Zen.nl Rients Ritskes
Zen.nl nieuws
Nieuwsbrief
Zen.nl Rients Ritskes kaart Nederland vestigingen
Zen.nl Rients Ritskes

Nummer 36, 13 september 2013. Zie hieronder nieuwsbrief archief
Vrijdag de dertiende
Martine Schrage, Zen.nl Tilburg, oorspronkelijk geplaatst op ZorgkaartNederland. Vrijdag de dertiende was het, ik zal het nooit vergeten. Het begin van een schoon verbond tussen zen en mijn huisartsenwerk. En dat het nooit meer stuk zou kunnen, werd die dag meteen duidelijk.
Ik was al een jaar of twee bezig met zenmeditatie toen het tijd werd voor de volgende stap. Ik koos voor zencoaching en zou die dag het eerste coachingsgesprek hebben met mijn zenmeester. Ik had een helse week achter de rug, en donderdag had ik het punt bereikt dat het niet gekker kon worden. Toch wel: op die vrijdagochtend de dertiende meldt dokter nummer vier zich ziek, zodat ik moest werken op mijn vrije dag. En dat ging moeiteloos. Ik was het punt voorbij dat ik me er nog druk over maakte. Kennelijk had ik zomaar een glimp van verlichting bereikt zonder het te weten. Nou, kom maar op met die verlichting!
Nadat ik mijn zencoach vertelde dat ik op mijn tandvlees liep, kreeg ik niet te horen: 'Je moet het even rustig aan doen, goed voor jezelf zorgen, nee leren zeggen of een time out nemen', niets van dat alles. Ik kreeg de spreekwoordelijke schop onder de kont. Niks zweverige zen, maar direct, stevig en paradoxaal. De coach zei: 'Nu ik je verhaal heb gehoord, ga ik je een advies geven. Ik wil dat je daarnaar luistert en de eerstvolgende vijf minuten niet reageert (dat deel van de opdracht leek me niet zo moeilijk: we waren aan het wandelen in het bos). Vanaf maandag ga jij, in plaats van tien minuten per patiënt, tien patiënten per uur spreken.' Ik schoot in de lach. Wat een absurd advies! Tot zover de zencoaching, dacht ik. Ook geen non-verbale reactie!', werd ik meteen terecht gewezen.

foto Marcus Peters en Jeanette van Haasen

Nadat ik was bekomen van de lachstuip, begon ik de zin van zijn advies in te zien. Als het mij lukte dat spreekuurblok in te korten, zou ik eindelijk tijd overhouden voor die bergen administratie en al die andere klussen die een huisartsenpraktijk met zich meebrengen. Dat geeft weer meer rust. Maar zouden patiënten dat wel pikken? Liep ik niet het risico dingen te missen? Hoe ging ik dat doen met de diabetes jaarcontroles? Daar komt zoveel administratie bij kijken dat je dat niet in tien minuten gepropt krijgt. En vooral: was dit wel verantwoord? Want het advies kwam wel van een niet-arts, dus ik bleef er heel kritisch over.
Toch ging ik het proberen. Tien patiënten per uur, gebruik makend van alle aandacht, concentratie en intuïtie die ik heb en met behoud van energie waar ik op deze manier veel zuiniger mee omspring. Zodat er nog wat overblijft voor mezelf en de belangrijkste mensen in mijn leven. En mét behoud van de relatie met de patiënt.
Want mijn zenmeester voorspelde me niet alleen dat ik meer patiënten in een uur echt goed kan zien, maar dat ik ze ook veel gelukkiger maak in dat consult. Want dat is wat aandacht, concentratie en intuïtie doen met een mens.
Het advies bleek een gouden greep te zijn. Het heeft een ommekeer betekend in mijn huisartsenwerk. Niet alleen heb ik deze spreekuurplanning twee maanden lang volgehouden, patiënten zijn meer tevreden. De eerste drie patiënten van dat maandagochtend-spreekuur liepen de deur uit met zinnen als: 'O wat fijn dat het goed is', 'Gelukkig dat het niks ernstigs is', 'Dank u, ik ben helemaal gerustgesteld'.
Ik stond perplex. Had ik al die jaren mijn patiënten tekort gedaan door het misschien té goed te willen doen? En daardoor meer in een defensieve reflex - de druk om niks te missen, weet u wel - vastgezeten dan ik van mezelf bewust was? Nee, met zen en deze huisarts kan het nooit meer stuk.
 
