Zen.nl Rients Ritskes
Zen.nl
ZenActueel
Zen.nl Rients Ritskes kaart Nederland vestigingen
Zen.nl Rients Ritskes

Nummer 3, 17 januari 2014. Zie hieronder het archief
De locatie van de geest
Rients Ritskes, Zen.nl Nijmegen. Een zenstudent komt bij zijn meester klagen dat zijn geest zo onrustig is. 'O', zegt de meester, 'daar kan ik wel wat aan doen, breng hem maar even hier, dan zal ik hem rustig maken.' De student gaat mediteren en zoekt zijn geest, maar kan hem niet vinden en komt terug bij de meester: 'Ik kan hem niet vinden.' De meester: 'O fijn, dan heb ik hem al tot rust gebracht.'
Waar onze geest, ons zelf oftewel ons bewustzijn zetelt, is een raadsel. Descartes lokaliseerde het bewustzijn in de pijnappelklier, maar de moderne wetenschappers zoeken het in eerder in het geheel van onze complexe neurale netwerken. Zit er misschien bewustzijn in elke cel of zit het toch ergens in het bijzonder? Is er een plaats in het lichaam waar het beeld dat het denkende lichaam van zichzelf heeft zetelt? In mijn zoektocht naar de geest vond ik een plaats in het hoofd waar voor zover ik na kon gaan maar zelden gezocht wordt. En hoewel ik enerzijds denk dat ons zelfbeeld in al onze cellen zit, denk ik anderzijds dat er een verhoogde concentratie van ons zelfbeeld zou kunnen huizen in onze holtes.

De onderzoeksmethode
Mijn zoektocht naar de geest gaat niet primair om de antwoorden op dit soort vragen, maar met name om het leerproces tijdens de zoektocht. Zo heb ik op mijn zoektocht een bijzonder aangename oefening ontdekt die ik hierna zal beschrijven.
Meditatie en introspectie zijn de oudste van de drie gangbare methodes van onderzoek naar de geest. Naast introspectie, staan filosofie en het natuurwetenschappelijk onderzoek als methoden om de geest te zoeken. In de filosofie gebruik je de gedachten van een ander over de geest, om aan de hand daarvan je zelf een beeld te vormen. De derde methode is het onderzoeken van de geest via het onderzoeken van het fysieke lichaam, met name de hersenen. Deze biologische methode is op dit moment zeer dominant, getuige de honderden miljoenen (!) aan subsidie die naar dit soort onderzoek gaan. In mijn zoektocht probeer ik de drie methoden te integreren, al ligt het vertrekpunt in mijn beoefening van zen.
Mijn idee dat ons bewustzijn zich met name in onze (voorhoofd-)holtes bevindt is gestoeld op de centrale gedachte van de Hartsutra. De meest bondige samenvatting van de tekst is deze: vorm is leegte, leegte is vorm. In cursussen leg ik de verhouding tussen vorm en leegte vaak uit aan de hand van een klankschaal. Ik sla op de schaal en laat hem klinken. Vervolgens vul ik de klankschaal op met een kussen en sla er nogmaals op. Het verschil moge duidelijk zijn. Het verschil zit in de leegte. Geen leegte, geen klank. Het mediteren bracht mij met name de voorhoofdholtes als mogelijke primaire verblijfplaats van onze geest.
Een frenologische weergave van de hersenen. Frenologie behoorde tot de eerste pogingen
om mentale functies te verbinden met specifieke delen van de hersenen. Bron: Wikipedia
Ik definieer geest/ziel als 'al het denken'. Ons ego, zijnde het met de omgeving interacterende, zelfsturende zelfbeeld, is dus een onderdeel van onze geest, van onze ziel. Onze geest omvat al ons weten en het bewuste en het onbewuste denken, zoals ook onze dromen. Daarnaast omvat het het beeld dat wij van onze omgeving hebben, onze leefwereld. Het omvat de rationele en minder rationele aspecten van ons bestaan, denk aan esthetische ervaringen. Het is een totaalbeeld van ons leven, in alle aspecten.

