Zen.nl Rients Ritskes
Zen.nl
ZenActueel
Zen.nl Rients Ritskes kaart Nederland vestigingen
Zen.nl Rients Ritskes

Nummer 9, 28 februari 2014. Zie hieronder het archief
Zenstory: Ik hoef het niet te weten
Elja, Zen.nl 's-Hertogenbosch. In april 2012 ben ik gestart met lessen bij Zen.nl 's-Hertogenbosch, bij Henk Goossens. Vanaf het eerste moment hebben de lessen mij veel gegeven. Terugkijkend ben ik op het goede moment gestart met zen, ik zat in die periode dichtbij een ervaring van grote radeloosheid. Dankzij zen weet ik nu dat dit soort situaties vaak niet met alleen het denken op te lossen zijn. Het werkt vaak beter om het gevoel van radeloosheid, redeloosheid, reddeloosheid en machteloosheid niet te willen wegdenken, maar te accepteren dat deze gevoelens er zijn en je zo openstellen voor de creatieve kracht ervan. Hoe paradoxaal dat ook lijkt.
Door te mediteren ontdekte ik al gauw dat je naar je emoties kunt kijken, dat je je emoties niet bent. Sinds vier jaar ben ik moeder van twee pleegdochters.
In 2012 kwamen we in zwaar weer met onze jongste pleegdochter. Ik wist niet hoe ik om moest gaan met haar woedeaanvallen en slapeloosheid. Het leek wel of ze zichzelf steeds vaker pijn ging doen. Fysiek werd ze ook steeds sterker. Mijn partner en ik hadden nooit ruzie, behalve over haar. Ze leek een wig tussen ons te drijven. Mijn angst om haar te verliezen groeide ook. Al met al belandde ik in een orkaan van emoties. Radeloos voelde ik me.

Ik-weet-het-niet
Dankzij mijn ervaringen met zen durfde ik het oog van de orkaan binnen te gaan. En daar.... viel alles stil. Ik had enorme angst voor mijn niet-weten, voor mijn machteloosheid.
Wanneer ik een ander zag lijden stond ik altijd direct in de actiemodus. 'Ik moet redden wat er te redden valt en vechten'. Maar dit werkte allemaal niet. Tot mijn grote wanhoop resulteerde het letterlijk in vechten met de kleine leeuwin.
Ik zie mij nog zitten op haar bed, 's avonds laat, haar kamer totaal overhoop getrokken en zij in de klerenkast en niet van plan om eruit te komen. Ik bleef zitten op het bed en besefte dat ik echt geen idee had wat ik moest zeggen, of doen. En op dat gevoel probeerde ik voor het eerst mijn aandacht te richten. 'Ik - weet - het - niet'.
In stilte niet weten en niets doen was een eerste opening naar een nieuw contact tussen ons beiden en een nieuw manier van omgaan met mijzelf. Omdat ik mezelf toestond niet te weten, verdween mijn paniek en mijn schuldgevoel om mijn onmacht.
In de stilte van het niet-weten kreeg zij de ruimte om haar woede te laten varen, te stoppen met vechten en haar verdriet toe te laten. In haar verdriet liet ze mij ook toe en
kon ik haar troosten.
Deze ervaring heeft me veel motivatie gegeven op mijn zen weg. Zenbeoefening gaat over leven in het hier en nu. Maar wat betekent dat voor mij?

Van denken naar fysiek ervaren
Denken helpt mij zeker niet bij alles, integendeel. Het brengt me vaak van de regen in de drup. Door op dit soort momenten stil te staan bij het gevoel dat het niet-weten oproept, blijf ik meer