Zen.nl Zevenaar op de tekentafel
Inmiddels wordt er hard gewerkt aan de realisatie van bovenstaand ontwerp en 22 september hopen de zenleraren Heleen Ballemans en Jasper Zandvliet er veel mensen te mogen begroeten op hun eerste proeflessen. Zie: www.zen.nl/zevenaar voor meer info.
Minder mitogene straling door meditatie
Van onze wetenschapsredactie, Zen.nl Nederland. Mensen die mediteren stralen niet meer, maar juist minder licht uit. Hoe kan dit en wat zijn de gevolgen?
In de afgelopen zomer sesshin vertelde Rients Ritskes over hoe we eigenlijk altijd energie en informatie met elkaar delen. Hij vergeleek onze uitstraling met die van een cel, waarbij een gezonde cel in staat is om energie vast te houden en gestres-te en beschadigde cellen energie lekken. Zo vertelde Rients dat al in 1923 de Russische embryoloog Alexander Gurwitisch een studie publiceerde over zwakker fotonenstraling (licht) afkomstig uit levende cellen. Hij noemde dit mitogene straling.
Hij deed studie naar celdeling in uien en meende met het blote oog te zien dat deze deling van cellen sneller ging als er andere uien in de buurt waren. Met uitgebreide wetenschappelijke experimen- ten toonde hij vervolgens aan dat dit geen beïnvloeding door chemische (geur / hormonen) interactie kon zijn. Zijn theorie was dat de beïnvloeding moest komen doordat alle levende cellen licht uitstralen. Met deze hele kleine lichtdeeltjes, fotonen genaamd, communiceren cellen met elkaar ook als ze door glas van el- kaar gescheiden zijn, aldus Gurwitisch.
Het zal nog tot 2005 duren voordat Katherine Creath en Garry E. Schwarz van de universiteit van Arizona onom- stotelijk aantonen dat de Russische geleerde bijna een eeuw eerder gelijk had. In hun publicatie schrijven ze: "Wanneer planten dicht bij elkaar zijn
vangen ze fotonen op van elkaar. Deze fotonen worden geabsorbeerd en doen die gebieden die dichter bij de andere planten zijn meer gloeien." Verder schrijven ze: "Wanneer planten worden gebruikt als object, ongezond zijn of als er in ge- sneden is, dan geven deze in de aan- getaste delen meer uitstoot (van mitogene straling) dan gezonde en niet-gewonde planten".
Met andere woorden; gezonde planten stralen minder licht uit dan aangetaste planten. Cohen en Popp toonden in 1997 aan dat dit voor mensen ook het geval is. De oorzaak hiervan is dat cellen als ze delen of afsterven meer mitogene straling lekken of, zoals de Amerikaanse onder- zoekers het noemen, een verhoogde fotonenemissie te zien geven. In ons lichaam delen cellen zich voortdurend en daardoor stralen we voortdurend fotonen uit. Wanneer we een wondje hebben verhoogd dat de celdeling, een wondje verhoogt de mitogene straling. Kanker bestaat uit een uit de hand gelopen proces van celdeling en deze verhoogde mitogene straling is door verbeterde tech- nieken inmiddels goed vast te leggen. Deze techniek zal waarschijnlijk verder ontwikkeld worden als diagnostisch instrument om ziekteprocessen in een vroeg stadium te kunnen signaleren. Celdeling is niet alleen in geval van kanker verhoogd, maar neemt ook toe onder invloed van stress en hoge inspanning.
Ook in Nederland wordt onderzoek gedaan naar fotonenemissie van cellen. Onderzoeker Eduard van Wijk en zijn collega's van de Universiteit van Utrecht toonden in een in 2006
gepubliceerde studie aan dat mensen die mediteren significant (20 tot 30%) minder mitogene straling te zien geven, oftewel (20 tot 30%) minder energie lekken. Dit duidt op minder celdeling en minder stress oftewel gezonder zijn. Op de drie fotonenemissie foto's zien we dezelfde persoon van links naar rechts op verschillende momenten van de dag steeds meer licht uitstralen hetgeen duidt op meer activiteit in de geel en rood oplichtende gebieden. Dit is waarschijnlijk het gevolg van de stress en inspanning gedurende de dag. In de vorige Zen.nl Nieuwsbrief, van 6 september, deden we verslag van een recent gepubliceerd onderzoek uit Nijmegen naar de positieve gezondheidseffecten van het afknellen van de bloedsomloop. Een van de mogelijke verkla-ringen die de Nijmeegse hoogleraar Rongen geeft voor deze positieve effecten van het afknellen van de bloedsomloop, is dat door het tijdelijk afknellen van de bloedsomloop, bijvoorbeeld in armen of benen, er stoffen vrijkomen die de poriën in de mitochondriën, de energiefabriekjes van cellen, minder doorlaatbaar maken, waardoor ze minder energie lekken (dus minder mitogene straling afgeven) en daarmee het afsterven van de cellen vertragen.
Mis de volgende nieuwsbrief niet, abonneer je hier