Wie ben ik?
En wat is de inhoud, wat is de ‘substantie’ van dit denken? Wie ben ik? Mijn jongste antwoord op deze eeuwen oude vraag is: Ik ben informatie. Ons diepste zelf, dat wil zeggen de kleinste informatie deeltjes, is te vinden in de fotonen (lichtdeeltjes) die elke levende cel uitstraalt. Onze cellen en die van alle andere organismen zenden voortdurend fotonen uit en dit licht bevat veel informatie, zoals licht dat door een glasvezelkabel naar onze computer gaat veel informatie bevat. Het feit dat onze cellen fotonen uitstralen staat wetenschappelijk inmiddels vast. Veel wetenschappers zijn er inmiddels ook van overtuigd dat fotonen emissie (in het Engels 'Photonic Communications') van invloed is op de sturing van onze cellen. Zie bijvoorbeeld: arxiv.org/abs/1205.4134.
Mijn stelling is nu dat wat wij als 'zelf' ervaren voornamelijk informatie is die onze cellen uitstralen en die bij elkaar komt in onze holtes en met name de voorhoofdholtes. Deze informatie geladen fotonen zitten dus niet alleen in de hersenen, maar ook in de lucht om de cellen heen. Zoals computer informatie niet alleen in de glasvezelkabel zit, maar ook via een zendertje door ons hele huis zweeft, waardoor wij overal met onze laptop kunnen werken.
Ons bewustzijn en de oefening
Ons bewustzijn, onze ziel, de geest en het ego, het totaal plaatje van ons 'zelf' bevindt zich in de informatie van de fotonenemissie door onze cellen. Een verhoogde concentratie hiervan vormt ons 'zelfbeeld', met name de voorhoofdholtes van ons lichaam. Deze holtes grenzen namelijk direct aan onze prefrontale cortex, het gebied in de hersenen dat ons mensen onderscheidt van de dieren. In dit gedeelte van de hersenen huist ons vermogen tot lange termijn planning, liefde en compassie.
Nu is het zo dat sommige mensen geen voorhoofdholtes hebben, wil dat dan ook meteen zeggen dat zij geen zelfbeeld hebben? Nee, gelukkig niet, want maar liefst 5% van de mensheid heeft deze holtes in hun groeifase niet ontwikkeld. Je wordt er namelijk niet mee geboren, maar de holtes ontstaan zo rond het 8e levensjaar van een kind. De hersenen blijken uiterst flexibel te zijn in het vervullen van verschillende functies. Tegelijk weten we ook dat, ondanks de vele afwijkingen die er zijn, er bepaalde gebieden in de hersenen zijn die meestal actief zijn bij bepaalde taken en niet actief bij andere taken. Vaak zie je duidelijk dat dergelijke centra in de hersenen door training ook verder ontwikkeld kunnen worden.
In de yoga is er een speciale techniek om de voorhoofd holtes te reinigen en misschien worden door deze oefening de holtes ook wel groter. Je begrijpt nu waarom dit een belangrijke oefening is. De oefening zelf is eigenlijk heel eenvoudig. Meteen na het opstaan en nog voor de ochtendmeditatie, snuit je eerst je linker neusgat 25 keer en daarna je rechter neusgat. Ook wanneer er niks te snuiten valt zul je merken hoe helder je bewust zijn gedurende die hele dag is. Daarom doen yogi deze oefening elke dag en wie weet jij vanaf vandaag ook? Probeer het eens uit.
Nieuw: Zen.nl in Zutphen