ZenActueel 14 februari 2014

in het nu. Door mijn aandacht naar binnen te richten en te beleven dat ik het niet weet, maak ik met mijn denken geen nieuwe verhalen. Mijn denken maakte de situaties die ik moeilijk vind, vaak nog erger; 'Ik ben geen goede moeder', 'Ik moet haar woede stoppen', 'Wat erg dat ik niet weet wat ik moet doen', 'Ze komt slaap te kort', 'Het komt nooit meer goed'. Even een losse greep uit de gedachtestroom op zulke momenten, die vervolgens weer een stroom aan nieuwe emoties oproept. In feite komen deze gedachten niet voort uit de situatie zoals die zich voordoet, maar uit mijn ideeën over hoe die situatie eigenlijk zou moeten zijn. Zo brengt het denken me eerder af van de situatie nu dan dat het denken me helpt om in rust met de voor mij moeilijke situatie om te gaan.
Door zenmeditatie leer ik me te richten
op mijn ademhaling. Ik word me bewust van de feitelijke fysieke beleving. Juist op momenten dat ik me ongemakkelijk voel of spanning ervaar, gebruik ik dat als signaal om terug te keren naar mijn lichaam. Waar zit de spanning in mijn lichaam? Ik ga er naartoe met mijn aandacht. Voorheen zou ik er door het denken juist van weggegaan zijn en dan nam de spanning alleen maar toe.
Door de spanning toe te laten, neemt ze af. In de rust die dan ontstaat wordt het ook rustig in mijn hoofd. Er ontstaat dan een soort leegte. Mijn ervaring nu is, dat ik dan nog steeds heel vaak niet weet wat te zeggen of wat te doen. Dus dan blijf ik stil. Vervolgens komt er dan echter altijd een (verrassend) antwoord van de ander...

Wat betekent zen in mijn leven? Voor nu?
Een grote opluchting dat ik het
niet hoef te weten.
Hoe heeft mij dit veranderd?
Het geeft mij vertrouwen in het leven.
Wil je ook jouw persoonlijke zenverhaal teruglezen in de ZenActueel en kans maken op een mooi handgemaakt zenpak ter waarde van €115,-? Stuur dan jouw Zenstory van maximaal 750 woorden naar zenactueel@zen.nl.
Zen en conflict
Wim Frankckena, Zen.nl Rotterdam. Toen een aantal jaren geleden een managementtrainer mij de woorden 'conflict is great' toevoegde had ik zo mijn bedenkingen. Aardige oneliner dacht ik, maar het gerucht ging dat de man vroeger als beroepsmilitair in het Israëlische leger had gewerkt en zoiets beïnvloedt


uiteraard het wereldbeeld, zo vond ik toen. Dus wie schetst mijn verbazing toen ik in een recente publicatie: Everything is workable, a zen approach to conflict resolution in zen kringen een soortgelijk pleidooi voor de heilzaamheid van conflicten las. Conflict is good news is de eerste boodschap in dit boek van Diane Musho Hamilton.

De positieve kracht van conflict
De meesten van ons hebben een hekel aan conflicten, vinden ze vaak onnodig en irritant, nauwelijks de moeite waard. Maar het valt niet te ontkennen dat conflicten nu eenmaal een onlosmakelijk deel van het dagelijks leven uitmaken. Iedere belangrijke roman, film, tragedie draait erom. Conflicten in de relatie, in het werk, met leveranciers. Zelfs de Dalai Lama ontkomt er niet aan, gezien de situatie in Tibet. Je kan dus beter maar leren om er goed mee om te gaan.
De positieve kant, het goede nieuws, is dat conflicten ook een intelligentie in zich hebben die kan leiden tot nieuwe inzichten.
Ze doorkruisen de dagelijkse routine, halen je uit je comfortzone en bieden zo ook een kans op groei en verandering.
Maar dat vereist wel dat je leert om goed met conflicten om te gaan. De meeste mensen blijven steken in het voor 100 procent de schuld bij de ander leggen; advocaten worden er rijk van. Bij het omgaan met conflicten tekenen zich drie bekende strategieën af:
1. doen alsof het conflict niet bestaat
2. toegeven aan de belangen van de andere partij om het conflict maar te vermijden
3. agressief de confrontatie aangaan.
De praktijk is dat vaak een mix wordt toegepast maar alle drie de strategieën hebben zo hun nadelen. Vandaar dat een alternatieve benadering wordt geschetst.