Archief

ZenActueel 24 april 2015

ZenActueel 17 april 2015

ZenActueel 10 april 2015

ZenActueel 3 april 2015

ZenActueel 27 maart 2015

ZenActueel 20 maart 2015

ZenActueel 13 maart 2015

ZenActueel 6 maart 2015

ZenActueel 27 februari 2015

ZenActueel 20 februari 2015

ZenActueel 13 februari 2015

ZenActueel 6 februari 2015

ZenActueel 30 januari 2015

ZenActueel 23 januari 2015

ZenActueel 16 januari 2015

ZenActueel 9 januari 2015

ZenActueel 2 januari 2015

ZenActueel 26 december 2014

ZenActueel 19 december 2014

ZenActueel 12 december 2014

ZenActueel 5 december 2014

ZenActueel 28 november 2014

ZenActueel 21 november 2014

ZenActueel 14 november 2014

ZenActueel 7 november 2014

ZenActueel 31 oktober 2014

ZenActueel 24 oktober 2014

ZenActueel 17 oktober 2014

ZenActueel 10 oktober 2014

ZenActueel 3 oktober 2014

ZenActueel 26 september 2014

ZenActueel 19 september 2014

ZenActueel 12 september 2014

ZenActueel 5 september 2014

ZenActueel 29 augustus 2014

ZenActueel 22 augustus 2014

ZenActueel 15 augustus 2014

ZenActueel 8 augustus 2014

ZenActueel 1 augustus 2014

ZenActueel 25 juli 2014

ZenActueel 18 juli 2014

ZenActueel 11 juli 2014

ZenActueel 4 juli 2014

ZenActueel 27 juni 2014

ZenActueel 20 juni 2014

ZenActueel 13 juni 2014

ZenActueel 6 juni 2014

ZenActueel 30 mei 2014

ZenActueel 23 mei 2014

ZenActueel 16 mei 2014

ZenActueel 9 mei 2014

ZenActueel 2 mei 2014

ZenActueel 25 april 2014

ZenActueel 18 april 2014

ZenActueel 11 april 2014

ZenActueel 4 april 2014

ZenActueel 28 maart 2014

ZenActueel 21 maart 2014

ZenActueel 14 maart 2014

ZenActueel 7 maart 2014

ZenActueel 28 februari 2014

ZenActueel 21 februari 2014

ZenActueel 14 februari 2014

ZenActueel 7 februari 2014

ZenActueel 31 januari 2014

ZenActueel 24 januari 2014

ZenActueel 17 januari 2014

ZenActueel 10 januari 2014

ZenActueel 3 januari 2014

Zen.nl nieuwsbrief 27 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 20 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 13 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 6 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 29 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 22 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 15 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 8 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 1 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 25 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 18 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 11 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 4 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 27 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 20 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 13 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 6 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 30 augustus 2013

Zen.nl nieuwsbrief 23 augustus 2013

Zen.nl nieuwsbrief 16 augustus 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 9 augustus 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 2 augustus 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 26 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 19 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 12 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 5 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 28 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 21 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 14 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 7 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 31 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 24 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 17 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 10 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 3 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 26 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 19 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 12 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 5 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 29 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 22 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 15 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 8 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 1 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 22 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 15 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 8 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 1 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 25 januari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 11 januari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 4 januari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 28 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 21 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 14 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 7 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 30 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 23 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 16 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 9 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 26 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 19 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 12 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 5 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 28 september 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 21 september 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief september 2012-2 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief september 2012-1 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012-4 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012-3 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012-2 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juli 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juni 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief mei 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief april 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief maart 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief februari 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief januari 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief december 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief november 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief oktober 2011 in pdf

Fotocollage uitzicht en opening Zen.nl Nijmegen 2 sept. 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief september 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juli 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juni 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief mei 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief april 2011 met Sri Lanka special in pdf

Zen.nl nieuwsbrief april 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief maart 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief februari 2011 met sesshin special in pdf

Zen.nl nieuwsbrief kerst 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.5 december 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.4 november 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.3 oktober 2010 met sesshin special in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.2 september 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.1 augustus 2010 in pdf over artsen en Zen

Zen.nl nieuwsbrief juni 2010 in pdf over sesshin in Barchem

Zen.nl nieuwsbrief april 2010 in pdf over Zen in China

Zen.nl nieuwsbrief over 2008 in pdf

Nieuws in de media

Casa luna radio interview op 2 november jl. met Rients over Zen en geluk

BNR Nieuwsradio interview met Rients Ritskes en Liselotte Smits, dd. 6-10-2010

Vanaf 9:28 minuten begint het interview!

Meer:

Videos, waaronder de sesshin film van Denemarken 2010

Boeken, waaronder het nieuwe boek Leer denken wat je wil denken / basisboek zentraining

Publicaties in de diverse media die over Zen.nl geschreven zijn, waaronder
De effecten van zen.