencursist
7. Pim Davelaar student Sport en management en zencursist
8. Bas van der Wal student advocatuur en zencursist
9. Rebecca Glans student Computer Science en zencursist
10. Tya, student Hotelmanagement en zencursist
11. Lennart Kruizenga studeert neurowetenschappen en is zencursist
12. Dorien is 4e jaars student Electrical Engineering en is zencursist
13. Frank Smit studeert geschiedenis en digital humanities
14. Anouk Evertzen doet de hbo-opleiding bedrijfskunde
15. Madelief Bellers mediteert een jaar en doet een minor neuropsychologie