Redactie ZenActueel. In de eerste week van februari zullen de eerste lessen bij Zen.nl Zutphen gegeven worden. Vestiginghouder Dieter Fett aan het woord:
- Dieter, je achtergrond?
De laatste 15 jaar heb ik in het bedrijfsleven in de Benelux, Duitsland en Frankrijk gewerkt. Ik heb het ervaren als een spannende, snelle maar ook harde wereld. Er wordt van je verwacht dat je altijd keihard werkt en zelfreflectie is eigenlijk not done. En dat is waar ik wel behoefte aan had. Dat heeft ook inspiratie gegeven om juist in deze tijd waarin veel mensen drukke, veeleisende banen hebben, mensen te begeleiden bij het vinden van wat nou echt belangrijk voor ze is.
- Waarom ben je met zen begonnen?
Ik voelde steeds meer onvrede met de oppervlakkigheid van het werk dat ik deed en daardoor werd het ook moeilijker vol te houden. Een goede vriendin (Ingrid Roelofs, nu vestiginghouder van Zen.nl Arnhem) heeft mij toen op zen gewezen als manier om hiermee om te gaan. Zo heb ik een tijdlang naast mijn werk zen beoefend en anderhalf jaar geleden ben ik me fulltime op zen gaan richten.
- Heeft zen jou veranderd?
Jazeker, door zen is me duidelijk geworden wat ik echt wil, waar ik echt gelukkig van word. Ik durf nu veel meer mijn eigen keuzes te maken zonder me


al te druk te maken over wat anderen ervan zullen vinden. Ook oordeel ik minder snel over anderen.
- Waarom zenleraar geworden?
Het belangrijkste is dat ik graag iets wil betekenen voor mensen. Mensen laten ontdekken wat ze echt willen, waar ze echt gelukkig van worden. In mijn ervaring biedt Zen.nl daarvoor een uitstekende methode die ik heel graag met anderen wil delen. Daarbij is Zutphen een ontzettend leuke stad om met een vestiging te beginnen. Zutphen heeft een prachtig historisch centrum en kent een groot aanbod aan allerlei spirituele workshops en cursussen. Ik ben er van overtuigd dat het nuchtere en aardse pad van Zen.nl daar een hele goede aanvulling op zal zijn.
Op 25 en 26 januari en 1 en 2 februari zijn er bij Zen.nl Zutphen gratis proeflessen, de introductiecursus start op 5 en 6 februari. Zie zen.nl/zutphen voor meer info.

      Zen.nl Zutphen


     Dieter Fett

Mijn Zenstory!
Redactie ZenActueel. Wat betekent zen in jouw leven? Hoe heeft zen jou veranderd? Uit de evaluatie van de Zen.nl Nieuwsbrief bleek dat onze lezers het leuk vinden om persoonlijke verhalen te lezen. Reden voor ons om een wedstrijd uit te schrijven: Mijn Zenstory! We hopen op veel inzendingen, waarvan we de beste zullen publiceren in ZenActueel. Schrijf over jouw zenvolle ontwikkeling in maximaal 750 woorden en mail het naar zenactueel@zen.nl. De beste Zenstory zal beloond worden met een een mooi handgemaakt zenpak ter waarde van €115,-.

Mis de volgende ZenActueel niet, abonneer je hier.