Nieuwe perspectieven
Hamilton heeft op het terrein van conflicten een rijke ervaring want ze is zowel een in de VS bekende zenleraar als mediator bij vele conflicten die bij rechtbanken spelen. Vanuit die rijke ervaring komt ze met een benadering van conflicten met drie perspectieven, ontleend aan het werk van Ken Wilber.
Het eerste perspectief is dat van het individuele bewustzijn, of het ego, dat een conflict met de ander heeft. In dit domein kan Zen door middel van meditatie helpen om de rust (enigszins) te bewaren, vooral door te focussen op wat er met jouw eigen emoties gebeurt en te proberen om de verhalen over het conflict die je in jezelf bijna eindeloos blijft herhalen tijdelijk even op afstand te zetten.
Het tweede perspectief ('wij') is het jezelf door middel van goed luisteren verplaatsen in de situatie van de ander om vervolgens samen te bekijken of er niet toch alternatieve mogelijkheden zijn om eruit te
komen.
En het derde perspectief ('het') is om als 'stille getuige', los van de emoties, in de objectieve buitenwereld te zoeken naar bijvoorbeeld extra informatie die een oplossing kan aanreiken. Bij elk perspectief worden in het boek oefeningen aangeboden.


Een van de vele goede adviezen is om in conflictsituaties vooral in de ik-vorm te spreken. Het advies lijkt gemakkelijk, maar schijn bedriegt. Het vergt best enige oefening want in conflicten spreken we haast standaard over 'jullie, jij, hij en zij. Door in het vervolg de ik-vorm te gebruiken ontwikkel je meer oog voor je eigen verantwoordelijkheid en de ander voelt zich minder snel aangevallen.

Poëzie
En voor de liefhebbers misschien goed om te weten, er staan in met name hoofdstuk 12 'Everything and nothing' ook prachtige poëtische passages over doorleefde eenheidservaringen.
Diane Musho Hamilton heeft een fascinerend boek over conflicten geschreven, al zullen ook na dit boek de conflicten de wereld niet uit zijn, gelukkig niet.
Mis de volgende ZenActueel niet, abonneer je hier.

Zen.nl nieuwsbrief 27 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 20 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 13 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 6 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 29 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 22 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 15 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 8 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 1 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 25 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 18 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 11 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 4 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 27 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 20 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 13 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 6 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 30 augustus 2013

Zen.nl nieuwsbrief 23 augustus 2013

Zen.nl nieuwsbrief 16 augustus 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 9 augustus 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 2 augustus 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 26 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 19 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 12 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 5 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 28 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 21 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 14 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 7 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 31 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 24 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 17 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 10 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 3 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 26 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 19 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 12 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 5 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 29 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 22 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 15 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 8 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 1 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 22 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 15 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 8 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 1 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 25 januari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 11 januari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 4 januari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 28 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 21 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 14 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 7 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 30 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 23 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 16 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 9 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 26 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 19 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 12 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 5 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 28 september 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 21 september 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief september 2012-2 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief september 2012-1 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012-4 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012-3 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012-2 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juli 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juni 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief mei 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief april 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief maart 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief februari 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief januari 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief december 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief november 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief oktober 2011 in pdf

Fotocollage uitzicht en opening Zen.nl Nijmegen 2 sept. 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief september 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juli 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juni 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief mei 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief april 2011 met Sri Lanka special in pdf

Zen.nl nieuwsbrief april 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief maart 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief februari 2011 met sesshin special in pdf

Zen.nl nieuwsbrief kerst 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.5 december 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.4 november 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.3 oktober 2010 met sesshin special in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.2 september 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.1 augustus 2010 in pdf over artsen en Zen

Zen.nl nieuwsbrief juni 2010 in pdf over sesshin in Barchem

Zen.nl nieuwsbrief april 2010 in pdf over Zen in China

Zen.nl nieuwsbrief over 2008 in pdf

Nieuws in de media

Casa luna radio interview op 2 november jl. met Rients over Zen en geluk

BNR Nieuwsradio interview met Rients Ritskes en Liselotte Smits, dd. 6-10-2010

Vanaf 9:28 minuten begint het interview!

Meer:

Videos, waaronder de sesshin film van Denemarken 2010

Boeken, waaronder het nieuwe boek Leer denken wat je wil denken / basisboek zentraining

Publicaties in de diverse media die over Zen.nl geschreven zijn, waaronder
De effecten van zen.