Archief

ZenActueel 24 april 2015

ZenActueel 17 april 2015

ZenActueel 10 april 2015

ZenActueel 3 april 2015

ZenActueel 27 maart 2015

ZenActueel 20 maart 2015

ZenActueel 13 maart 2015

ZenActueel 6 maart 2015

ZenActueel 27 februari 2015

ZenActueel 20 februari 2015

ZenActueel 13 februari 2015

ZenActueel 6 februari 2015

ZenActueel 30 januari 2015

ZenActueel 23 januari 2015

ZenActueel 16 januari 2015

ZenActueel 9 januari 2015

ZenActueel 2 januari 2015

ZenActueel 26 december 2014

ZenActueel 19 december 2014

ZenActueel 12 december 2014

ZenActueel 5 december 2014

ZenActueel 28 november 2014

ZenActueel 21 november 2014

ZenActueel 14 november 2014

ZenActueel 7 november 2014

ZenActueel 31 oktober 2014

ZenActueel 24 oktober 2014

ZenActueel 17 oktober 2014

ZenActueel 10 oktober 2014

ZenActueel 3 oktober 2014

ZenActueel 26 september 2014

ZenActueel 19 september 2014

ZenActueel 12 september 2014

ZenActueel 5 september 2014

ZenActueel 29 augustus 2014

ZenActueel 22 augustus 2014

ZenActueel 15 augustus 2014

ZenActueel 8 augustus 2014

ZenActueel 1 augustus 2014

ZenActueel 25 juli 2014

ZenActueel 18 juli 2014

ZenActueel 11 juli 2014

ZenActueel 4 juli 2014

ZenActueel 27 juni 2014

ZenActueel 20 juni 2014

ZenActueel 13 juni 2014

ZenActueel 6 juni 2014

ZenActueel 30 mei 2014

ZenActueel 23 mei 2014

ZenActueel 16 mei 2014

ZenActueel 9 mei 2014

ZenActueel 2 mei 2014

ZenActueel 25 april 2014

ZenActueel 18 april 2014

ZenActueel 11 april 2014

ZenActueel 4 april 2014

ZenActueel 28 maart 2014

ZenActueel 21 maart 2014

ZenActueel 14 maart 2014

ZenActueel 7 maart 2014

ZenActueel 28 februari 2014

ZenActueel 21 februari 2014

ZenActueel 14 februari 2014

ZenActueel 7 februari 2014

ZenActueel 31 januari 2014

ZenActueel 24 januari 2014

ZenActueel 17 januari 2014

ZenActueel 10 januari 2014

ZenActueel 3 januari 2014

Zen.nl nieuwsbrief 27 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 20 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 13 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 6 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 29 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 22 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 15 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 8 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 1 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 25 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 18 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 11 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 4 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 27 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 20 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 13 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 6 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 30 augustus 2013

Zen.nl nieuwsbrief 23 augustus 2013

Zen.nl nieuwsbrief 16 augustus 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 9 augustus 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 2 augustus 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 26 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 19 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 12 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 5 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 28 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 21 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 14 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 7 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 31 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 24 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 17 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 10 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 3 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 26 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 19 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 12 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 5 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 29 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 22 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 15 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 8 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 1 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 22 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 15 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 8 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 1 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 25 januari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 11 januari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 4 januari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 28 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 21 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 14 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 7 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 30 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 23 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 16 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 9 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 26 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 19 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 12 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 5 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 28 september 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 21 september 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief september 2012-2 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief september 2012-1 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012-4 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012-3 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012-2 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juli 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juni 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief mei 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief april 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief maart 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief februari 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief januari 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief december 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief november 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief oktober 2011 in pdf

Fotocollage uitzicht en opening Zen.nl Nijmegen 2 sept. 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief september 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juli 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juni 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief mei 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief april 2011 met Sri Lanka special in pdf

Zen.nl nieuwsbrief april 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief maart 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief februari 2011 met sesshin special in pdf

Zen.nl nieuwsbrief kerst 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.5 december 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.4 november 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.3 oktober 2010 met sesshin special in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.2 september 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.1 augustus 2010 in pdf over artsen en Zen

Zen.nl nieuwsbrief juni 2010 in pdf over sesshin in Barchem

Zen.nl nieuwsbrief april 2010 in pdf over Zen in China

Zen.nl nieuwsbrief over 2008 in pdf

Nieuws in de media

Casa luna radio interview op 2 november jl. met Rients over Zen en geluk

BNR Nieuwsradio interview met Rients Ritskes en Liselotte Smits, dd. 6-10-2010

Vanaf 9:28 minuten begint het interview!

Meer:

Videos, waaronder de sesshin film van Denemarken 2010

Boeken, waaronder het nieuwe boek Leer denken wat je wil denken / basisboek zentraining

Publicaties in de diverse media die over Zen.nl geschreven zijn, waaronder
De effecten van zen.